logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak określić moc transformatora toroidalnego o wadze 10kg? Rozbieżności w obliczeniach

Krzych600 07 Lut 2010 13:30 4570 8
REKLAMA
  • #1 7656981
    Krzych600
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mam rdzeń toroidalny zwijany z blach. Problem tkwi w tym, że nie wiem jaką moc transformatora można wycisnąć z tego rdzenia. Robiłem wiele obliczeń, lecz mając różne wzory wychodziły mi duże rozbieżności w szacowanej moc. Ze wzorów wychodziło mi od 600VA do 850VA, a obliczając programem wyszło nawet 2,5kVA... Już sam nie wiem jak jest w rzeczywistości. Dołączam zdjęcie tego rdzenia wraz z jego danymi i bardzo prosiłbym o określenie jego mocy. Dodam jeszcze, że jego waga wynosi 10kg, więc w stosunku do toroidów robionych przez firmy powinien mieć ponad 1kVA, ponieważ z opisów gotowych toroidów wywnioskowałem, że transformator 1kVA waży do 7kg.

Jak określić moc transformatora toroidalnego o wadze 10kg? Rozbieżności w obliczeniach

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7657319
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    W zależności od nawinięcia i żądanych warunków pracy - 1.5 - 3 kVA
  • REKLAMA
  • #4 7661653
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    -RoMan- napisał:
    W zależności od nawinięcia i żądanych warunków pracy - 1.5 - 3 kVA
    Eeee... i ponad 4kVA też ... :idea: 8-O
    (4,44•0,99/(1+0,99))•50•1,85•3,5•0,95•0,35•(0,090•(0,178-0,110)/2)•(0,6•Π•0,110^2/4)•10^6=4148.72304349346

Ciekawym tylko dlaczego ja w/w wymiary rdzenia znalazłem w moim 'kapowniku' algorytmów do pulpitowego liczyka pod datą 2009-12-31... :?: :!: :D
  • #5 7662076
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Można podawać różne moce. Wiadomo że to tylko moc obliczeniowa. Wpiszemy kilka zawyżonych danych (zwłaszcza wypełnienie okna miedzią w przypadku toroida) i już wychodzi kosmiczna moc. Według mnie zarówno Quarz jak i -RoMan- nie mylą się co do mocy, bo każdą z nich można osiągnąć. A jaka zostanie osiągnięta zależy tylko od tego jak Krzych600 nawinie swój transformator.
  • #6 7669924
    Krzych600
    Poziom 10  
    Dzięki chłopaki za pomoc. Jak już nawinę go, to sprawdzę ile mi wyciągnie i dam znać ;)
    Wielkie dzięki ;)

Dodano po 6 [minuty]:

Zapomniałem jeszcze o jednym. Słyszałem, że aby transformator był '' sztywniejszy '' trzeba w obliczeniach przyjąć mniejszą gęstość prądu. Nie chciałbym, by przy obciążeniu wzmacniacza głośnikami o impedancji 4 Ohm napięcie nie '' siadało ''. Czy to prawda?
  • REKLAMA
  • #7 7671027
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Dokładnie tak. Przy mniejszej gęstości prądu nie ma tak dużych spadków napięcia na rezystancji uzwojeń, więc napięcie wyjściowe jest sztywniejsze.
    Ale nie rozumiem, dlaczego nie chcesz, żeby napięcie nie siadało. Przecież właśnie dąży się do tego aby uzyskać jak najstabilniejsze napięcie :|
  • #8 7673581
    Krzych600
    Poziom 10  
    Pisałem dosyć szybko i niepotrzebnie dodałem '' nie '' na początku zdania... Właśnie zależy mi na tym, by napięcie było stabilne ;) Jakie jest dopuszczalne napięcie między zwojami? Kupiłem drut nawojowy z podwójną warstwą lakieru, by nie dopuścić do uszkodzenia, lecz wiem, że jest jakaś określona dopuszczalna różnica napięć, lecz zapomniałem jaka. Czego można użyć do odizolowania uzwojeń ? Wiem, że można użyć papieru kondensatorowego, lecz nie mam skąd go wziąć. Czego można jeszcze użyć i czy można to dostać w sklepie elektronicznym ?
  • #9 7852976
    Krzych600
    Poziom 10  
    Witam. Jakiś czas temu zrobiłem ten transformator, o którym toczyła się tu rozmowa i niedawno przetestowałem go. Obciążyłem go różnymi rezystancjami i udało mi sie wycisnąć z niego ponad 2.3 kW, i na pewno można byłoby jeszcze więcej. Transformator zachowywał się bardzo dobrze, nie grzał się bardzo, był lekko ciepły, a napięcie spadło z ponad 95V do 89V. Jestem z niego bardzo zadowolony i chciałem podziękować wszystkim, którzy mi pomogli. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące określenia mocy transformatora toroidalnego o wadze 10 kg, z którego obliczenia wskazywały na rozbieżności od 600 VA do 2,5 kVA. Odpowiedzi sugerowały, że moc transformatora może wynosić od 1,5 kVA do ponad 4 kVA, w zależności od nawinięcia i warunków pracy. Wskazano na znaczenie gęstości prądu oraz indukcji magnetycznej w obliczeniach. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z testowaniem transformatora, osiągając moc ponad 2,3 kW, co potwierdziło, że transformator działał stabilnie i nie przegrzewał się.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA