logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać firmware na dysk Maxtor 40GB – polecane programy i instrukcja krok po kroku

tomeczek424 01 Lut 2010 13:23 3088 13
REKLAMA
  • #1 7626152
    tomeczek424
    Poziom 9  
    Jakim programem można nagrać firmware do tego dysku?
    I krok po kroku jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #3 7627800
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    :arrow: tomeczek424, a cóż to za model dysku ma 40gb? Popraw to na GB i będzie OK.
    A propos Twego wczorajszego posta, który wylądował w koszu => tu Link.
    Dobrze że chociaż już do konkretów przeszedłeś i marzy Ci się "wgrywanie firmware", jednak to nie jest tak "hop, siup" , z obecnie dostępnych software (który można dopuścić w tematach na forum) jest HDD Repair (uwaga, bo soft jest niestabilny i ma kilka poważnych błędów).
    A jak zaczniesz pisać o użyciu PC3000 i w dodatku z emulatorem ISA, to ze względów regulaminowych będę musiał zamknąć temat.

Poszukaj jeszcze na elektrodzie kilka tematów o HDD Repair , jest też kilka o PC3k ale to już zamknięte archiwalia, jednak można na ich podstawie zrozumieć co można i jak można zrobić.
    W razie wu na forum pytać możesz, ale pokaż ze umiesz szukać i zrozumieć pozostawioną wiedzę na forum.
    Pukaj do drzwi a nie je wyważaj :D

brynek napisał:
    Tu zobacz:
    Link
    Uprzejmie informuję, szanownego kolegę brynek, że żeś chybił. Link prowadzi do Maxtor Firmware Repair v2 a on powyższą funkcję naprawy "związaną z usterką firmware" działa tylko z modelem Maxtor Fireball 541DX czyli naprawia tylko modele: 2B020H1, 2B015H1, 2B010H1 i nic więcej za darmo nie zrobi.
    Czytając z kosza post
    tomeczek424 napisał:
    przy nazwie dysku widnieje jeszcze cos takiego:NCR31VA0 E1Q7QATRE
    NCR31VA0 wskazuje na wersje firmware do dysku 6E040L0 , czyli Diamond Max Plus 8 z rodziny N40P.
  • REKLAMA
  • #4 7628476
    Arek K.
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    NCR31VA0 to wskazuje ze dysk pracuje z alternatywnej SA co w większości przypadków wskazuje na poważne uszkodzenia strefy main.
    To mogą być bady w strefie jak to jest zazwyczaj w tych dyskach.
    Można odpalić tylko używając odpowiedniego loadera i inicializujac adaptywy sa srv i potem już praca ze strefa i jej analiza
  • #5 7628664
    tomeczek424
    Poziom 9  
    Ok.Wyprobuje ten program.Tylko ile to moze zajac?(przepraszam za pisownie angielski system mam, brak polskich znakow)

Dodano po 2 [minuty]:

Nie dziala

Dodano po 1 [minuty]:

Wyszukalem loadery na stronie hdd guru tylko nie wiem ktory wybrac?
    Jakim pozniej programem go nagrac?
  • REKLAMA
  • #6 7628751
    gsm_virus
    tomeczek424 napisał:
    Ok.Wyprobuje ten program.Tylko ile to moze zajac?(przepraszam za pisownie angielski system mam, brak polskich znakow)
    Szkoda że spacji również nie ma pod "angielskim systemem" :|

tomeczek424 napisał:
    Nie dziala

Dodano po 1 [minuty]:

Wyszukalem loadery na stronie hdd guru tylko nie wiem ktory wybrac?
    Jakim pozniej programem go nagrac?
    No to ładne, już robisz "hop siup".
    Kolego a co ty chcesz nagrać ( i co w ogóle zamierzasz)?
    Spokojnie pokaż jaki dokładnie masz dysk.
    Prosił bym szanownego kolegę o uzbrojenie się w cierpliwość, bo bez dokładnego oznaczenia HDD raczej "marnie to widzę".
  • REKLAMA
  • #7 7628817
    tomeczek424
    Poziom 9  
    Posiadam:
    Maxtor 6E040L0 40GB Diamondmax plus 8 ATA133 7200rpm 2mb cache

Dodano po 2 [minuty]:

I chcialbym za pomoca HDD Repair 2.0 go sprobowac naprawic.
  • #8 7628941
    gsm_virus
    tomeczek424 napisał:
    Posiadam:
    Maxtor 6E040L0 40GB Diamondmax plus 8 ATA133.
    Przecież to już kilka postów wcześniej rozszyfrowałem.
    Daj najlepiej wyraźne zdjęcie całej naklejki tego dysku, sami se odczytamy co będzie potrzebne.

Np już wspomniane zbiory z HDD Guru mają np. takie oznaczenia 6E040L0711014-KMCA-B8FEC-0A50 a że Hdd Repair robi dość brutalne rzeczy z loaderem, trza dobrać jak najbardziej zbliżony do oznaczeń z Twojego dysku.

Tak zapytam z ciekawości jaki masz system oper.? Czy już wiesz który kanał IDE wyłączyć?
    Wiesz już może których modułów pod żadnym pozorem nie ruszać i jakich testów nie włączać?

Jak nie to poszukaj. Miłej lektury.
  • #10 7630070
    gsm_virus
    tomeczek424 napisał:
    https://obrazki.elektroda.pl/27_1265056618.jpg
    To mój dysk
    Czyli szukasz 6E040L0711014 NAR61EA0 KMGA , akurat tak się składa iż takowe są dostępne na ww. stronie HDD guru pod nazwą 6E040L0711014-B8FEC.rar
    a oznaczenie z twojego dysku E1Q7ATRE to numer seryjny (do szukania modułów jest bez znaczenia).

tomeczek424 napisał:
    Mam windows xp professional sp 3
    A z tymi IDE i modułami to nie wiem.
    Kurcze a tak ciekawie się zapowiadało. Windows może być, ale w.w informacje sam znajdziesz.

Może troszkę sam się zapędziłem, ale tak dla sprawdzenia pokaż co podaje MHDD po komendzie EID, ale ustaw zworkę na Safe Mode, i tym razem sam poszukaj jak to ma być
    (podpowiem tylko że zworka przestawiając dysk w tryb Safe Mode ma to samo położenie w rodzinach dysków: Romulus, Ares 64K, N40P, Falcon i Calypso). Znajdź jeden, znajdziesz dla wszystkich.
  • #11 7630727
    tomeczek424
    Poziom 9  
    W jakim polozeniu ma byc ta zworka na Safe Mode?
    Moderowany przez gsm_virus:

Regulamin pkt 16 - brak własnej inicjatywy. Pracujesz na ostrzeżenie? Wysil się i wpisz w wyszukiwarce Maxtor Safe Mode

• #12 7632550
    tomeczek424
    Poziom 9  
    Mogę o coś zapytać?

Dodano po 2 [minuty]:

Chodzi o to ze wgrywam loader ściągnięty ze strony tak jak podawałeś i pozniej co mam zrobić?

Dodano po 36 [sekundy]:

Wgrywam poprzez HDD Repair 2.0
  • #13 7634896
    gsm_virus
    Najpierw pokaż screen z MHDD po komendzie EID gdy dysk jest na zworce Safe Mode.

Jako ciekawostkę możesz użyć opcji szukaj => Maxtor Loader HDD Repair.

Tutaj było ciekawie => https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1238546.html
    Tylko uważaj i "czytaj cały temat ze zrozumieniem" - tam użytkownik edytował swoje wcześniejsze posty - przez co się zrobił bałagan. Oczywiście w powyższym linku również było parę linków, które warto przejrzeć.

Poza tym jeszcze trochę Cię naprowadzę: Dysk do naprawy ma być na innej taśmie IDE niż ten z którego działasz (ten co naprawiasz podpięty na końcu taśmy ze zworką na Safe Mode).
    Cpu Select : ustaw Poker
    Jak dysk odpali z Loadera to na razie nic nie rób pochopnie, zapisz screen z tego co widzisz (ma się pokazać normalna identyfikacja dysku u góry, model i nr seryjny).
    W sekcji Loader kliknij na Build (i zapisz powstały plik), następnie na Read ROM również może się przydać.

Nie klikaj wszystkiego co popadnie (i na razie przycisk Fast Repair zostaw w spokoju), Passport możesz se kliknąć bo to identyfikuje dysk.
    Check structure pokazuje sumy kontrole modułów i ich poprawność, i to należało by również pokazać (chociaż zdarza się ze moduł jest dobry o on i tak pokazuje ze jest błędny) ... dlatego przestrzegam jak już inni przestrzegali - Hdd Repair jest programem niestabilnym, potrafi również uszkodzić SA w dobrym dysku jak zaczyna się nim mieszać.
    Zapomniałem co było dla Surface (z j. ang. powierzchnia).

Zresztą, nie piszesz czy obchodzi cię tylko przywrócenie dysku do działania czy dane na tym dysku, więc można się domyślać że kupiłeś go uszkodzonego np. na allegro i teraz chyba naprawiasz go "dla sportu" i zdobycia wiedzy. Zobaczymy co Ty na to.
  • #14 7640976
    tomeczek424
    Poziom 9  
    Kupilem go na allegro dobry byl ale cos duze bylo zuzycie procesora i przepadalem go mhdd i tam mi wysokoczyl krytyczny blad przy 80%.
    I dlatego bardzo bym chcial go naprawic

Dodano po 10 [minuty]:

W HDD Repair wybieram Execute Loader, pozniej z listy loader do mojego maxtora i tak caly czas?

Dodano 04 Lut 2010 09:41

Pomoze ktos?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak nagrać firmware do dysku twardego Maxtor 40GB, model 6E040L0, oraz jakie oprogramowanie wykorzystać. Odpowiedzi wskazują na program HDD Repair 2.0 jako narzędzie do naprawy, jednak podkreślają, że proces ten jest skomplikowany i wymaga ostrożności. Użytkownicy sugerują, aby najpierw zidentyfikować dokładny model dysku oraz użyć odpowiednich loaderów dostępnych na stronie HDD Guru. Wskazówki dotyczą również ustawienia zworki na tryb Safe Mode oraz podłączenia dysku do innej taśmy IDE. Użytkownik napotyka problemy z działaniem programu i poszukuje dalszej pomocy w zakresie wyboru loadera i procedur naprawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA