logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tester lamp? Wasze opinie i sugestie

Jimi Hendrix 29 Lip 2004 12:22 2610 7
  • #1 766781
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Chcę zrobić coś takiego do testowania lamp. Co o tym sądzicie???
    ------------
    poz
    Jimi
    Załączniki:
    • Jak zbudować tester lamp? Wasze opinie i sugestie SCAN.jpg (190.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 766859
    dzwiedz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeśli pytasz się co sądzimy na jakiś temat, fajnie by było żebyś nie pobierał za to punktów, a schematy robił czytelniejsze.

Pozdrawiam
  • #3 766862
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Jimi Hendrix napisał:
    Chcę zrobić coś takiego do testowania lamp. Co o tym sądzicie???

Ja sądzę że płacenie 1 pkt. za przeglądanie twoich wypłodzin to pewna przesada.

Zdejmij te punkty to się może ktoś wypowie...
  • #4 766911
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Sorry.Pomyliło mi się...
  • #5 767061
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Oj już nie droczcie się o jednego punkta! Też powód do kłótni...

Wracając do tematu ten tester jest fajnym ustrojstwem tylko zapomniałeś dać kondensatora do wygładzania napięcia ujemnego siatek pierwszych. Tam by się nawet przydał filtr typu pi- chodzi przecież o to, by pomiar przebiegał dla prądu stałego a nie tętniącego :). Odpada kłopotliwe pole komutacyjne i w ogóle masa kabli... Napięcie anodowe również mogłoby być regulowane a nawet stabilizowane (jakiś stabilizator nawet z 6S19P jako elementem regulacji), przydałby się woltomierz. Miliamperomierz może być przełączany (tryb pomiaru prądu anodowego/ prądu siatki drugiej).
  • #6 768834
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    A nie lepiej by było zrobić zasilacz regulowany na tranzystorach (np BU508)? Oddzielnie do anodowego, S2, S1 oraz żażenia ? Podobnie pomiar prądów zrobić cyfrowy i sprząc to do komputera, aby można było ściągać charakterystyki.

Tak, wiem że lampki są fajne ale to tylko ma być tester, nie dajmy się zwariować.

Pozatym te baterie - fuj...
  • #7 782010
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Ok.Zrobiłem ten tester. Dałem duże pojemności elektrolitów i zrobiłem zasilacz na EL36. Kupiłem miliamperomierz. Niedługo postaram się dać nowy, uaktualniony schemat oraz zdjęcia. Jak myślicie, co jeszcze zrobić?
    chce dać w zasilaczu mocniejszą lampę oraz stablilitron OB2 na żażenie.
    ===========
    pozdrowienia
    Jimi Hendrix
  • #8 792622
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Tak jak obiecałem - zdjęcia. Pole do ustawiania pinoutów jest troche prymitywne ale pracuje nad tym
    --------------------
    poz
    Jimi
    Załączniki:
    • elektroda.rar (3.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy testera lamp elektronowych. Wskazano potrzebę zastosowania kondensatora do wygładzania napięcia ujemnego siatek pierwszych oraz filtru typu pi, aby pomiar odbywał się na prądzie stałym, eliminując tętnienia. Zasugerowano regulowane i stabilizowane napięcie anodowe, z możliwością pomiaru prądu anodowego i prądu siatki drugiej za pomocą przełączanego miliamperomierza. Proponowano zasilacz regulowany na tranzystorach (np. BU508) z oddzielnym zasilaniem anodowym, siatek i żarzenia oraz cyfrowy pomiar prądów z interfejsem komputerowym do rejestracji charakterystyk lamp. Autor wykonał tester z dużymi pojemnościami elektrolitów, zasilaczem na lampie EL36 oraz miliamperomierzem, planując dodanie stabilizatora OB2 na żarzenie i mocniejszej lampy w zasilaczu. Udostępniono zdjęcia urządzenia i pracowano nad ulepszeniem pola do ustawiania pinoutów lamp.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA