logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć głośniki 8 ohm, by uzyskać 8 ohm w kolumnach?

alfrednovi 30 Lip 2004 00:27 3827 5
REKLAMA
  • #1 768164
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Mam pytanie jak w temacie... a dokładniej o łączenie takie głosników nisko-średniotonowych, przenoszących do ok 3,5kHz. Zależy mi na takim połączeniu ze względu na to że głosniki które chcę zastosować w kolumnach są 8 ohmowe i taką też impedancję muszą mieć całe kolumny a pojedyńczy głosnik gra troszeczkę za cicho.

Czytałem że połączenie szeregowe głośników może powodować powstawanie problemów z fazami głosników. Prawda to??
    Poza tym czy lepsze bo było (jeśli którekolwiek ma sens) połączenie równoległe dwóch par połączonych szeregowo (czyli dla głosników 8 ohm równolegle połaczone 2 x 16 ohm=8 ohm) czy połączenie szeregowo dwóch połaczonych równolegle ( dla tych samych głosników 4ohm + 4ohm = 8ohm).

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • REKLAMA
  • #2 768343
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    zaraz, zaraz, jak podłączysz 4 głośniki po 8 omów - tak jak piszesz to to nic nie zmieni, bo nadal będziesz miał głośnik 8 omów i stary wzmacniacz - nie będzie większej mocy, bo to dalej 8 omów. Natomiast będzie to bardziej wytrzymałe - jak będą 4 głośniki 40W to wypadkowa moc będzie 160W, ale to moc jaką ta maszyna może maksymalnie przyjąć, bo przy większej się rozleci.

Więc jak twierdzisz, że z 8 omów masz za cicho (jak dobrze rozumiem) to daj równolegle dwa 8 omów > będzie 4 i większa moc (każdy wzmacniacz da większą moc przy 4 omach niż przy 8 ). A problemy z fazowaniem są zawsze jak masz więcej niż 1 głośnik - musisz po prostu uważać na głos - jak zacznie brzmieć dziwnie to podłącz głośnik odwrotnie

pozdr
  • REKLAMA
  • #3 768592
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Jesli chodzi o zgodnosc faz to to na kazdym glosniku masz zaznaczony poczatek cewki albo przez + albo prze kropke i jesli podlaczysz je tak ze plus z pierwszego glosnika do minusa drugiego glosnika to beda oba w fazie
    jesli chodzi o laczenie seregowe to wziekaszasz rezystancje Rz=R1+R2
    rownolegle Rz=R1*R2/R1+R2
  • REKLAMA
  • #4 768785
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Cześć!
    Chyba źle wytłumaczyłem o co mi chodzi :(, to wytłumacze jeszcze raz.

Na stronie www.diyaudio.pl jest artykuł o łączeniu głośników a w nim m.in.:

"Jeśli to możliwe, należy unikać połączenia szeregowego ze względu na tolerancję głośników. Raczej trudno jest kupić dwa głośniki o dokładnie tych samych parametrach. ...
    Połączenie szeregowe spotykane jest w konstrukcjach, gdzie w dolnym zakresie pracuje więcej niż trzy głośniki niskotonowe, ważne jest, aby głośniki takie były odcięte jak najniżej. W przypadku subwoofera śmiało można stosować oba typy połączeń."

I gdyby tam było tylko to to bym się nie zastanawiał wcale... Ale... pod tym artykułem było (teraz ich nie ma) wiele komentarzy bardzo zdziwionych ludzi, którzy stosowali takie połączenie głośników przenoszących tony średnie. Dlatego pytam czy to jest prawda i na ile?? Stosował ktoś z was takie połączenie dla nisko-średnio lub średniotonowych??

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • REKLAMA
  • #5 768844
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Generalnie powinno sie unikac szeregowego laczenia glosnikow i jesli juz to tylko identycznego typu.
    Polaczenie szeregowo-rownolegle 4 glosnikow nie zmienia impedacji ale podnosi sporo efektywnosc (+6dB) wiec bedzie glosniej.
    Dlatego nie laczy sie szeregowo ze rozrzut elektrycznych parametrow glosnikow wptywa nie nierowny rozdzial mocy na glosniki. W amatorskich konstrukcjach trzymajac sie tego samego typu glosnikow mozna o tym zapomniec.
  • #6 769045
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Cześć!

Wielkie dzięki za wyjaśnienie :)
    Teraz tylko znaleźć kopułkę która z takim potworkiem zagra ;)

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
REKLAMA