logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW polo clasic 1,4 problem z prędkościom i obrotomierzem!

zielo0ony 06 Lut 2010 11:55 4694 1
REKLAMA
  • #1 7651358
    zielo0ony
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich!
    Od jakiegoś czasu mam problem z moim samochodem - polo clasic 1,4benzyna na pełnym wtrysku. Mój problem jest następujący: często się zdarza, że nie dziła mi prędkościomierz i obrotomierz.

Dokładniej opisze problem, kiedys byłem na zakupach i gdy odpaliłem samochód zauważyłem ze mi obrotomierz nie działa :| popatrzyłem tam w silniku czy jakiś kabel nie jest odpięty czy coś... nic nie znalazłem więc wsiadłem do samochodu i w droge. Odrazu zauważyłem że nie działa mi również prędkościomierz... ale, licznik kilometrów działa i mierzy mi normalnie metry/kilometry. Temperature silnika oraz stan benzyny w baku pokazuje dobrze i totalnie "zgł..upiałem" no bo co to może być? wracając wtedy do domu zatrzymałem się na drodze i porozmawiałem z kumplem, gdzies po 5minutach odpaliłem silnik a zegary normalnie działają... Od tego czasu minął miesiąc i zauwazyłem ze gdy silnik jest zimny to licznik prawie zawsze zadziała aż od zgaszenia silnika, a zaraz po ponownym uruchomieniu silnika wskazówki juz się nie ruszyły... A teraz zdarzyło się tak że (2razy) jezeli uruchomie pierwszy raz silnik w danym dniu wskazówki stoją, a gdy zgasze i zaraz odpale to działają aż do kolejnego zgaszenia silnika. Nie wiem co to się dzieje. Myslałem ze to mróz, zima itp ale dy silnik jest rozgrzany to wskazówki nie działają, a chyba powinny mimo mrozu... Dokładnie to wskazówka od obrotomierza tylko skacze na zerze takie 1-2mm się podniosi, tzn tak szybko skacze ze nawet kamerką cieszko to nagrać bo nie wychwyci drgań (tak szybko skacze) Gdy całkiem wyciągne kluczyk to wskazówka przestanie skakać po około 5-10sek. Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.
    Możecie mi powiedziec czego to wina???
    POmoc bo strasznie się jezdzi nie wiedzac z jaką prędkością się jedzie...! :|
  • REKLAMA
  • #2 7658167
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Przypuszczam że masz problem z zasilaniem lub masą w samym liczniku a może nawet są pęknięte luty na ścieżkach warto to sprawdzić. Jeśli tam będzie OK to usterka jest w elektronice licznika.
REKLAMA