logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Telewizor Samsung po podłączeniu kablem HDMI do dekodera nie pokazuje obrazu

Miroslaw233 11 Mar 2021 13:17 3210 7
REKLAMA
  • #1 19311102
    Miroslaw233
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem a mianowicie gdy podłączam kabel HDMI z telewizora do dekodera nie pokazuje się obraz. Sprawa dla mnie jest o tyle dziwna że pilotem można bez problemu wybierać kanału i jest pokazane na telewizorze co jest aktualnie transmitowane razem z dźwiękiem lecz obrazu nie ma. Po podłączeniu kablem starszego typu który był wcześniej używany sprawa się rozwiązuje jednak obraz jest w gorszej jakości co jest zrozumiałe. Myślałem na początku że winowajcą może być sam kabel jednak po jego wymianie na inny (kabel sprawny ponieważ obraz był pokazywany na innym telewizorze)
    sprawa nie rozwiązała się. Zmieniany był również dekoder (od innego telewizora nie nowy ze sklepu jednak działający) jednak nie przyniosło to skutków. Skończyły mi się pomysły co z tym zrobić. Warto dodać że problem pojawił się mniej więcej tydzień temu. Wcześniej było podłączone wszytko kablem HDMI. Zmiana portu w telewizorze (posiada 2 pory HDMI) nic nie działa. Z góry przepraszam jeśli wypowiedź jest chaotyczna ale walka z tym mnie wykończyła przez co psychika poszła sobie na długo spacer i nie widać żeby wracała.
  • REKLAMA
  • #2 19311123
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2945
    Na starym kablu działa?
    Wygląda na to, że uszkodziły się wejścia.
  • REKLAMA
  • #3 19311128
    Miroslaw233
    Poziom 2  
    LeDy napisał:
    Na jednym nie działa czy na obu?

Sytuacja może być trochę bardziej skomplikowana. Bo to się dzieje u dziadka. U niego na obu nie działa a jak wziąłem kable do siebie to działa ale po mniej więcej 30 sekundach znika obraz i dźwięk na około 5 sekund po czym wraca do normy i sytuacja się zapętla
  • REKLAMA
  • #4 19311131
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 450
    Prawdopodobnie jest problem z HDCP. Podaj typ Samsunga.Chaos.Jak będziesz tak co chwilę dodawał inne objawy, to nikt ci tego nie zdiagnozuje.
  • #5 19311133
    Miroslaw233
    Poziom 2  
    LeDy napisał:
    Na starym kablu działa?
    Wygląda na to, że uszkodziły się wejścia.

Właśnie kabel HDMI nie działa tylko na tym jednym telewizorze ale dla mnie to trochę dziwne bo by musiały 2 wejścia jednocześnie się zepsuć gdy tylko jedno było używane
  • #6 19311134
    LeDy
    Poziom 43  
    Jak u dziadka na obu nie działa, jeżeli dziadek wybiera pilotem odpowiednie wejście, to uszkodzone wejścia.
    Przy wyjmowaniu, wkładaniu przewodu HDMI może się wejście uszkodzić.
  • REKLAMA
  • #7 19311141
    Miroslaw233
    Poziom 2  
    LeDy napisał:
    Jak u dziadka na obu nie działa, jeżeli dziadek wybiera pilotem odpowiednie wejście, to uszkodzone wejścia.

Ale dźwięk działa i to mnie zastanawia też. Czy kabel nie ma nic wspólnego z tym?
  • #8 19311145
    LeDy
    Poziom 43  
    Miroslaw233 napisał:
    LeDy napisał:

Ale dźwięk działa i to mnie zastanawia też. Czy kabel nie ma nic wspólnego z tym?

Skoro kable podmieniane ? Zobacz w ustawieniach tego co podłączasz (a co to?) .
    Menu telewizora jest widoczne na TV? Może podświetlenie poszło bo ty tak piszesz, że...?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung, który po podłączeniu kablem HDMI do dekodera nie wyświetla obrazu, mimo że dźwięk działa poprawnie. Po wymianie kabla HDMI oraz dekodera problem nadal występuje. Inne kable działają, ale w gorszej jakości. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie portów HDMI w telewizorze, jednak dźwięk sugeruje, że problem może być bardziej złożony, być może związany z HDCP. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wejść HDMI podczas podłączania i odłączania kabli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA