logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja dwóch systemów na notebooku - Windows XP i Win7

beyond148 31 Sty 2010 18:00 7545 10
REKLAMA
  • #1 7622430
    beyond148
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.
    Szukałem i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na temat dwoch systemow operacyjnych na jednym laptopie. Chcialbym miec dwa z prostych względów otóz na 64 bitach nie wszystko działa, łącznie z grami. Posiadam sterowniki do obu systemów, czy jest to możliwe do zrobienia i ktos może mi to objasnic ? pamietam ze robiłem tak z xp i 98. Czy w tym ustawieni mozna na jednym systemie widziec cale zawartosci dysków ?

Compal KHLB2
    2x 2,54 dual core
    4gb ram 1333 mhz
    Ati HD 4650
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7622456
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    1. Tak.
    2. Tak.
    Krok po kroku też już było i to wbrew temu co napisałeś konkretnie. Doinstalować XP, naprawić loadera w7 (opcja dostępna z płyty instalacyjnej) i - najprościej - dograć EasyBCD lub Vista Boot Pro (nie patrz na nazwę), by uzyskać bezproblemowy wybór.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7623045
    krzysjaw
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Ja właśnie coś takiego robiłem z xp i vistą niedawno. Przydatna jest do tego bootująca płytka acronisa dzięki której można ukrywać partycje przed systemami, żeby się nie widziały nawzajem i od razu masz OS Selectora do wyboru systemu który ma się załączyć.
  • #4 7624519
    beyond148
    Poziom 11  
    Zainstalowac Xp ze sterownikami odrazu ? co potem bo nigdy nie instalowalem W7
  • REKLAMA
  • #6 7624627
    krzysjaw
    Poziom 14  
    Jeśli będziesz instalował za pomocą acronisa stwórz dwie partycje primary dla systemów. Ukryj jedną a na drugiej zainstaluj system i go skonfiguruj, póżniej ukryj tą z systemem a drugą zrób widoczną i bootuj z płyty win7 i instaluj na niej. Zainstaluj Acronis OS Selector i podczas załączania wyskoczy menu wyboru i tam masz opcje które dyski maja być widoczne a które nie dla danego systemu czyli przed win7 ukrywasz partycje z XP i na odwrót a każdą z nich ustawiasz jako aktywną. Powinno hulać.
  • #7 7629200
    beyond148
    Poziom 11  
    Bardzo przepraszam, ale chcialbym jaśniej bo nic mi to nie mowi co napisałes.
  • #8 7629434
    krzysjaw
    Poziom 14  
    Zrób dwie partycje ntfs pod systemy, ustaw je podczas formatowania jako podstawowe możesz to zrobić za pomocą programu acronis, który bootuje się z płyty przy załączeniu komputera. Na jednej nagraj system i sobie go skonfiguruj zainstaluj też w nim program acronis disk director, który ma dodatek acronis OS selector za pomocą którego dokonujesz później przy załączeniu wyboru, który z systemów ma się załadować. gdy pierwszy system będzie gotowy za pomocą disk director ukryj ją (opcja hide) włóż płytę z drugim systemem i zainstaluj go na drugiej wolnej partycji podstawowej. Przy załączaniu komputera po instalacji drugiego systemu OS selector wykryje automatycznie dwa systemy i będzie pytał do którego chcesz się zalogować, w tym momencie masz też kilka opcji ustawień dla obu systemów, między innymi można ustawić które dyski czy partycje mają być dostępne z poziomu danego systemu i tak na przykład ustawiasz że partycja z win7 nie będzie widoczna gdy zalogujesz się do XP i na odwrót win7 nie będzie widział partycji z XP.
  • REKLAMA
  • #9 7630333
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Nie kombinujcie z tym Acronisem.
    Skoro ma być XP najpierw to wystarczy , z poziomu instalatora założyć partycję systemową, po zakończeniu procedury kolejne/ą ( tak będzie prościej niż zakładanie ich na etapie wstępnym, bo będzie gwarancja uniknięcia pomyłki) i przystąpić do instalacji w7 - loader znajdzie XP i dopisze go do menu wyboru.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • Pomocny post
    #10 7631412
    krzysjaw
    Poziom 14  
    Ja tak miałem XP i Viste jak Matuzalem napisał ale denerwowało mnie to że partycja z drugim systemem była widoczna nie można jej było ukryć
    (występowały błędy podczas logowania). No i podczas usuwania Visty pozostałości w XP. Win7 działa podobnie jak vista jeśli chodzi o loadera, ale to już jest wybór osoby instalującej, oba sposoby są dobre zależy kto czego oczekuje.
  • #11 7667064
    beyond148
    Poziom 11  
    zainstalowalem XP zainstalowalem ten program Araconis i nie wiem co dalej robic ? wlozyc plytke z systemem ? win 7 ? czy jak? ja chce zeby z kazdego windowsa byly widziane wszystkie partycje.

Okej problem rozwiazany, mam dwa windowsy i wybieram przy rozruchu. Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał informacji na temat instalacji dwóch systemów operacyjnych, Windows XP i Windows 7, na jednym laptopie. Wskazano, że możliwe jest zainstalowanie XP jako pierwszego systemu, a następnie Windows 7 na oddzielnej partycji. Użytkownicy sugerowali użycie programów takich jak Acronis do zarządzania partycjami oraz do ukrywania ich przed systemami, co pozwala na uniknięcie problemów z widocznością dysków. Wskazówki obejmowały również użycie EasyBCD lub Vista Boot Pro do konfiguracji bootloadera. Po zainstalowaniu obu systemów, użytkownik mógł wybierać, który system uruchomić, a także ustawić widoczność partycji w zależności od aktywnego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA