logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór niedrogiego PLC Siemens z 3 wejściami analogowymi i RS232/485

maciek11 28 Sty 2010 12:31 3008 8
  • #1 7604992
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam,

Potrzebuję wybrać jakiś prosty w programowaniu i niedrogi sterownik PLC Siemensa, który będzie miał 3 wejścia analogowe, oraz kilka wejść i wyjść cyfrowych, komunikacja przez RS232/485. Wiem, że tego jest duuużo, ale przeglądałem to wszystko i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać. Czy ktoś z forumowiczów może mi pomóc w tym temacie?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 7605148
    arek.m
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Witam
    Jeśli proces nie jest skomplikowany to Logo + rozszerzenia, lub
    S7-200 CPU222 + rozszerzenia
  • #3 7605693
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Dziękuję za odpowiedź. Problem jest tylko taki, że to musi być Siemens, więc Logo by odpowiadało. Myślę właśnie o modelu Logo 12/24RC.
  • #4 7606485
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 24
    Praktycznie w tej samej cenie można kupić zestaw startowy S7-1200.
    Przejrzyj dane na jego temat a na pewno będziesz zadowolony. Jego ogromną zaletą jest złącze PROFINET/ETHERNET dzięki czemu nie musisz kombinować z interfejsem do programowania. Oprogramowanie dołączone do zestawu startowego pozwala nie tylko napisać program na PLC ale i zbudować wizualizację.
    Wawrzo.
  • #5 7608845
    - MU -
    Poziom 11  
    Kolega już widzę decyzję co do sterownika podjął pisząc założenia ;-) Hasło RS232/485 jak dla mnie na wstępie stare dobre S7-200 wskazuje. Wbudowany port RS485, ale jak się kabelek doda, to i RS232 będzie. Do tego moduł 4AI (I lub U może być) i pozamiatane. Pytanie tylko ile to jest "kilka" - w se(k/n)sie ile tych kanałów binarnych obsłużyć trzeba ?

Ewentualnie tego nowego cuda spróbować można - S7-1200. tylko z tego co mnie pamięć nie boli, to tam albo RS232 albo RS485 moduł się dostawia, bo wbudowany to tylko RJ45...
  • #6 7609032
    maciekg
    Poziom 10  
    a ja jednak poszedł bym w stronę LOGO!... chociaż by 12/24VDC... S7-200 nadal trzymają swoją cenę , a zestaw startowy LOGO! można kupić już za całkiem przystępną cenę. Kiedyś nawet widziałem jakieś wyprzedaże zestawów z panelem TD. W linku podręcznik Siemens'a do tego sterownika, przejrzyj i zobacz czy będą Ci odpowiadały jego możliwości

http://www.automatyka.siemens.pl/docs/docs_as/DOC_AS_PL_LOGO_podr_02.2009.pdf

pozdrawiam

P.S

a w 1200 rzeczywiście tylko RJ45

Moderowany przez bestler:

Proszę stosować się do zasad ortografii i interpunkcji ! Dotyczy wszystkich piszących.

• #7 7616414
    apacz2000
    Poziom 10  
    a czy ktos moze sie orientuje czy jest jakis tani modem GSM do logo lub s7-200 ? jaki byscie polecili tani sterownik PLC z mozliwoscia komunikowania sie przez GSM? Nie musi byc koniecznie Siemens. Glownym kryterium jest lacze GSM a zaraz po nim cena:) Pozdrawiam.
  • #8 7641757
    SZUGAR
    Poziom 11  
    radziłbym poszukać po stronkach Omrona Siemensa
    z resztą jest dośc dużo sklepów internetowych w których mozna porównać ceny
  • #9 7677293
    Balcerek84
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, jeżeli chodzi o tani i prosty sterownik to można pomyśleć o Unitronics serii JAZZ model np JZ-10-R31 do niego trzeba dokupić moduł do programowania. Widziałem również do niego moduły gsm. Wszystko dość dobrych cenach można dostać na Link do tego można się dogadać rabat otrzymać. www.ntcontrol.pl
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje niedrogiego i prostego w programowaniu sterownika PLC Siemens z 3 wejściami analogowymi oraz komunikacją RS232/485. Forumowicze sugerują kilka modeli: Logo 12/24RC, S7-200 z modułem 4AI oraz zestaw startowy S7-1200, który oferuje złącze PROFINET/ETHERNET. Wskazują również na możliwość zakupu zestawów startowych Logo w przystępnych cenach. Dodatkowo, poruszono temat modemu GSM do komunikacji z PLC, z sugestiami dotyczącymi Unitronics serii JAZZ jako alternatywy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA