logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

opel kadett 1.7 d ustawienie rozrządu po zerwaniu paska

Tomik2009 22 Lut 2010 15:29 21419 8
REKLAMA
  • #1 7733802
    Tomik2009
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam,

zerwał mi się pasek rozrządu.
    za radą kolegów z forum wymieniłem dźwignię zaworową
    teraz chciałbym ustawić rozrząd,chciałbym się dowiedzieć
    jak to zrobić w prosty sposób
    jest to silnik opla nie isuzu
    koła na wałkach nie były zdejmowane

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7733950
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Jest do tego potrzebny specjalny przyrząd z czujnikiem zegarowym do ustawienia wałka rozrządu.Nie ma znaczenia zdejmowanie kół.
  • REKLAMA
  • #3 7735253
    Tomik2009
    Poziom 10  
    Koledzy na necie znalazłem już informacje o ustawieniu pompy tzn.nacięcie na kole pompy do znaku na obudowie ma się zgadzać.
    Nie wiem jeszcze gdzie i jakie są znaki na wale i na wałku rozrządu oraz w jakie położenie je ustawić ???????

Z góry dziękuję za rady
  • #4 7735411
    Leszek26
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A nie ma znakow na kole od rozrzadu?? u mnie w oplu jest znak ale silnik 1,4. na obudowie masz znaki tez i ustawiasz je tak samo jak na kolach i pali:)
  • REKLAMA
  • #5 7735548
    Tomik2009
    Poziom 10  
    Na kole rozrządu na 99% nie ma znaków, chyba że nie zauważyłem. Czytałem jednak (na innych forach), że gdy odkręci się wakupompkę, to tam mogą być jakieś znaki ale co i jak nie wiem.

Dzięki i czekam na dalsze porady
  • REKLAMA
  • #6 7735608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7735857
    Tomik2009
    Poziom 10  
    "owik" a mógłbyś trochę bardziej obrazowo napisać jak to zrobić ????

Pozdrawiam
  • #9 7739726
    Tomik2009
    Poziom 10  
    Dzięki za porady udało się, zapalił. Jutro poskręcam resztę i dokładnie sprawdzę. Koledzy ustawiłem bez blokowania wałka rozrządu, otwór w napędzie vacuum pompki ma być pionowo do góry a reszta znaków tak jak wcześniej napisane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum miał problem z ustawieniem rozrządu w silniku Opla Kadetta 1.7 D po zerwaniu paska rozrządu. Po wymianie dźwigni zaworowej, poszukiwał prostego sposobu na ustawienie rozrządu. Użytkownicy forum doradzili, że do ustawienia wałka rozrządu potrzebny jest specjalny przyrząd z czujnikiem zegarowym. Wskazano, że na kole pompy powinno być nacięcie, które należy dopasować do znaku na obudowie. Użytkownik zauważył, że na kole rozrządu mogą nie być obecne znaki, ale odkręcenie pompy próżniowej może ujawnić miejsca do blokady. Ostatecznie, użytkownik z powodzeniem ustawił rozrząd, nie blokując wałka, a otwór w napędzie pompy próżniowej ustawił pionowo do góry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA