logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LCD LE40xxxx - błąd HDCP przy podłączeniu Nki przez HDMI

Tuptuś 06 Paź 2011 21:14 4998 10
REKLAMA
  • #1 10000085
    Tuptuś
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Naprawiałem ostanio LCDka 40 cali Samsunga (LE40xxxx) później uzupełnie dokładny model bo nie pamiętam.
    Telewizor miał uszkodzone Lki w zasilaczu, typowe obijawy (nie startował)
    TV klientowi oddałem sprawdzając go pod zwykłą anteną i Euro scartem.
    Następnego dnia TV wrócił z uwagi że co prawda obraz po euro i wejściu antenowym działa, ale podłączając Nke HDTV po kablu HDMI występuje błąd HDCP.
    Dodam że nka ma najnowszy soft, wcześniej wszystko ponoć chodziło ok.
    Tą samą Nke podając do innego tv na HDMI z tym samym kablem wszystko OK, a w tym samsungu błą HDCP.
    Próbowałem zmieniać na N-ce rozdzielczość, włączać ją później po wł. tv lub wczeniej i resetować nke, bez rezultatu.

Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10000139
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 982
    Nieraz juz musiałem zmieniać kabel HDMI na komponent bo po aktualizacji softu N-ki był problem jak opisujesz. Najczęściej dotyczyło to sonówek. Tak że twojej winy tu nie ma. Ze dwa lata temu stara plazma Panasonica tez przestała chodzić tym razem z Cyfra. Rozwiązanie to zastosowanie kabli komponent lub aktualizacja softu telewizora. Myślę że prostsze rozwiązanie samo sie narzuca. Problem jak dekoder nie ma komponent ( a tak jest w przypadku PVR Cyfry).. Swoja droga to chamskie, że w ten sposób zmusza sie klienta do wydawania kasy w ten czy inny sposób, ale do tego już się przyzwyczaiłem. Trudniej to wytłumaczyć klientowi szczególnie starej daty. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10000158
    Tuptuś
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    TV ma gdzieś około 3-4lat, nie ma wejścia USB, więc z aktualizacją oprogramowania w tv ciężko.
    Soft jest z 2007 roku bo wchodziłem w tryb serwisowy.
    Moge tam nawet zmienić ręcznie ten nr HDCP domyślnie mam same 80tki jak dobrze pamiętam.

Podłączenie kablem euro albo kompozytowym mija się z celem, ponieważ jest ogromna różnica w jakości zwłaszcza na kanałach HD, a w tym pakiecie jest conajmniej 10 takich kanałów.
  • REKLAMA
  • #4 10000186
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Klient Cie robi w konia. Ten problem przy 4, 5 letnik telewizorach był z N-ką nawet gdy były jeszcze na gwarancji. Problem po stronie dekodera. Wyślij jako COMPONENT i nie będzie różnicy w obrazie, Telewizor ma wejście a dekoder chyba też.
  • #5 10000202
    Darek.S
    Poziom 34  
    I tu sie mylisz bo, po component jest takie samo dobre HD jak po HDMI. A niektórzy nawet twierdza, ze lepsze do czego sam poniekąd sie skłaniam ( robiłem parokrotnie testy ale na oko ciężko jest ocenić różnicę. Na pewno zauważyłem kiedyś, że lepszy obraz Z DVD był po euro niż po HDMI. Wynika z to z faktu iz sygnał analogowy jest filtrowany i nie widać na nim pixeli czego nie można powiedzieć o HDMI. Pixele szczególnie wkurzają mnie w sonówkach. Jak sam kupowałem miałem podłączone pod ten sam sygnał (SD) sonówke i plazme panasonica. Wybrałem plazmę. Sonówka poszła do teściowej. Kiedyś była u nas i powiedziała, ze mamy lepszy obraz. Źródło sygnału podobne. Cyfrowy dekoder kablowy po euro u teściowej i cyfrowy sat u mnie tyle, ze po SVHS. Pozostawiam to bez komentarza. Rozpisałem sie i zorbek był szybszy
  • REKLAMA
  • #6 10000307
    kukeka
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Cytat:
    Problem po stronie dekodera

To nie jest problem dekodera, a telewizora. Po prostu telewizor nie obsługuje szyfrowania HDCP. Dekoder n-ki zwraca komunikat, a niektóre inne urządzenia nic nie pokażą na ekranie.
    Jeśli nie wymieniałeś w nim płyty głównej, to klienta naciągacza natychmiast poszczułbym psami.
  • #8 10000370
    Darek.S
    Poziom 34  
    Kable komponent kosztują kilkadziesiąt złotych wymiana oprogramowania nie wiadomo (o ile w ogóle możliwe) więc w czym problem. Chyba , ze klient jest az tak chytry albo u*******wy.
    Edit: a spróbuj wpisać same F-y. Tym sposobem ustawisz maskę na max i powinna puszczać absolutnie wszystko
  • #9 10000380
    kukeka
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Cytat:
    Jak to możliwe jak w trybie serwisowym widnieje opcja HDCP

Aaaa to nie szczuć psami :)
    Ja tylko, a właściwie to dekoder, stwierdza fakt. Nie mogą się dogadać, a czemu to trzeba by się bardziej zagłębić w problem.
  • #10 10016088
    mac6
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Tuptuś napisał:

Jak to możliwe jak w trybie serwisowym widnieje opcja HDCP i jest tam wpisany nr, który moge zmienić

Jesteś pewien, że możesz w telewizorze zmieniać cokolwiek, co ma związek z HDCP? Może ten telewizor ma łącze LAN, i to co możesz zmieniać to numerki związane z DHCP, a nie HDCP?
  • #11 10031203
    Darek.S
    Poziom 34  
    mac6 napisał:
    Tuptuś napisał:

Jak to możliwe jak w trybie serwisowym widnieje opcja HDCP i jest tam wpisany nr, który moge zmienić

Jesteś pewien, że możesz w telewizorze zmieniać cokolwiek, co ma związek z HDCP? Może ten telewizor ma łącze LAN, i to co możesz zmieniać to numerki związane z DHCP, a nie HDCP?

To ma sens. Słuszna uwaga

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung LCD LE40xxxx, który po naprawie zasilacza nie obsługuje sygnalu HDCP przy podłączeniu dekodera N-ki przez HDMI. Obraz działa poprawnie przez Euro i antenę, ale przy HDMI pojawia się błąd HDCP. Użytkownik próbował zmieniać rozdzielczość dekodera oraz resetować urządzenie, jednak bez skutku. W odpowiedziach sugerowane są alternatywne metody podłączenia, takie jak użycie kabli komponentowych, które mogą rozwiązać problem, oraz wskazano, że problem może leżeć po stronie telewizora, który nie obsługuje HDCP. Wspomniano również o ograniczeniach aktualizacji oprogramowania telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA