logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć kilka gifów w jeden bez obciążania programu?

yoda.master 25 Lut 2010 00:24 26732 9
REKLAMA
  • #1 7746961
    yoda.master
    Poziom 10  
    Mamy dziwnego nauczyciela informatyki, kazał nam zrobić gifa w gimpie, no to zrobilem na 750 warstw tylko, że przy tak dużej ilości warstw program się tak bardzo mulił, ze aż się zatrzymał :/ na szczęście straciłem tylko 250 warstw.
    Nie bardzo chciałbym żeby ten problem mi się powtórzył wiec mam pytanie: czy jest jakiś program, który z dwóch-trzech gifów sklei jeden? Niby banalne pytanie, ale nie wiem jak to zrobić bo chyba w Gimpie się nie da.
  • REKLAMA
  • #2 7746996
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6412
    O ile mi wiadomo to GIF warstw nie obsługuje, a jedynie w jednym pliku można umieścić klika obrazów (klatek).
  • REKLAMA
  • #3 7747844
    yoda.master
    Poziom 10  
    chodzi mi o to ze w gimpie zrobilem te warstwy i chcialbym podzielic tego duzego gifa na kilka czesci (zrobic kilka oddzielnych projektow w gimpie) i pozniej go polaczyc, jest taka mozliwosc?\
  • #4 7748063
    tzok
    Wybacz ale dalej nie rozumiem o co Ci chodzi... chcesz go pociąć na małe kawałki i złożyć z nich całość układając te kawałki obok siebie, czy masz warstwy (np. ziemia, trawa, drzewa, niebo etc.) i chcesz je nałożyć na siebie żeby odtworzyć jakąś scenę, czy wreszcie masz kolejne klatki animacji i chcesz z nich zrobić animowanego GIFa?
  • REKLAMA
  • #5 7748547
    yoda.master
    Poziom 10  
    jest tak,
    mam w gimpie poukladanych 500 warstw, chce zapisac je w gifie.
    pozniej otworzyc kolejnego gimpa i stworzyc np kolejne 500 i znow zapisac w gifie.
    I teraz mam problem- czy da sie polaczyc te dwa juz stworzone animacje w gif?
    stworzylbym normalnie kontynuujac ale przy coraz wiekszej ilosci warstw program sie strasznie muli i laduja sie warstwy bardzo wolno, pikselami :/
  • #6 7748708
    Rerusso
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Jeśli chodzi o łączenie warstw, to klikasz prawym przyciskiem myszy na warstwie i rozwija Ci się menu. Możesz wybrać "połącz widoczne warstwy" - warunkiem jest tu usunięcie widoczności ("oczka") przy pozostałych warstwach.
    Inną metodą jest wybranie z tejże listy "połącz w dół" - jeżeli warstwy leżą obok siebie.
  • #7 7748782
    yoda.master
    Poziom 10  
    nie chodzi o łączenie warstw tylko o łączenie gotowych gifów, po prostu animacje, z dwoch zrobic jedna
  • #8 7748801
    tzok
    Można ale nie mam pojęcia po co w ogóle używasz do tego warstw, bo one służą do czegoś zupełnie innego...

Swoją drogą GIMP chyba akurat tutaj się średnio nadaje.

http://www.odeon.dk/gif-animation-workshop-freeware
  • REKLAMA
  • #9 7749027
    Rerusso
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    GIMP posiada dodatek o nazwie GAP służący do robienia animacji. Jeśli możesz to wykorzystaj to narzędzie.
  • #10 7749034
    yoda.master
    Poziom 10  
    wiem ze sie srednio nadaje ale w szkole takiego uzywamy bo... jest jako jedyny darmowy -,-"

dobra, rezygnuje z tej grafiki olac szkole :D
    dzieki za pomoc
    temat zamkniety:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z tworzeniem animacji GIF w programie GIMP, który przy dużej liczbie warstw (750) działał bardzo wolno. Szukał sposobu na połączenie kilku już stworzonych GIF-ów w jeden, ponieważ GIMP nie obsługuje efektywnie tak dużej ilości warstw. W odpowiedziach zasugerowano, że GIMP nie jest najlepszym narzędziem do tego celu, a także wspomniano o dodatku GAP, który może pomóc w tworzeniu animacji. Użytkownik zrezygnował z dalszej pracy nad grafiką w GIMP-ie, uznając, że program jest zbyt ograniczony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA