logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować podgląd kamer przez internet na Windows XP?

janek_212 26 Lut 2010 10:47 13187 22
  • #1 7752516
    janek_212
    Poziom 2  
    Witam. Mam taki problem. Chciałbym mieć podgląd z rejestratora kamer, przez internet. Mój komputer z Windows XP jest podłączony do sieci radiowej (osiedlowej) poprzez kartę radiową. Z tego samego komputera poprzez kartę sieciową internet wychodzi na switch do którego jest podłączony rejestrator. Jak to uruchomić?
  • #2 7757786
    Maciek28
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Po pierwsze musisz posiadac stale zewnetrzne IP bo bez tego to bedziesz mogl ogladac tylko w sieci lokalnej. Nadajesz Te wlasnie IP rejestratorowi, instalujesz na dowolnym kompie w dowolnym miejscu na ziemi program, ktory zapewne dostales razem z rejestratorem Podajesz IP rejestratora oraz haslo jakie mu nadales i ogladasz.

Maciej
  • #3 7758507
    janek_212
    Poziom 2  
    OK. Ale słyszałem że muszę zrobić przekierowanie na port który ustawiony jest dla rejestratora. Czy wystarczy jak zrobię to przekierowanie na kompie pod windows czy jeszcze mój usługodawca powinien takie przekierowanie zrobić na swoim serwerze?
  • #4 7760520
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    janek_212 napisał:
    OK. Ale słyszałem że muszę zrobić przekierowanie na port który ustawiony jest dla rejestratora. Czy wystarczy jak zrobię to przekierowanie na kompie pod windows czy jeszcze mój usługodawca powinien takie przekierowanie zrobić na swoim serwerze?
    Przekierowania trzeba wykonać po kolei na wszystkich routerach aż do routera który ma publiczne IP.
  • #5 7761736
    Maciek28
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Tak jak kolega wyzej napisał musisz poprosić swego dostawcę internetu o przekierowanie portów tak byś mógł być widoczny z zewnątrz. Ogólnie musisz spełnić takie warunki jak byś chciał postawić np serwer FTP.

Maciej
  • #6 11708681
    baron13
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam

Chciałbym odświeżyć temat.

Mam podobny problem... Otóż na podbiełem rejestrator do internetu, nadałem mu IP i probuje połączyć się przez stronę wpisując na IE adres IP lecz łączy się tylko w tej samej sieci co jest rejestrator... a na zewnatrz (inna sieć) nie da rady...
    Macie jakieś rozwiązanie?
  • #8 11708836
    baron13
    Poziom 11  
    nie zrobilem przekierowania ... plus dla Ciebie.
  • #9 11708890
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    No tak ale jeśli nie masz własnego publicznego IP przekierowanie nic ci nie da...
    A przy zmiennym publicznym IP musisz mieć Dynamiczny DNS
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 11709917
    baron13
    Poziom 11  
    Tam jest stałe IP więc przekierowanie powinno starczyć?
  • #11 11710119
    Bródka
    Poziom 42  
    Podaj IP jakie masz na routerze od strony WAN
    Jakiego masz dostawce internetu ?
    Stałe IP nie oznacza automatycznie że jest to publiczne IP
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 11710662
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 11710665
    baron13
    Poziom 11  
    Podam Ci w poniedzialek jak pojde do pracy. Bo teraz nie jestem w stanie tego zrobic.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

e-mega <-

Post odswiezony, patrz na daty. ; )
  • #14 11710750
    Bródka
    Poziom 42  
    e-mega - Patrz co cytujesz...
    e-mega napisał:
    bardzo zabawne... takie rzeczy podaje się na PW a nie publicznie.

