Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

siemens sterbox - wybór sterownika PLC do prostych operacji w mieszkaniu

ddawidd9 08 Apr 2013 16:47 5316 9
SterControl
    ddawidd9
    Level 9  
    mam kilka pytań do osób biegłych w temacie sterowników PLC. Jestem trochę zielony jeśli chodzi o rodzaje sprzętu... Szukam taniego rozwiązania do wdrożenia w instalacje (instalacje będzie robiona od zera) mieszkania. Ilość wejść wyjście jakie będę potrzebował to około 20/20. Chciałbym sterować np światłem, roletami. Do sterowania chciałbym używać tabletu. (łącząc się przez ethernet).

Znalazłem dość tanie rozwiązanie sterowania sterbox-a, za 1000 zł zestaw startowy obsługa internetowa ... niby wszystko co chciałbym osiągnąć ale, może lepiej kupić używany sterownik s7-200 z modułem ethernet-owym lub LOGO z podonym modułem za około 1000zł ? (czy w tych przypadkach będzie można sterować z funkcji tabletu? jeśli tak to na jakiej zasadzie ?)
  • SterControl
    Ravender
    Level 20  
    S7-1200 + moduł we/wy. Ma wbudowany webserwer i gniazdo ethernetowe. Dodatkowo są wersje zasilane z 230V oraz z wyjściami przekaźnikowymi więc do sterowania gniazdkami w sam raz. Do tego dwa wejścia analogowe 0-10V. Koszt trochę większy niż 1000zł ale sterownik ma wszystko co potrzebujesz.
    Marek_Pe
    Level 23  
    No i do tego trzeba dokupić jakiś wyświetlacz oraz kabel i program.

Koszta szybują w kosmos.....

Do małych domowych zastosowań proponuję coś naprawdę małego, programowanego bezpośrednio z jednostki, nie wymagającego dodatkowych wyświetlaczy.

Alfa 2, Easy itd.

S7-1200 to naprawdę potężny PLC do zastosowań w przemyśle..., będzie się w domu marnował.

Pozdrowienia
  • SterControl
    Klakier74
    Level 15  
    Mam w domu, w bloku ( s7-1200 ) i się nie marnuje. Prze pewien czas bez wyświetlacza - dostęp przez wifi na dwa sposoby - strona HTML w sterowniku i program w androidzie po s7. Podstawowe funkcje plus prosty pomiar mediów. Dostęp jest i z telefonu, z kompa jak i z normalnego już ktp600.

Zasadniczo największą zaletą w porównaniu z sterboxem to całkowite skalowanie i dowolny algorytm. Mam zarówno historię poszczególnych zdarzeń jak i wykonań, trendy temperatur i wilgotności ( tylko nie w HTML - nie umiałem ) itp.
    ddawidd9
    Level 9  
    jak najbardziej się zgadzam, s7-1200 to już wydatek trochę większy, plus moduł wej/wyj to wyjdzie z 2 tyś. ... czy warto ? i czy nie ma tańszego rozwiązania...
    Ravender
    Level 20  
    Chcesz, to ci sprzedam S7-200 224XP. Z demontażu
    wiadomosc
    Level 9  
    Kolego Klakier74 możemy prosić Ciebie o zastosowanie automatyki w Twoim mieszkaniu, tzn. jakiego sprzętu używasz, ile punktów sterujesz, jakich czujników używasz itp.
    Masz może jakiś projekt instalacji lub informacje z których korzystałeś przy wykonaniu swojego projektu ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    wąhol
    Level 11  
    witam
    nie chce zakładać podobnego tematu więc napiszę tutaj.
    nie długo będę się rozbudowywał i myślałem nad wyborem sterownika z możliwością sterowania przez internet takich rzeczy jak piec gazowy, rolety, brama wjazdowa i garażowa i akwarium jednym programem...oglądałem sterbox, fatek...i czy wszystkie potrzebują dodatkowych kabli??bo odległości są duże..
    goscu
    Level 16  
    Sterownik siemenst tio nie wszystko. Do tego jeszcze oprogramowanie TIA Portal. i Koszty szybują w kosmos.
    w automatyce budynkowej niezłym rozwiązaniem jest Wago ale tam też płacimy za oprogramowanie. Zobacz sterowniki kinco. Podobno maja niskie ceny.
    Balu
    Level 38  
    Ja też polecam Wago,
    można kupić zestaw startowy - jest wtedy w komplecie z softem.
    Ja mam w domu dwa *-841 i *-881, dużo przyjemniejsze w/g mnie od Siemensów;)
    Ceny też są niższe.

*-841 udało mi się kupić za 400zł z modułami na allegro używkę, *-881 brałem nowe od dystrybutora cena ~2000zł.
    Ale to było kilka lat wstecz.

Moduły polecam dokupować na allegro/ebay.
    Wyrwałem kartę rs232/485 za 100zł, moduł AI 0-10 też za 100zł:)
    Mierzę temperaturę bodajże PT1000 (musiałbym sprawdzić w domu czy nie PT100, bo już nie pamiętam). Dobudowałem własną kartę która z 8 wyjść DO i jednego wejścia AI umożliwia pomiar 256 punktów cyklicznie. Niestety wejścia i wyjścia AI są najdroższe :(

Można się jeszcze FATEKiem zainteresować - znajomy ma na fateku i też chwali.
    Od pomiar temperatur zrobił konwerterem modbus-1wire. I termometry ds18b20:)

Osobiście opcja kart przekaźników mnie się nie podoba - wolę zwykłe IO i findery obok esów do każdego obwodu.

Łukasz.