logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie dwóch routerów Pentagram P6363 w sieci

wkamuda 27 Paź 2015 17:23 1005 10
REKLAMA
  • #1 15100591
    wkamuda
    Poziom 10  
    Witam wszystkich,

temat szeroko opisywany na forach (z czego też korzystałem wczoraj), ale niestety po zmarnowaniu prawie 8 godzin - nie poradziłem sobie z nim. Chciałbym prosić o pomoc przy ustawieniu/konfiguracji, a może tylko uświadomieniu - że nie da się tego zrobić :)

Sprawa wygląda tak... Internet mam z Multimedii od nich w domu modem standardowy do internetu, tv i tel.
    Adres IP modemu: 192.168.1.1.

Do niego mam podpięty router Pentagram P6363, dla uzyskania sygnału WiFi. Net na kablu i WiFi - działa.
    W routerku ustawione:
    _______
    WAN
    Adres IP 192.168.1.10
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.1.1
    _______
    LAN
    Adres IP: 192.168.2.1
    _______
    DHCP: Enabled
    192.168.2.100 - 192.168.2.199

Chcę podłączyć drugi taki sam routerek (Pentagram P6363) za pomocą kabla Ethernet w budynku gospodarczym, przewód mam już podciągnięty. Próbowałem ustawień LAN<->LAN oraz LAN<->WAN (wg. opisów z całych internetów) i lipa.
    Generalnie nie muszą być w jednej sieci - może powstać druga, byleby przedłużyła dostęp do internetu w gospodarczym.
    Poniżej opisuję jakie ustawienia dawałem na poszczególnych łączach:

LAN<->LAN (pierwszy router bez zmian) router w gospodarczym:
    _______
    LAN
    Adres IP: 192.168.2.2
    _______
    DHCP: Disabled

LAN<->WAN (pierwszy router bez zmian) router w gospodarczym:
    _______
    WAN
    Adres IP 192.168.2.10
    Brama: 192.168.2.1
    _______
    LAN
    Adres IP: 192.168.3.1
    _______
    192.168.3.100 - 192.168.3.199

Na żadnym ustawieniu nie działa i drugi router ma problem z komunikacją... Teraz pytania:
    - czy w ogóle da się połączyć takie dwa routery?
    - kabel prosty czy kros?
    - czy coś nie tak ustawiłem - lub trzeba coś jeszcze dołożyć?

Chyba wszystko opisałem - z góry dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 15100601
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witaj!

Gdzie chcesz zapiąć to drugie urządzenie? Do modemu z Multimedii (nie wiem czy ma wewnętrzny przełącznik - switch pozwalający na podłączenie kolejnego rządzenia) czy do tego pierwszego "routera" ?

...skoro możesz podłączyć więcej węzłów - urządzeń sieciowych (np komputerów), to nic nie powinno stać na przeszkodzie aby był to kolejny router...

Na początek podłącz po prostu komputer w tym budynku gospodarczym i sprawdź, czy tor kablowy masz OK ;-)
  • REKLAMA
  • #3 15100613
    wkamuda
    Poziom 10  
    W domu mam modem z Multimedii - do niego w ustawieniu LAN<->WAN Pentagram P6363 (umówmy się Router1) i do niego chcę poprzez LAN<->LAN lub LAN<->WAN podpiąć drugi router Pentagrama (piszmy Router2), który znajduje się w gospodarczym
  • #4 15100617
    gwarych
    Poziom 21  
    Na początek podłącz po prostu komputer w tym budynku gospodarczym i sprawdź, czy tor kablowy masz OK ;-)
  • #5 15100630
    wkamuda
    Poziom 10  
    To już mam sprawdzone - jest OK. Podłączałem też tam wcześniej urządzenie Linksys (tylko połączenie WiFi było wolne i też czasami przymulało) dlatego chciałem je wymienić na inne.
  • REKLAMA
  • #6 15100639
    gwarych
    Poziom 21  
    potem robisz WAN w "Router2" skonfigurowany tak jak ten komputer i kolejny LAN czyli nową sekcję sieci, albo używasz tylko AP z tego "Routera2" jako przedłużenia tamtej sieci...

(być może po prostu potrzebna jest automatyczna konfiguracja, by sobie pociągnął DNS-y albo ręczne ich przypisanie)...