Gdzie jest napisane aby je podawać publicznie ?
    No i powiedz mi co mi po takim IP ?
    Co że sie niby włamie ?
    Myślisz że jak nikomu nie podasz IP to nikt go nie zna ?
    IP użytkownika baron13 jest potrzebne do stwierdzenia jakiej klasy jest to IP
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 16405671
    MagerMag
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam, od marca 2017 ostatnia przeglądarka umożliwiająca podgląd kamer przez internet - Mozilla Firefox przestała wspierać wtyczkę NPAPI i od tego czasu nie ma podglądu. IE po zmianie na Edge dawno już zablokował taką możliwość. Czy ktoś z Was wie cokolwiek jak można mimo wszystko albo obejść (zabezpieczenia) przeglądarek, może jest jakaś super wtyczka do zainstalowania (webkomponents.exe nie przyjmuje). Niestety problem dotyczy wielu rejestratorów i choć głównie HikVision, wolałbym mieć podgląd z pominięciem instalowania dedykowanego oprogramowania.
    Załączniki:
    • firefox.pdf (160.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 16405684
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    @MagerMag nie mozesz uzywac starszej wersji przegladarki? Z wylaczona aktualizacja.
  • #17 16405795
    MagerMag
    Poziom 9  
    Z samej przeglądarki np. firefox nie ma powrotu do starszej wersji. Jak chcesz ściągnąć z netu inną wersję to i tak ci się zauktualizuje podczas instalacji.
  • #19 16406198
    MagerMag
    Poziom 9  
    U mnie to może nie zadziałać bo mam firefoxa zsynchronizowanego na 2 komputerach, 2 tabletach i telefonie ..... Najlepszym rozwiązaniem byłaby jakaś czarodziejska wtyczka :)
  • #20 16406215
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zawsze mozesz uzyc wersji portable FF tylko do podgladu.

Z tego co widze to na sile wymyslasz sobie problem.
  • #21 16408406
    MagerMag
    Poziom 9  
    Chciałbym sobie sam wymyślić problem ale niestety ON istnieje bez mojego udziału. Od wersji nr 52 Firefoxa nie ma wsparcia dla NPAPI i to jest odczuwalne. Pozostałe przeglądarki na rynku też nie obsługują już kamer a monitoring w budynkach montowany jest coraz częściej. Ja sam miałem podgląd na 15 budynkach przy użyciu Mozilli Firefox. Nawet nie ma jednego uniwersalnego oprogramowania do różnych typów rejestratorów. Czasami indywidualni mieszkańcy też chcą mieć podgląd i MUSZĄ działać na ogólnodostępnych wersjach przeglądarki (często ludzie po 60 roku życia). W związku z czym dzięki za próbę pomocy ale dla mnie to ciągle brak rozwiązania sporego problemu.
    https://support.mozilla.org/t5/Videos-sound-p...I-have-to-click-to-activate-plugins/ta-p/5122
  • #22 16408419
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie ma wsparcia i miec nie bedzie. Bylo o tym wiadomo od paru lat, wiec nie zaskoczylo Cie to nagle.

Zawsze mozna przygotowac starsza wersje portable z zablokowanymi aktualizacjami i stosownymi wtyczkami dla uzytkownikow.
  • #23 16426323
    MagerMag
    Poziom 9  
    Jest rozwiązanie problemu. Polecam, szczególnie tym malkontentom co piszą NIE DA SIĘ albo "że sam sobie wymyślam problem". Wszystko działa, myślę że się przyda forumowiczom. Na szczęście są fora obsługiwane przez specjalistów a nie amatorów. Rozwiązanie na stronie : http://www.dipol.com.pl/jak_rozwiazac_problem...oringu_przez_przegladarke_firefox__bib752.htm

Podsumowanie tematu

✨ Aby skonfigurować podgląd kamer przez internet na komputerze z Windows XP, użytkownik musi posiadać stałe zewnętrzne IP oraz skonfigurować przekierowanie portów na routerze. Należy nadać rejestratorowi kamer odpowiednie IP i zainstalować oprogramowanie do podglądu. W przypadku zmiennego IP, zaleca się użycie Dynamicznego DNS. Problemy z podglądem mogą wynikać z braku wsparcia dla wtyczek w przeglądarkach, co dotyczy wielu rejestratorów, w tym HikVision. Użytkownicy sugerują korzystanie z wersji portable przeglądarek lub starszych wersji, aby obejść te ograniczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA