logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 1.9 DTI '97 - brak zasilania na zawór i nastawnik pompy, błąd DF043

skol 03 Lut 2010 22:30 11256 7
REKLAMA
  • #1 7639781
    skol
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Witam posiadam renault scenic 1.9 dti 97r. mam problem z odpaleniem:
    - brak zasilania na zawór odcinający paliwo w pompie, pojawia się ono na chwile po przekręceniu silnika
    - brak sterowania i zasilania nastawnika pompy wtryskowej,
    - po podłączeniu kompa wyświetla kod błędu DF043 (zacięty tempomat) "auto nie posiada tempomatu"
    Szukam wskazówek do rozwiązania tych problemów.
  • REKLAMA
  • #2 7640707
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7644677
    skol
    Poziom 2  
    Gdy otwieram nastawnik palcem zaczyna odpalać. Nie ma zasilania na nastawnik. Bezpieczniki ok. Gdzie znajduje się przekaźnik główny - bo jest ich wiele. Nie mogę nigdzie znaleźć schematu.
  • REKLAMA
  • #4 7644686
    TESMEN
    Poziom 18  
    Ocena: 142
    Co na tablicy wskaźników ? jak kontrolka immo? jak świeczki grzeją (o ile w ogóle) jaki przebieg? ostatnio zauważyłem że koło 160.000 pada immo w Reniach.. a może zbieg okoliczności..
  • REKLAMA
  • #5 7653806
    skol
    Poziom 2  
    Przebieg 180 tys. Chyba znalazłem błąd. Nie świeci w ogóle kontrolka immo. Podłączyłem urządzenie diagnostyczne, połączyłem się z immo. Nie wykrył żadnych błędów. Ktoś wie co z tym zrobić?:?:
  • #6 7655133
    TESMEN
    Poziom 18  
    Ocena: 142
    Kilkanaście dni temu miałem tak ze scenikiem szwagra. posypało sie immo- nie swieciło wcale po podpięciu pod komp niby wszystko ok. laweta- serwis. niby wiedzieli co robić 130zł miało kosztowac ale po 45 mionutach i sprzwdzeniu wszystkich testerów jakie mieli(małe i duże) skapitulowali. skończyło sie zmianą softu na nowszy. stało się tak ponoć dlatego że chechłał go na słabym aku.
  • #7 7664857
    piter_wasil
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Moja Sceniczka minęła 170 000 km i tej zimy odpaliła (ciężko) przy -20*C, a następnego dnia przy -12*C nie zapalił i przestała świecić kontrolka od immobilisera. Szukałem kogoś, kto coś z tym zrobi, ale zbliżały się święta Bożego Narodzenia, ale na szczęście udało mi się znaleźć gościa, który odciął mi immobiliser, i teraz jeżdżę.
    Swoją drogą to ciekawe, że ktoś zauważył, że przy takim przebiegu pada Immobiliser.

Pozdrawiam.
  • #8 7665539
    skol
    Poziom 2  
    Bez schematu nie zrobię nic. Płytkę mam na wierzchu, ale nie wiem gdzie odciąć immo. Może ktoś dysponuje schematem? Mój e-mail skl_pol(_at_)wp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Renault Scenic 1.9 DTI z 1997 roku, polegający na braku zasilania na zawór odcinający paliwo oraz na nastawniku pompy wtryskowej. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego pojawia się błąd DF043, związany z tempomatem, którego auto nie posiada. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie bezpieczników, zasilania oraz immobilizera. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z problemami z immobilizerem, który często przestaje działać przy przebiegu około 160-180 tys. km. Wskazówki obejmują również potrzebę schematu elektrycznego do dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA