logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra Classic F/X16SZR silnik 1,6 75 KM benzyna +LPG

lutek107 15 Lut 2010 18:13 4905 9
REKLAMA
  • #1 7698726
    lutek107
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam problem w postaci gasnacego silnika podczas jazdy na benzynie. Na odcinku 2 km (brakło gazu i tyle miałem do najbliższej stacji) zgasł mi 4 razy. Objawy sa takie jakby nagle odcinało paliwo. Samochód ma jednopunktowy wtrysk paliwa. A co ciekawe na LPG samochód śmiga i nic go nie dławi. Pompkę wymieniałem około 2-3 miesiące temu. Słyszałem że problemem moze być uszkodzony silnik krokowy, ale go czysciłem. Przemyłem go rozpuszczalnikiem. Ponadto mam dosyć zabrudzony bak z benzyną bo ostatni raz zmieniałem sitko od pompki paliwa 2 miesiace temu i było dosyć brudne. Ale czy brudny bak byłby przyczyną. Po zapaleniu silnik śmiga i dopiero po jakiś czasie gaśnie (2-3 minuty). Wtrysk chyba raczej nie jest przyczyną. Słyszałem że są takie preparaty do dolewania do benzyny. Co to jest i czy pomaga. Ponadto ktoś na forum pisał ze po wymianie silnika krokowego potrzebne jest programowanie ECU (tzw autoadaptacja)? Czy to prawda?
    Proszę o sugestie.
    Kolejny problem występuje podczas jazdy na benzynie. Gdy wprowadzam go na wyższe obroty ok 2 do 3 tys/min to tak jakby go coś dławiło i nawet też gaśnie. Dodatkowo dzisiaj pojawił się problem z odpaleniem. Zaczął palić na 3 cylindry (silnik warczał jakby miał wyleciec) chwilę potrzymałem go na obrotach około 1500/min, później przejechałem 500 m i jest ok. Czy można to wiązać z silnikiem krokowym czy raczej z sondą lambda??
  • REKLAMA
  • #2 7699738
    godiii
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    hej
    Powiem Ci, że najszybszym sposobem jest podpięcie pod kompa i jeśli elektronika to wyjdzie, jeżeli mechanika to trzeba szukać będzie. Masz kogoś znajomego z kabelkiem do opla to sprawdź lub do warsztatu. Przyczyn może być niestety dużo :(
  • #3 7699931
    lutek107
    Poziom 10  
    Był podłączany i nic nie wykazało.
  • REKLAMA
  • #4 7699964
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Cisnienie paliwa pomierzyc.
  • REKLAMA
  • #5 7700990
    przem27
    Poziom 30  
    Ocena: 495
    A filtr paliwa wymieniony? jeżeli jest dużo syfu w zbiorniku to zatykają sitko i brak paliwa, po zgaszeniu brak podciśnienia ,syfy opadają na dno aż do następnego odpalenia, dobrze by było jak kolega wcześniej napisał zmierzyć ciśnienie benzyny.
    pozdr.
  • #6 7701498
    lutek107
    Poziom 10  
    Wymieniłem filtr paliwa, pompkę paliwa i filtr powietrza.
  • #7 7701590
    przem27
    Poziom 30  
    Ocena: 495
    No to mierzyć ciśnienie w chwili słabości auta!
  • REKLAMA
  • #8 7701810
    lutek107
    Poziom 10  
    Co ma wpływ na ciśnienie paliwa? Wtrysk? Miałem kiedyś (tzn w grudniu 2009 r) błąd P0200 wskazujący że na wtryskiwaczu jest spadek napięcia. Ale został skasowany. Moze to jest przyczyną?? Ale czym był spowodowany ten spadek??
  • #9 7704045
    godiii
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    oto cytat kolegi "docent " zaczerpnięty z innego tematu

" p0200 oznacz usterkę w obwodzie elektrycznym wtryskiwaczy (wiązka lub wtyczki ) , czasami zdarza sie że wtryskiwacz dostaje przejścia z cewki na obudowę , zwłaszcza przy ciepłym silniku . trzeba sprawdzic rezystancję wtrysku - 0,2Ω , a także rezystancje cewki do masy -nieskończoność "

Możesz to sprawdzić.
  • #10 7706547
    matush24
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    A gasnie ci podczas jazdy , czy tez moze tylko no postoju na biegu jalowym??
    A preparaty takie jak dodatki do paliwa moim zdnaiem nie zaszkodzi ich od czasu do czasu uzyc, ja zastosowalem ceramizery do silniczka i cos jakby mu sie polepszylo, lub tylko mam takie wrazenie , na pweno mu nie zaszkodza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Opel Astra Classic F, który gaśnie podczas jazdy na benzynie, ale działa poprawnie na LPG. Wymieniono pompkę paliwa, filtr paliwa oraz filtr powietrza, jednak problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa zanieczyszczony bak oraz uszkodzony silnik krokowy, który był czyszczony. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia paliwa oraz rezystancji wtryskiwaczy, a także zwracają uwagę na możliwość problemów z elektryką w obwodzie wtryskiwaczy. Wspomniano również o preparatach do paliwa, które mogą pomóc w oczyszczeniu układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA