Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Stilo, 2005r., 1,9 JTD wspomaganie nie działa

5layer 03 Feb 2010 14:53 10441 6
    5layer
    Level 2  
    Od tygodnia mam problem ze wspomaganiem, było dosyć zimno, zakręciłem kilka razy, ale silnik nie odpalił i akumulator się rozładował. Ściągnąłem autko do warsztatu, akumulator został naładowany i odpalił bez problemu, ale wspomaganie przestało działać.

Mechanik sprawdzał pod komputerem i wyskakuje błąd, którego nie może usunąć. Bezpieczniki sprawne. On najchętniej wymieniłby całą cześć, ale to spory wydatek.

Może jest jakiś inny sposób zdiagnozowania i naprawy.
    RobertLodz09
    Level 30  
    Kolego trudno jest zgadnąć ,jaki błąd wyskoczył twojemu mechanikowi ,dlaczego chce go skasować a nie może ,oraz jaką część chce on wymienić w całości ,w twoim Stilo. Pytasz o inny sposób diagnozy i naprawy ,także proponuje - wizyte w A.S.O Fiata ,tam na pewno usuną usterke i wykasują błąd w komp.. Pozdrawiam
    5layer
    Level 2  
    No właśnie, mój mechanik pracuje w ASO fiata, błąd wyskakuje na egzminerze i za jego pomocą nie można go usunąć. Normalnie w takich sytuacjach wymieniają całą część, a to koszt ok. 3 tys. Ja wolałbym to zrobić mniej boleśnie. Np. w Punto procedura podobna i wymiana całego wspomagania, ale słyszałem, że są sposoby na naprawę i koszt niski. Niestety ASO się tego nie podejmą, bo wspomaganie stanowi całość i jest nie rozbieralne.
    siwy12345
    Level 14  
    Witam
    Układ wspomagania zwykle składa się z : Pompy wspomagania napędzanej zwykle paskiem , kilku przewodów gumowych (zbrojonych ) no i zespołu kierowniczego i zbiorniczka w którym jest olej . Ten cały zbiorniczek ma korek a w nim podejżewam swego rodzaju czujnik poziomu oleju (rzadko) , ten czujnik to jedyna elektryczna rzecz w układzie wspomagania którą może wykryć ECU .

1. Sprawdz poziom oleju w tym zbiorniczku
    2. jak jest olej, sprawdz czy się nie pieni (przy włącznym silniku ) jesli tak , wymiana
    3. Sprawdz pasek klinowy
    4. Sprawdz czy koło pasowe pompy jest sztywno osadzone na swoim wałku
    5. Sprawdz czy gdzieś nie cieknie
    6. Sprawdz ten czujnik w korku zbiorniczka oleju i przewody elektryczne

Po za tym podjedz do innego mechanika po niezależną opinie

Ja osobiście jesli podczas naprawy samochodu myślę że jest do wymiany jakaś bardzo droga częsc , to jadę na szrot i kupuję taką samą i podstawiam , lepiej stracić 100 czy 200 złotych żeby mieć 100% pewności , niż stracić kilka tysięcy

Zyczę powodzenia

pozdrowionka
    RobertLodz09
    Level 30  
    Witam! Widze że kolega siwy12345 bardzo rozwinął temat i tylko pogratulować! takiej kompleksowej wiedzy o wspomaganiu hydraulicznym. Przykra wiad. to taka że te "porady"wskazują jednoznacznie iż Fiata Stilo widział kolega tylko na ulicy jak parkowało albo jechało! Technika poszła troche do przodu i w Stilo mamy już elektryczne wspomaganie.
    A kolega 5layer nie szukał już pomocy na Fiat Forum ,ponieważ przyczyna i usterka taka sama jak w postach na tamtym forum. Tylko zamiast testera Fiata były poszukiwania interfejsu do lapka i programu który ruszy Stilo? Może to przypadek ,zbieg okoliczności? Jeśli tak to przepraszam! Jeśli jest tak jak kolega tutaj opisuje to można jeszcze poszukać wspomagania z demontażu. Troche "klamotów" do Stilo przywożą także można sie zorientować.

Dodano po 59 [minuty]:

Ceny układu wspomagania do Stilo z tzw. demontażu i z gwarancją sprawności to koszta od 250 do 500 zł.
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    A może warto zacząć od sprawdzenia napięcia ładowania akumulatora, a wspomaganie może samo się znajdzie.
    siwy12345
    Level 14  
    Witam

Fakt , poplątałem z innym fiatem , wygłupiłem sie , przepraszam

pozdrawiam