Dodano po 3 [minuty]:

możesz spróbować ping-a na kolejne węzły sieci, potem do internetu, oraz na adres domenowy np. wp.pl i wtedy powinno się wyjaśnić co i jak...
  • REKLAMA
  • #7 15100671
    wkamuda
    Poziom 10  
    No tak, to jest to co opisałem powyżej w konfiguracji LAN<->WAN:

LAN<->WAN (pierwszy router bez zmian) router w gospodarczym:
    _______
    WAN
    Adres IP 192.168.2.10
    Brama: 192.168.2.1
    _______
    LAN
    Adres IP: 192.168.3.1
    _______
    192.168.3.100 - 192.168.3.199

DNSy zostawiłem auto w jednym i drugim urządzeniu.
  • #8 15100712
    gwarych
    Poziom 21  
    ...no ok, ale skąd to DHCP w Router2 ma wiedzieć jakie DNS-y przedstawić komputerowi?
    Sprawdź dla pewności czy komputer dostaje właściwe DNS-y w opcji "STAN POŁĄCZENIA"
  • #9 15100717
    wkamuda
    Poziom 10  
    Czyli mam w tym drugim urządzeniu wprowadzić adresy DNS? Takie jak w pierwszym, czy jakieś Googlowskie? Nie jestem rekinem w sieciach - stąd mój post :) w opisówkach itp. nikt o DNSach nic nie pisał :/
  • Pomocny post
    #10 15100725
    gwarych
    Poziom 21  
    bo zasadniczo najprościej by było w tym drugim WAN-ie wybrać dynamiczne pobieranie aby sobie zaciągnął z tego pierwszego DHCP tak jak każdy jeden komputer ;-)
    Nie wiem jak jest w tych Twoich urządzeniach, bo ich nie znam, ale być może ustawienie "Auto" powoduje tylko przerzucenie DNS-ów z ustawień WAN do ustawień DHCP...

P.S.
    Porównaj ustawienia tego 2 z tym 1 i po stronie WAN i po stronie LAN - powinny sobie odpowiadać jakościowo i różnić się odpowiednio numerami IP, bo na obu robisz w zasadzie to samo ;-)
    ...można jeszcze sprawdzić czy czasami nie dublują się adresy sprzętowe, co w praktyce powinno być niemożliwe, niestety raz miałem przypadek na tanim sprzęcie tego samego producenta, ale i tu możliwa była ich zmiana, więc problemu nie było...
  • #11 15101070
    wkamuda
    Poziom 10  
    ustawiałem w drugim urządzeniu DHCP na auto - cały czas mam: connecting... ustawiając statycznie miałem napis connected, ale neta nie było tak czy tak.

Dodam że teraz wyciągnąłem kompa z gospodarczego tak ze wifi z pierwszego urządzenia mi łapał - działa internet. Przełączając się do sieci z drugiego - od razu wyskakuje ograniczony dostęp.
    Chociaż patrząc w ustawienia karty - wszystko jest dobrze tak jak na połączeniu z pierwszym urzadzeniem (oczywiście inne adresy).

Przyczyna to brak łączności między Routerem1 a Routerem2, tylko po stronie którego urządzenia leży?

Ciekawostka.
    Zaniosłem drugie urządzenie do domu, podpiąłem krótkim kabelkiem z pierwszym w trybie LAN(pierwsze)<->WAN(drugie) i działa... Nie czaje teraz...

Kabel nie jest uszkodzony bo komp bezpośrednio działa, router Linksysa też, a ten Pentagram nie...

Uciąłem końcówkę, zarobiłem od nowa i jest... Pech pewnie taki że jak do kompa wpinałem to się dobrze układało i działało jak trzeba ://

Dzięki gawrych za pomoc w dochodzeniu do sedna :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje skonfigurować dwa routery Pentagram P6363 w sieci domowej, gdzie pierwszy router (Router1) jest podłączony do modemu Multimedii. Router1 ma ustawiony adres IP 192.168.2.1, a użytkownik chce podłączyć drugi router (Router2) w budynku gospodarczym. Problemy pojawiają się przy konfiguracji Router2, który nie łączy się z internetem, mimo że połączenie LAN jest poprawne. Użytkownik testował różne ustawienia (LANWAN oraz LANLAN) oraz DHCP, ale napotykał na problemy z dostępem do sieci. Po przeniesieniu Router2 do domu i podłączeniu go do Router1, działał poprawnie, co sugeruje problem z kablem lub konfiguracją w budynku gospodarczym. Ostatecznie, po ponownym zarobieniu końcówki kabla, Router2 zaczął działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA