logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDCP na dekoderze nRecorder i TV Samsung 26 – zanikający obraz przez HDMI

Rafi29 13 Lut 2010 14:28 4347 7
REKLAMA
  • #1 7687799
    Rafi29
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.Na początku sorki,jeśli poruszam ponownie temat a wiem że jest szeroko omawiany na forach.Jednak chciałbym zgłosić się z problemem który mnie trapi od dwóch dni.Chodzi o problem hdcp podczas połączenia nrecordera z telewizorem lcd poprzez kabel hdmi.Czasami pokazuje mi się na dekoderze problem hdcp jak znów wyciągnę kabel i podłączę ponownie{tak mi zalecano w biurze obsługi klienta) to jest obraz,czasami po chwili znika.wczoraj np działał przez cały dzień akle wieczorem jak wróciłem i włączyłem ponownie to znów nie załapało.Zauważyłem że jak zacząłem ruszać kablem to czasami był obraz.Nie wiem czy to wina kabla,przeczytałem już kilka forów i zgłupiałem,ponoć w w telewizji N przy dekoderach taki problem występuję.Kabel HDMI jest nowy firmy arkas 55zł.Telewizor samsung 26" obsługujący HDCP.Podłączyłem komponentem i wszystko działa normalnie,ale mam pytanie czy może to być wina kabla HDMI,czy ewentualnie pozostając przy komponencie tracę dużo na jakości obrazu?,czy mam wymienić kabel.
    P.s
    CZy przy komponencie możliwe że jest większa jaskrawość kolorów w przypadku np.czerwieni?
  • REKLAMA
  • #2 7687954
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Cytat:
    .Podłączyłem komponentem i wszystko działa normalnie,ale mam pytanie czy może to być wina kabla HDMI,czy ewentualnie pozostając przy komponencie tracę dużo na jakości obrazu?,czy mam wymienić kabel.
    no od tego należy zacząć ewentualnie sprawdzić kabelek na innym sprzecie
  • REKLAMA
  • #3 7687960
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Uszkodzone gniazdo w dekoderze.
    Jest coś takiego jak gwarancja i wymiana dekodera.
  • REKLAMA
  • #4 7688431
    Rafi29
    Poziom 11  
    no tak tylko czemu jeden dzień działał,nic nie było poruszane z kablami do momentu jak obrazu nie było po ponownym włączeniu
  • #5 7696933
    Rafi29
    Poziom 11  
    dekoder jest w porządku,okazało się że gniazdo hdmi w tv jest uszkodzone bo na innym telewizorze działa bezproblemowo
  • #6 7697084
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Dekodery N po aktualizacji softu robią takie problemy :| Z niektórymi telewizorami współpracują prawidłowo z innymi nie chcą . Następna aktualizacja firmware dekoderów może pomóc lub jeszcze pogorszyć sytuację . Obejściem problemu jest połączenie Component - tracimy ostrość cyfrowego sygnału , ale niektórym bardziej pasuje "miękki" , lekko rozmyty obraz po analogu . Przy takim połączeniu problemy może też sprawiać funkcja rozciągania obrazu na cały ekran .
  • #7 7702531
    Clubber
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ja to widzę następująco... Jeśli mamy obraz SD(czyli średniej w porywach do słabej jakości) lepiej mieć połączenie vga albo s-video, rozmyje(będzie za mgłą) piksele.
    Hdmi polepszy obraz ale jeśli jest on dokładny, jeśli sygnał SD na hdmi to za dużo szczegółów będzie na TV przez co będzie widać pikselozę materiału. Więc jeśli hdmi to na obrazie dobrej jakości i będziemy mieli do tego dźwięk na TV bądź kinie.

Co do rozciągania na cały ekran, są ustawienia w tv co do skalowania obrazu, powinno wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #8 7702680
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Clubber napisał:
    Ja to widzę następująco... Jeśli mamy obraz SD(czyli średniej w porywach do słabej jakości) lepiej mieć połączenie vga albo s-video, rozmyje(będzie za mgłą) piksele.
    Hdmi polepszy obraz ale jeśli jest on dokładny, jeśli sygnał SD na hdmi to za dużo szczegółów będzie na TV przez co będzie widać pikselozę materiału. Więc jeśli hdmi to na obrazie dobrej jakości i będziemy mieli do tego dźwięk na TV bądź kinie.

Co do rozciągania na cały ekran, są ustawienia w tv co do skalowania obrazu, powinno wystarczyć.

A ja to widzę że nie na temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z połączeniem dekodera N z telewizorem LCD przez kabel HDMI, który sporadycznie wyświetla komunikat o błędzie HDCP. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu kabla obraz czasami wraca, ale często znika. Użytkownik zauważa, że poruszanie kablem może wpływać na jakość sygnału. Po dalszych analizach stwierdzono, że problem leży w uszkodzonym gnieździe HDMI w telewizorze, ponieważ dekoder działa poprawnie na innym telewizorze. Inne odpowiedzi sugerują, że problemy z dekoderami N mogą być związane z aktualizacjami oprogramowania, a połączenie komponentowe, mimo że gorsze jakościowo, może być rozwiązaniem. Użytkownicy zauważają, że jakość obrazu przez HDMI jest lepsza, ale tylko przy sygnale wysokiej jakości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA