logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router - Brak internetu po połączeniu dwóch routerów

Tytaneks 25 Lis 2015 20:45 1365 3
REKLAMA
  • #1 15185024
    Tytaneks
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Nie dawno zostałem podpięty pod światłowód i związku z tym dostałem odpowiedni router. Ten jednak ze względu na krótki kabel światłowodowy nie może zostać ustawiony w dogodnym miejscu przez co w niektórych pokojach sygnał WiFi nie domaga. Jako że mam jeszcze drugi router postanowiłem go podłączyć za pomocą kablu Ethernet tak aby ten drugi emitował sygnał WiFi. Niestety jednak to nie działa
    Dokładnie wygląda to tak:

Światłowód - ZTE F660 - Kabel Ethernet - Pentagram Cerberus P6363 - WiFi - Komputery

Na ZTE F660 ustawiłem takie dane
    IP: 192.168.1.1
    Maska: 255.255.255.0
    Adresowanie DHCP od 192.168.1.10 - 20
    No i oczywiście serwer DHCP włączony

Na Pentagram Cerberus P6363
    IP: 192.168.1.2 próbowałem również 192.168.1.100 i 192.168.2.2
    Maska: 255.255.255.0
    DHCP wyłączone

Po takiej konfiguracji internetu nie ma i po kilku sekundach tracę też możliwość wejścia na obydwa routery. O ile na ZTE po połączeniu się z jego siecią mogę wejść to na Pentagramie pomaga jedynie zresetowanie do ustawień domyślnych przyciskiem na obudowie.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15185388
    Tytaneks
    Poziom 10  
    Miałem źle ustawione WAN Settings. Ustawiłem tak jak na obrazku użyłem tego IP i dalej to samo. Próbowałem też puścić przez port WAN ale też to nic nie dało. Po kilku sekundach tracę dostęp do routera i muszę go resetować. Przypomniało mi się że raz udało mi się to zrobić że działało. Jednak jak zmieniłem hasło, nazwę i kanał WiFi to przestało działać i już potem nic nie pomagało.
  • #4 15191077
    Tytaneks
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Zmieniłem wejście LAN na inne i chodzi :D
    Taka rada dla kogoś. Jeżeli przestawiamy IP routera drugiego to trzecia liczba też powinna być taka sama jak głównego routera inaczej przy takiej konfiguracji tracimy dostęp do tego routera i tylko reset pomaga.
REKLAMA