logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym i jak bezpiecznie wyczyścić komputer z kurzu po roku użytkowania?

28 Lip 2004 21:08 16692 10
REKLAMA
  • #1 765763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 765854
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    otworz obudowe , nabierz powietrza w pluca i wdmuchnij je do wnetrza kompa, tylko uwazaj aby sie nie zaczadzic wyziewami ktore z niego dobeda, w serwisie to mysle ze za czyszczenie kompa by wzieli grubo ponad 500 zl :) nie no powaznie:)
    otworz go, zaloz na odkurzacz nasadke z "wloskami" i delikatnie "opedzluj" wnetrznosci, tylko uwazaj aby niczego potwor Ci z plyty nie wciagnal do siebie
  • REKLAMA
  • #3 765870
    mkterminator
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Najprościej to kupić sprężone powietrze w spray'u jest to nie drogi wydatek a wydmucha wszytko a co do odkurzacza to on i tak nic prawie nie wyciągnie a nie dostaniesz się końcówką do wszystko szparek tak jak tym sprayem
  • #4 766065
    3chudy3
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jeżeli masz stary odkurzacz, taki w którym jest możliwośc podłaczenia rurki odwrotnie, tak żeby dmuchała. Jakiś pendzelek i dmuchamy ;-)
  • REKLAMA
  • #5 766282
    soundman
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    ten pendzelek to powinien byc z naturalnego włosi co by nie magazynował ładunków na sobie bo sie ten komp juz wiecej nie odpali od takiego pędzlowania

dobrze by było odkręcic wentyl z procka w radiatorze zbierają się durze ilosci kurzu i nie wydmucha sie tego

co do czyszczenia samych wentylatorów to poszukaj dobrze gdzies na www.tweak.pl lub podobnej stronie o tuningu komputera są tam instrukcję jak wentyl rozłożyć i złożyc wyczyszczony i naoliwiony

a co do odkurzacza to ja to robie w ten sposób ze mam wąską koncówkę i pendzelek pendzlem zmiatam a odkurzaczem wciągam kurz znad pędzelka

i pamiętaj dotknij kaloryfera przed rozbieraniem i grzebaniem w kompuerze
  • REKLAMA
  • #6 766416
    Bzzz
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    Ja swojego kompa czyszcze też odkurzaczem i pędzelkiem do golenia przeważnie najbardziej mam zasyfiony zasilacz i miałem juz przypadłość ze wystrzalił mi elektrolit a kurzu było tyle że mogłem zrobic sobie kubraczek.Wiatraczki oliwie olejem do maszyn do szycia odklejam naklejke i jest tam otworek kręce wiatraczkiem i kilka kropelek wpuszczam do środka niektóre wiatraczki nie mają tego otworka.WD40 też się świetnie sprawdza już kilka silników czyściłem smarowałem i jest świetny do tych rzeczy.
  • #7 766570
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    a JAK CI BARDZO ZALEZY TO WLOZ CALA PLYTE DO MISKI Z BENZYNA EKSTARAKCYJA I TROCHE PORUSZAJ...
    Efekt gwarantowany:)
    tylko nie wlaczaj jej przed dokladnym osuszeniem (okolo 1godz.)

Pozdrawiam:)

Ps.ja tak szyscilem plyte z telewizora i kilka komorek, wszystkie dzialaja:)
  • #8 766764
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Dobre pomysly. Czekam na nastepne, a moze niedlugo przyniasa mi kolejne kompy do naprawy po "czyszczeniu" :). Sprezone powietrze w spray'u stanowczo wystarczy! Tylko radze to robic na polu, bo chmura kurzu gwarantwana.
  • #9 766777
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Dzięki pędzelkowi "wyparowała" mi pamięć z karty graficznej. Od tej pory używam tylko sprężone powietrze.
  • #10 766797
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Jak nznasz sie troszke na kompach i chcesz go solidne wyczyscic to rozbierz go na elementy. Wszytko odzielnie wyczyscic pedzelkiem i przy pomocy ( odkurzacz , sprezone powietrze , sprezarka). Jezeli uzywasz sprezarki to ostroznie z wentylatorami bo mozesz pomalac lopatki - szczegulnie w coolerze na grafie i na mostku polnocnym. Jak dla mnie sprezarka sie najlepiej czysci. ( 8 - 10 ATM ) nie ma nawet grama kurzu chyba ze bylo cos wylane i sie przyklei do radiatora (bo takie tez mialem do czyszczenia wtedy woda).

Zanim sie wezmiesz do czyszczenia wylacz kompa i niech ostygnie z 15 min.

Niezdziw sie jak zobaczysz szary oblok kurzu wylatujacy z PC. Jak bedziesz czyscil zasilacz to uwazaj zeby czegos nie zewrzec szczegulnie stojace rezystory z innymi elemantami.

Pozdrowionka
  • #11 766844
    wiedzmaak
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jak już będziesz czyścić to sprężarką to uważaj. Ja tak czyściłem swoją karte graficzną bo mi się wieszała na testach z 3D marka. No to wziąłem dmuchnąłem w nią kilka razy i jak wsadziłem do kompa to mi się grafika sypała. Ale za to dostałem nową karte :-).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do czyszczenia komputera z kurzu po roku użytkowania zaleca się otwarcie obudowy i usunięcie kurzu za pomocą sprężonego powietrza w sprayu, które jest skuteczne i łatwo dostępne. Alternatywnie można użyć odkurzacza z odpowiednią nasadką oraz pędzelka z naturalnego włosia, aby delikatnie zmiatać kurz, unikając uszkodzenia elementów i gromadzenia ładunków elektrostatycznych. Przy czyszczeniu wentylatorów i radiatorów proces może wymagać ich demontażu i naoliwienia olejem do maszyn do szycia, a także ostrożności, by nie uszkodzić łopatek wentylatorów, zwłaszcza na karcie graficznej i mostku północnym. Czyszczenie zasilacza wymaga szczególnej ostrożności, aby nie spowodować zwarć. Niektóre metody, takie jak zanurzenie płyty głównej w benzynie ekstrakcyjnej, są skuteczne, ale wymagają dokładnego osuszenia przed ponownym uruchomieniem. Użycie WD-40 do smarowania wentylatorów jest również polecane. Zaleca się wykonywanie czyszczenia na zewnątrz ze względu na unoszący się kurz. Oddanie komputera do serwisu jest opcją, ale może być kosztowne. Przed czyszczeniem należy wyłączyć komputer i odczekać, aż ostygnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA