logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik Dymu i czadu w jednym do alarmu przewodowego

monter79 16 Lut 2010 14:02 5257 5
REKLAMA
  • #1 7702788
    monter79
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Witam, poszukuje czujnika , który bedzie miał zarówno detektor Tlenku węgla jak i dymu, do systemu przewodowego. o ile dobrze pamiętam na jakimś szkoleniu Visonic pokazywał czujnki potrójny, dymu, CO, i długotrwałego niskiego stęzenia CO. z tym że był to czujnik bezprzewodowy.
    Najprostszym rozwiązaniem jest zamontowanie 2 czujników, ale pogorszy to estetykę pomieszczenia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7704641
    monter79
    Poziom 18  
    kierbedz4 napisał:
    Wystarczy wpisać na stronie znanego portalu Czujnik dymu i wyskoczy Ci 6 stron propozycji włącznie z czujnikami o trzy stopniowej funkcji.

Kolego , wpisałem, zanim umieściłem tu zapytanie, także zadzwoniłem do kilku hurtowni
    w wynikach wyszukiwania masz to co niby szukam, ale wejdz na stronę. Są tam czujniki dymu, albo czadu, natomiast dualne są zasilanie bateriami, a czujnik , którego szukam ma być do systemu alarmowego!! przewodowy, zasilany z centrali alarmowej, jego zadziałanie ma byc widoczne w systemie.
  • REKLAMA
  • #4 7705339
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Nie wiem jakie to pomieszczenia (wysokość) ale jakoś nie pasuje mi taki czujnik dualny ze względu na skuteczność wykrywania.
    Dymu montaż raczej na suficie a CO raczej nisko ze względu na gęstość tego gazu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7705343
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 86
    Informacja z instrukcji montażu czujki DG-1 CO:

Cyfrowe czujki gazu DG-1 przeznaczone sa do montażu wewnatrz pomieszczen.
    Ze wzgledu na specyfike gazów, które maja byc wykrywane, czujki DG-1 TCM
    oraz DG-1 LPG należy montowac nisko tuż przy podłodze, czujke DG-1 ME
    wysoko, tuż pod sufitem,   --- natomiast czujke DG-1 CO na wysokosci około
    1,5 metra  ---.

Optyczne czujki dymu montuje się przy samym suficie minus poduszka powietrzna, a czujki termiczne przy samym suficie. Więc jakim cudem mogą one pracować w jednym miejscu?
    Inna sprawa to czujniki optyczno-termiczno-chemiczne których moduł chemiczny nie działa samodzielnie a w powiązaniu z pozostałymi i występuje on w celu eliminacji fałszywych alarmów a nie wykrywania czadu. Takie urządzenia produkuje chociażby bosch, po roku taki sensor chemiczny przestaje być użyteczny i się wyłącza.
  • #6 7708844
    monter79
    Poziom 18  
    Dziekuje kolego crunky za porade , pozdrawiam
REKLAMA