Maciek28 napisał: Po pierwsze musisz posiadac stale zewnetrzne IP
No tak jest łatwiej, ale jak masz zmienne IP to też się da to zrobić poprzez np. DDNS. Czasem nie ma połączenia, ale to się zdarza bardzo rzadko. Przeważnie da się zdalnie wejść na rejestrator. Oczywiście wcześniej na routerze trzeba przekierować porty.
Taką operację wykonałem kiedyś w firmie posiadającej internet z lokalnej kablówki (brak możliwości dostarczenia stałego IP) i wszystko działa świetnie.
W nowych rejestratorach (chińskich) można przeważnie ustawić DDNS i sporo innych serwisów. Natomiast jeśli tylko można warto ustawić DDNS na samym routerze a nie na rejestratorze. To zabezpiecza przed ewentualnymi przełączeniami i brakiem odświeżenia ip przez nawet kilkanaście minut.
Niestety klient miał pentagram, a tam można było ustawić tylko jakieś dwie chińskie strony z typu DDNS ale obie były blokowane przez NODa więc ustawiłem wszystko na rejestratorze. Pentagramy są łatwe w obsłudze, mają sporo opcji konfiguracyjnych ale brak tej jednej ważnej opcji jest mocno denerwujący.
Bródka napisał: Podaj IP jakie masz na routerze od strony WAN
bardzo zabawne... takie rzeczy podaje się na PW a nie publicznie.
"Daj mi twój adres a ja się z przyjemnością tam włamię" -> tak żartował kolega jak słyszał takie propozycje