logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox 8RDA3+ PRO - niestabilne działanie, kody błędów C1, F2, FF

janusz-47 31 Sty 2010 13:27 2421 10
REKLAMA
  • #1 7620897
    janusz-47
    Poziom 10  
    Witam

Mam taki problem komputer raz włączy się i działa przez jakąś godzinę i potem wyskakuje niebieski ekran i restartuje (dzieje się to tak szybko że nie mogę przeczytać błędu) i włącza się od początku czasami wstanie normalnie i dział przez jakąś godzinę lub dwie (różnie) i znowu restart, a czasami to nie chce wstać tylko się restartuje wciąż. Komputer jest wiekowy już, ale mi starcza i nie chce wydawać kasy bo mam akurat inne wydatki.

Na płycie głównej jest mały wyświetlacz błędów może ktoś mam instrukcje co one znaczą, raz mi wyskakuje C1, F2, FF

Płyta Główna: Epox 8RDA3+ PRO bios najnowszy wgrany jakiś rok temu
    Procesor: Athlon XP 2800+ Barton
    Ram: 512MB 400MHz Elixir
    Grafika: ATI Radeon 9200 SE 128MB/64bit
    Dysk: Maxtor 160GB 5400 RPM
    Zasilacz: Tracer 400W

Na tą chwilę komputer w ogóle nie staruje na monitorze nic nie wyświetla ani nic nie piszczy. Rano udało mi się go włączyć, ale jak zacząłem ustawiać BIOS to się zawiesił i jak go zrestartowałem to już ciemność.
  • REKLAMA
  • #2 7621018
    czorny30
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Sprawdź zasilacz (nie jest najlepszej firmy może nie trzymać napięć itp.).
    Jeśli na innym zasilaczu będzie to samo to zostaje do sprawdzenia:
    -Procek
    -ram
    -grafika
    Najlepiej weź i idź do kumpla i posprawdzaj swoje podzespoły na jego działającej płycie...
    Jeśli u niego te podzespoły będą sprawne, to poodłączaj u siebie wszystkie dyski i napędy CD i uruchom kompa (reset biosu przed uruchomieniem). Jeśli będzie działo się to samo to oznacza że masz uwaloną płytę.
    A jeśli zdiagnozujesz np. uszkodzenie procesora (u kolegi na płycie) to po prostu pożyć od niego działający i po testuj u siebie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7621022
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4886
    C1 - Sprawdź, podmień kości pamięci.
    F2 - nie mam pewności - Sprawdź połączenie dysków/napędów z płytą gł.
    FF - Bios uruchomił się bez błędów.

Zarówno C1 jak i F2 mogą być spowodowane wadliwym zasilaniem.
    Sprawdź komputer z innym zasilaczem.

Warto też spojrzeć do instrukcji płyty gł.
  • #4 7621048
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Do wypowiedzi powyzej dodam, zeby sprawdzic kondensatory na plycie glownej szczagolnie w sekcji zasilania cpu. Są to stare zwykle kondensatory, ktore lubia napuchnac.
  • REKLAMA
  • #5 7621108
    janusz-47
    Poziom 10  
    Płyta jest czyściutka, żadnych przebarwień, ani napuchniętych kontestatorów, tak samo w zasilaczu, ale zrobię tak jak piszecie, dzięki bardzo.

Moderowany przez DriverMSG:

Post poprawiłem.
    Zapoznaj się też z regulaminem pkt. 15, przed napisaniem kolejnej wypowiedzi.

• #6 7665517
    janusz-47
    Poziom 10  
    Chyba płyta jest uszkodzona, a konkretnie to BIOS.

Bo ostatnio komputer sobie chodzi, niebieski ekran, restart i nic to ja reset, reset, reset itp tylko informacje na wyświetlaczu się zmieniały kilka restartów i komputer wstał.
  • REKLAMA
  • #7 7678217
    szumbake
    Poziom 2  
    Miałem podobny problem i była to wina zasilacza, też po kilku restartach komp się uruchamiał, tylko, że przez te próby restartowania zwaliłem sobie płytę główną i zasilacz nowy kupić musiałem a płyta na gwarancje poszła. Gdybym od razu wymienił zasilacz nie musiał bym płyty serwisować. A te zasilacze tracera to największy szajs też go własnie miałem.
  • #8 7726945
    janusz-47
    Poziom 10  
    okazało się że jednak procek uległ uszkodzeniu i jak włożyłem Durona 1Ghz to komp chodzi,

ma trailer HD zapisany w "mkv" i na
    Procesorze Duron 1 GHz
    Ram 1024MB w dualu
    Grafike 9200 128/64 stery z widowsa

Czy jak wymienię procesor na szybszy to będzie trialer płynie chodził?
  • #9 7726969
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    janusz-47 napisał:
    okazało się że jednak procek uległ uszkodzeniu i jak włożyłem Durona 1Ghz to komp chodzi,

A sprawdzałeś tego Bartona na innej płycie? Bo może to jednak wina zasilacza? kondensatorów? (nawet jak nie wylane to mogą już nie "trzymać") i przy słabszym procesorze wszystko jest OK!

janusz-47 napisał:

ma trailer HD zapisany w "mkv" i na
    Procesorze Duron 1 GHz
    Ram 1024MB w dualu
    Grafike 9200 128/64 stery z widowsa

Czy jak wymienię procesor na szybszy to będzie trialer płynie chodził?

W jakiej rozdzielczości ten film? Zależy na co wymienisz? (może nie będzie potrzeby - patrz góra)
  • #10 7727522
    janusz-47
    Poziom 10  
    sprawdzałem na jakimś asrocku nowym i nowym zasilaczu logic 350

rozdzielczość 720p
  • #11 7728062
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    Logic to taki sam syf jak ten tracxer. Pisaliśmy! Sprawdź na SPRAWDZONYM, MARKOWYM zasilaczu. Bios płyty jest na pewno OK, skoro płyta staruje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z płytą główną Epox 8RDA3+ PRO, która niestabilnie działa, powodując niebieski ekran i restart komputera. Wskazuje na kody błędów C1, F2 i FF, które mogą sugerować problemy z pamięcią RAM, zasilaniem lub innymi komponentami. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilacza, kondensatorów na płycie głównej oraz testowanie podzespołów na innej płycie. Po dalszych próbach użytkownik odkrywa, że procesor Athlon XP 2800+ może być uszkodzony, a po wymianie na Duron 1 GHz komputer działa poprawnie. Dyskutanci podkreślają znaczenie używania sprawdzonych zasilaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA