logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres DeLonghi EAM 3000 B problem z odkamienianiem

hurtovnik32 20 Lut 2010 08:55 74546 16
REKLAMA
  • #1 7722056
    hurtovnik32
    Poziom 20  
    Ocena: 220
    Witam.
    Mam problem z ekspresem Privileg-DeLonghi Esperienza EAM 3000 B,mianowicie ekspres ten posiada program automatycznego odkamieniania.Po wciśnięciu tej funkcji niby wszystko działa ale kontrolka cały czas mruga.Powtarzałem tą operację kilkakrotnie niestety bez skutku.Poza tym pozostałe funkcje działają.Czy ktoś może spotkał się z taką usterką?Do ekspresu nie posiadam też instrukcji obsługi więc jesli by ktoś miał byłbym wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7722153
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam,

instrukcja w języku angielskim.

Co do odkamienienia to jest ono opisane na stronie 32 punkt 10.3 instrukcji

Musisz użyć specjalnego płynu do odkamieniena.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • EAM_series.pdf (1.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 7861363
    e_dytko
    Poziom 2  
    Ocena: 17
    Mam co prawda inny model, ale wygląda to pewnie podobnie.
    Kiedy jest potrzebne odkamienianie miga czerwona kontrolka. Można jeszcze wtedy robić kawki, ale trzeba pamiętać o tym, żeby przeprowadzić odwapnianie w niedługim czasie.
    Do zbiornika wlewa się 125 ml płynu do odkamieniania delongi, potem do tego litr wody i instaluje zbiornik. Włączamy ekspres. Kiedy jest gotowy do robienia kaw, przytrzymujemy chwilkę przycisk od odkamieniania. Wtedy kontrolka świeci się ciągle na czerwono i maszyna zaczyna robić swoje. Gasną zielone kontrolki od ilości kaw. Teraz musimy podstawić pojemnik na skropliny pod dyszę z parą i odkręcamy zawór od dyszy i.... czekamy, az ekspres da nam znać, że nie ma wody, co trochę trwa. Wtedy zakręcamy dyszę, wylewamy to co mamy w pojemniku jeszcze z wodą, płuczemy pojemnik, nalewamy czystej wody, i montujemy go na miejsce. Znowu coś podstawiamy pod dyszę z parą i odkręcamy zawór. Woda wypłukuje teraz resztki środka od odkamieniania. Jak pojawi się znowu info ekspresu, ze nie ma wody, to zakręcamy dyszę, nalewamy świeżej wody, i możemy zwyczajnie już robić kawy.
  • #4 9500928
    tomal_
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    Mam podobny problem z odwapnieniem.
    Po włączeniu ekspresu miga cały czas czerwona kontrolka informująca o konieczności odwapnienia ekspresu. Postępując według instrukcji: po włączeniu ekspresu jak przestaną migać lamki od kawy, należy przytrzymać przycisk odwapniania przez min. 5 sek - wówczas powinien on przestać migać i świecić się ciągło - wówczaas zaczyna się procesz czyszczenia.

U mnie nie mogę rozpocząć odwapniania. Lampka cały czas miga.....

miał ktośpodobny problem, lub zna rozwiązanie?
  • #5 10918581
    mrobar2
    Poziom 1  
    Ocena: 73
    witam mam podobny problem mianowicie zrobiłem wszystko (chyba) jak napisane w instrukcji obsługi ale lampka dalej mi miga że trzeba odwapnić i nie wiem czy należy powtórzyć cały cykl czy może nie przejmować się tą sytuacją proszę światłych w tym temacie o odpowiedź pozdrawiam
    a dodam tylko że póki co robi mi normalnie kawę ale jak długo???
  • REKLAMA
  • #6 12649272
    tomal_
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    pomogło za którymś razem mocniejsze wciśnięcie przycisku.... lampka przestała migać i rozpoczął się proces odwapniania.
  • #8 16474800
    makowsk
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    W moim ekspresie po wykonaniu procedury uruchamiania odkamieniania:
    1. lampka odkamineiania przestaje migać
    2. lampki filiżanka/2 filiżanki gasną
    3. lampka odkamieniania świeci się ciągle (wg inst tryb odkamieniania uruchomiony)
    4. dalej cisza nic się nie dzieje
  • REKLAMA
  • #10 16491908
    dadus18
    Poziom 13  
    Ocena: 95
    U mnie identyczny problem, świecie kontrolka odkamieniania i cisza proszę o pomoc.

Dodano po 9 [godziny] 39 [minuty]:

Problem rozwiązany, trzeba czekać, nie świecą się kontrolki kaw jak to napisano w instrukcji,ale proces odkamieniania działa. Pozdrawiam
  • #11 16515364
    ankach88
    Poziom 1  
    Ocena: 85
    Witam , mam problem z ekspresem do kawy delonghi magnifica s. Po odwapnieniu ekspresu nadal mryga czerwona lampka. Co zrobic zeby przestala migac ?
  • #12 16834541
    jadwigapi
    Poziom 1  
    Ocena: 30
    Miałam ten sam problem.
    Pomogło ustawienie stopnia twardości wody wg instrukcji, o czym mało kto pamięta.
  • REKLAMA
  • #13 17103687
    AP1973
    Poziom 2  
    Ocena: 17
    Pptwierdzam, kilkukrotne odwapnianie nic nie pomogło, migało nadal, zmieniłam twardość wody z 4 na 2 i kontrolka zgasła, problem znikł
  • #14 17104219
    radeks1968
    Poziom 13  
    Ocena: 420
    Co do zmiany skali twardosci to dziala tak ze im t
    bardziej twarda woda tym szybciej nastepuje proces odkamieniania a im mniej twarda tym bardziej czas sie wydluza.Prosze pamietac ze spienianie mleka to jak by sie robilo 3 kawy
  • #16 18250194
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    ankach88 napisał:
    Witam , mam problem z ekspresem do kawy delonghi magnifica s. Po odwapnieniu ekspresu nadal mryga czerwona lampka. Co zrobic zeby przestala migac ?

Też to miałem dzisiaj. Dlatego trafiłem na ten wątek.

W fazie płukania, kiedy pojawi się "brak wody", nie kończymy procesu tylko dolewany wody. Po takim dłuższym płukaniu czerwona dioda wrecie zgasła.
  • #17 18280494
    hurtovnik32
    Poziom 20  
    Ocena: 220
    Temat dość stary więc zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy zgłaszają problemy z ekspresem DeLonghi EAM 3000 B, szczególnie z funkcją automatycznego odkamieniania, która nie działa prawidłowo, co objawia się migającą kontrolką. Wiele osób próbowało różnych metod, takich jak użycie odpowiedniego płynu do odkamieniania oraz dostosowanie twardości wody, co w niektórych przypadkach pomogło rozwiązać problem. Wskazówki obejmują również konieczność cierpliwego oczekiwania na zakończenie procesu odkamieniania, nawet gdy kontrolki nie świecą się zgodnie z instrukcją. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcją obsługi, a także zwrócić uwagę na twardość wody, co może wpływać na skuteczność odkamieniania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA