logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować dwa systemy na dwóch dyskach w jednym komputerze?

jack200 29 Gru 2015 15:34 3378 4
REKLAMA
  • #1 15279620
    jack200
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Witam.
    Mam prośbę o pomoc w takiej sprawie.
    Posiadam dwa PC na jednym jest zainstalowany windows XP na partycji oznaczonej jako C na drugim windows 7 również oznaczonej jako C, chcę przepiąć dysk z win XP do komputera z win7 aby na jednym komputerze były dwa niezależne systemy na dwóch dyskach(po prostu jest taka potrzeba ze względu na stary skaner, aparat fot. itd.).
    Mam pytanie co z oznaczeniem dysków, oraz czy MBR będzie uszkodzony, jeżeli tak to którym instalatorem go naprawić od 7 czy xp?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15279689
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2105
    Kolego, systemu zainstalowanego na dysku, nie można przenosić na inną platformę, system nie uruchomi się, ze względu na inny chipset. System trzeba na nowo instalować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15279705
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Nie jest oczywiste, że się nie uruchomi. Ale też nikt nie da Tobie gwarancji, że wszystko zadziała bez problemu.

Jeśli wystartuje, będzie wołało o komplet sterowników do nowego komputera.

Będziesz musiał w Biosie posprawdzać, czy możesz zmienić kolejność bootowania z dysków. MBR itp się nie uszkodzi przy takim zabiegu.

Nie mniej, jest to karkołomne rozwiązanie. Łatwiej będzie TObie uruchomić XP wewnątrz np. Virtualbox-a lub VMWare Playera / Workstation i dopiąć skaner itp do maszyny wirtualnej.
  • REKLAMA
  • #5 15279777
    jack200
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Dziękuję kolegom za konkretne i przekonujące odpowiedzi :)
    Zamykam temat.
REKLAMA