logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki konwerter Octo do instalacji SAT z trzema tunerami i zezem?

remo179 24 Lut 2010 16:32 1744 6
REKLAMA
  • #1 7744220
    remo179
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Panowie zamierzam zmodernizować moją instalacje satelitarną - mają to być trzy tunery satelitarne (w tym 2xHD z PRV i jeden HD lub SD) Wspomniane 2 tunery HD będą z podwójną głowicą (celem nagrywania audycji) a jeden tuner bez PRV. Poza tym chcę zastosować "zeza" (Astra i HB) do dwóch lub wszystkich tunerów. Do zeza chcę użyć przełączników DiSEqC (wychodzi dużo taniej niż multiswitch). Obecnie mam konwerter typu quad (do Astry) i rozglądam się nad dobrym konwerterem typu Octo (do HB) - polecicie jakieś dobre konwertery tego typu z niskim współczynnikiem szumów. Dodaj jeszcze, że w całej instalacji będzie C+ rozdzielny bezprzewodowymi spliterami (SmartWi bądź Clone C+) oraz jedna karta z TNK.

W związku z powyższym pytanie jaki zakupić konwerter typu Octum ?

Ps. Mam jeszcze problem z sygnałem w deszczowe dni - szczególnie latem gdy nad niebem są gęste chmury lub leje deszcz - wówczas często zanika sygnał - dodaję że mam antenę bodajże w granicach 70-80 cm. Na jaką dużą ja ewentualnie wymienić ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7745909
    remo179
    Poziom 10  
    mieszkam na śląsku - okolice Rybnika - i na pewno wymienię czasze na co najmniej 100

proszę o propozycje odnośnie konwertera octum

A ja proszę zastosować się do zasad działu Sat p.7. (TS)
  • #4 7748850
    ducia
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    No najlepszym wyjściem do takiej instalacji byłby:
    - 1 x Antena satelitarna 100 cm offset
    - 2 x quatro
    - 1 Multiswitch Signal 9-wejściowy 8-wyjściowy
    taka instalacja zastąpi drogie konwertery, diseqc'i
  • REKLAMA
  • #5 7764104
    wpat
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Kolega "ducia" popieram w całości. Z konwerterami quad 4 wyjścia i octo 8 wyjść są zwykle problemy typu różne poziomy z wyjść, awarie osobiście ich nie polecam. Antena w Twoim rejonie optymalnie od 70 cm wystarczy, ale 80-90 będzie przyszłościowo najlepsza choćby do zeza na Astrę.
  • REKLAMA
  • #6 7764411
    remo179
    Poziom 10  
    To może polecicie mi jakiś odpowiedni - dobry - multiswitch (oraz opis instalacji - ile kabli idzie ze switcha), chociaż ja nadal optuje za wspomnianymi konwerterami i DiSEqC-ami

Moderowany przez telesat1:

Proszę poprawić pisownię. To jest ostatnie upomnienie.
    Regulamin p.6. p.15.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację instalacji satelitarnej z trzema tunerami, w tym dwoma tunerami HD z podwójną głowicą oraz jednym tunerem bez PRV. Chce zastosować konwerter typu Octo do współpracy z "zezem" (Astra i HB) oraz przełącznikami DiSEqC. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące optymalnej wielkości anteny (zalecana 100 cm) oraz problemy z sygnałem w deszczowe dni. Użytkownicy sugerują również rozważenie multiswitcha jako alternatywy dla konwerterów. Wskazano na problemy z konwerterami quad i octo, sugerując, że mogą występować różnice w poziomach sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA