logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ssania, wolne obroty na zimnym silniku, Pomóżcie, VW polo

sznajder90 26 Sie 2011 09:25 2488 6
REKLAMA
  • #1 9864366
    sznajder90
    Poziom 10  
    Witam, wiem że tych tematów jest sporo na forum ale bardzo proszę o wyrozumiałość i przeczytanie tego.
    Zakupiłem niedawno VW Polo Classic 1.6 ben 1996/97 (Silnik 1F). Mam taki problem, ze gdy go odpalę gdy jest zimny w ogóle nie ma ssania, obroty od razu wchodzą na 500-600. Silnik musi pochodzić z pół minuty, by jak ruszę i stanę nie zgasł. Problemów z zapalaniem nie ma gdy jest zimny, chyba ze jak mi zgaśnie to wtedy muszę lekko gaz wcisnąć przy odpalaniu. Gdy silnik się juz nagrzeje to obroty są już normalne w granicach 900-1000. Zauważyłem też, że gdy silnik jest już rozgrzany i odpalę go jeszcze raz to obroty ustawiają sie od razu w okolice 500, ale podczas gdy wskazówka temp rośnie to w tym samym czasie moje obroty też rosną do 900-1000, trwa to mniej więcej 2 sek od zapalenia ale da się to zauwazyć. Mam dwa czujniki temp płynu, jeden jest przy termostacie cztero pinowy a drugi przy chłodnicy trzy pinowy. Gdy odepne ten drugi nic sie nie dzieje oprócz, że na blacie nie pokazuje mi temp. Gdy odpiąłem ten pierwszy też się nic nie działo. Sprawdzałem rezystancje na pinach 1 i 3. Na nie do końca zimnym silniku mialo ok. 2kOm. Ale gdy temp. rosła rezystancja malała. Sprawdzałem również zaworek elektryczny założony na przewodzie podciśnieniowym od pochłaniacza oparów paliwa. Gdy odłączyłem przewód podciśnieniowy wchodzacy w ten zawór od strony kolektora obroty mi nie wzrosły co by swiadczyło o usterce zaworka, tylko samochód gasł, musiałem ten wężyk zatykać palcem by "podtrzymać silnik w ruchu" (obroty ok. 500). Odkręcałem z góry filtr (filtr jest po lewej stronie, ale połączony jest plastikową rurą) by zobaczyć przepustnice i nie była zabrudzona, nie odkręcałem przepustnicy bo później trzeba ja podobno adoptować.
    Już naprawde nie wiem co może być przyczyną tej usterki, a chcialbym to naprawić, gdyż w zimę przy mrozach mogą być duże problemy.
    Bardzo proszę o pomoc;)
  • REKLAMA
  • #2 9869073
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4230
    Przepustnica silnika, sprawdź w jakim jest stanie.
    Druga sprawa, czy ECU, które jest na podszybiu od strony kierowcy, lubi tam stać woda.
  • REKLAMA
  • #3 9882172
    sznajder90
    Poziom 10  
    Przepustnica nie jest brudna, odkrecałem ten czarny plastik z góry co leci do filtra. komputer tez nie jest zalany. Co dalej...?
  • REKLAMA
  • #4 9882184
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    Diagnostyka.
  • REKLAMA
  • #5 9895855
    mariusz362
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Coś proponuję podłączyć do tego samochodu np. VAG-com bo po ciemno to robota dla .... i dla kota!
  • #6 9896876
    Kunnikutan
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam
    Wymień czujnik temperatuty ten cztero-pinowy i po sprawie.
  • #7 9903827
    sznajder90
    Poziom 10  
    podpiałem go pod komputer i byl blad silniczka krokowego, nie mozna było go usunac. Czy to moze byc przyczyna??

Moderowany przez robokop:

Zmień piaskownicę. Kosz - zaniżasz poziom forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z VW Polo Classic 1.6 z 1996/97 roku, polegający na braku ssania przy zimnym silniku, co skutkuje niskimi obrotami (500-600) zaraz po uruchomieniu. Po rozgrzaniu silnika obroty stabilizują się w granicach 900-1000. Użytkownik zauważa, że po ponownym uruchomieniu rozgrzanego silnika obroty również spadają do 500, ale wzrastają w miarę podnoszenia się temperatury. Wskazano na dwa czujniki temperatury płynu, z których jeden (cztero-pinowy) może wymagać wymiany. Użytkownik podłączył samochód do komputera, co ujawniło błąd silniczka krokowego, co może być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA