logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z silnikiem 1.6 16V opel astra- bierze olej

zygmunt1405 13 Lut 2010 14:51 8896 7
REKLAMA
  • #1 7687912
    zygmunt1405
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    witam państwa
    wymienione gumki, ciśnienie ponad 14 atm i nadal bierze mi olej. Koledzy pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 7687935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7688048
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 894
    zygmunt1405 napisał:
    witam państwa
    wymienione gumki, ciśnienie ponad 14 atm i nadal bierze mi olej. Koledzy pomocy!

Kolego, jakie gumki wymieniałeś? czy my jesteśmy cudotwórcy?
  • #4 7688938
    Wioletta12021972
    Poziom 1  
    z turbiny
  • REKLAMA
  • #5 7689147
    shalashaska
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Ponad 14 atm ... dobre, koń by się uśmiał.Nowy motor opla 1.6 16V to ma 14 bar a to w przeliczeniu na atmosfery daje 13.818.Więc nawet jak byś miał te całe 14 bar to musiałbyś mieć nowy silnik który na pewno nie brałby oleju.Jeżeli chodzi o gumki to miałeś na myśli uszczelniacze zaworów.Pierścienie kolego masz do roboty i to pod warunkiem że tuleje są w porządku.Kupuje się pierścionki o jeden wymiar większe i dopasowywuje się przy pomocy pilniczków diamentowych.Tuleje należy przeszlifować papierem 120, by dobrze przyjęły się nowe pierścienie.Ale to już wyższa szkoła jazdy dla ciebie, wiem bo sam osobiście to robiłem u siebie.Uszczelniacze zaworów wymieniałem bez wyciągania głowicy.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 7689247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 7689277
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    nic z tym nie zrobisz

znajomy miał vectre 1,6 16v pewny przebieg 80 tys wymieniałem uszczelniacze 2 razy,

rozebrałem silnik, a znajomy szlifierz pomierzył pooglądał i stwierdził ze silnik dotarty ledwo.

wada silnikow i koniec
  • #8 7689299
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Wolne żarty. Skoro uszczelniacze są wymienione i nadal bierze olej, to niestety silnik do remontu - rozhartowane/ zużyte pierścienie, stąd tak nadspodziewanie wysokie ciśnienie sprężania. Ze względu na zawarte tu szkodliwe teorie o dorabianiu pierścieni, oraz brak jakiejś zawartości merytorycznie przydatnej, wątek w kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem 1.6 16V w Oplu Astrze, który zużywa olej mimo wymiany uszczelniaczy i wysokiego ciśnienia sprężania. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być zużycie pierścieni tłokowych, co prowadzi do wysokiego ciśnienia sprężania. Wskazują również na konieczność remontu silnika, a niektóre osoby podkreślają, że wymiana uszczelniaczy nie rozwiązuje problemu, jeśli pierścienie są uszkodzone. Wskazówki dotyczące honowania cylindrów i dopasowywania nowych pierścieni są również poruszane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA