logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co kupic i co zmienic w konfiguracji sprzętowej zespołu.

zigi301174 27 Lut 2010 12:42 1755 15
REKLAMA
  • #1 7757728
    zigi301174
    Poziom 10  
    Witam.
    chodzi o sprzęt dla zespołu 4 osobowego (dwa wokale,klawisz,gitara,bas GMR ,perkusja elektroniczna TD-7)

Kolumny : Ldm pdp-615 /2x,
    2 basy Behringer na 18' używane w plenerach
    końcówka : Behringer Ep 2500 /2x,
    mikser : Mackie CFX12 MK II
    całość w racku 12U na kolkach

Co potrzeba dodać lub zmienić do zestawu żeby zagrało?

Nie bardzo wiem czy lepiej DBX Drive Rack na całość czy 166xl na sam bas i wokal co będzie lepsze?

czy lexicon mx200 konieczny w przypadku miksera z efektem?

jesli korektor to jaki?
  • REKLAMA
  • #2 7758327
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    No konieczny jest napewno crossover lub procesor dźwięku.
  • #3 7758629
    qwerty67
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    DBX Drive Rack to zmarnowana kasa lepiej celuj w lexikona ewentualnie ten 166xl
  • #5 7761368
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Ocena: 253
    Ja natomiast nie jestem przekonany do końcówek behringera, oraz jak poprzednik do basów, można by w jbl e zainwestować, lub zbudować jakieś odwrotki na B & C.
  • REKLAMA
  • #6 7767624
    zigi301174
    Poziom 10  
    Z crossoverem jest tak posiadam behringera CX2310 ale mikser Mackie posiada trzecie wyjscie na sub out 75Hz i myślałem że pominę w taki sposób crossover ,proszę o opinię.

Co do DBX Drive Rack myślałem ze to poprawi brzmienie ale na razie zatrzymam się z akupem.

Behringer B1800x niestety to pozostałość po innym wcześniejszym nagłosnienu.
    Na basy tak do 3500zł by się znalazło.

W maju mamy imprezę w plenerze na około 200 osób i nie chciał bym tego spalić dodam że jestem basistą zespołu i po zmianach personalnych przypadło mi poskładac zespół w całość.
  • #7 7767951
    zackk
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Może interesuję Cię konstrukcja diy? Zapraszam do Jarosławia na odsłuch.
    Pozdrawiam- zackk.
  • REKLAMA
  • #8 7768026
    Bayron69
    Poziom 2  
    Witam. Jesli można oto moje zdanie :
    paczki LDM nie znam,
    basy behringer porażka, w podobnej cenie wharfedale o wiele lepsze,
    mikser mackie cfx12 : totalna porażka ( sprawdzałem na próbie, tragiczne brzmienie, podlączałem klawisze i wokal w celu sprawdzenia, efekt to już brak słów jak zabawka, jaka alternatywa dla miksera w tym przedziale cenowym, A&H zed 14, plus może być ten lexicon o którym piszesz, ja używam TC helicona. )
    To jest moje zdanie na podstawie tego co słyszalem a nie wyczytałem, a również gramy we czterech z tym że bas i gitara chodzą na piecach, a bębny akustyczne.
    Pozdrawiam.
  • #9 7768906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7769465
    Bayron69
    Poziom 2  
    Korzystam sam z Lx18mb i jestem bardzo zadowolony, grałem już imprezy zamknięte na 500 osób i naprawdę się sprawdziły, ktoś zaraz powie że są inne lepsze jak polaudio i ma rację ale ja mówię o dołach w tym przedziale cenowym i porównuję je do berhingera, berek do lx 18 mb wysiada. Jest jeszcze sprawa jak to wszystko jest połączone i ja uważam że oddzielny croos i oddzielne końcówki na góry i doły, zagra o niebo lepiej niż jedna końcówka z croosem napędzająca góry i doły. Wiadomo że jeśli zaczniemy mówić o plenerach to zupełnie inna sprawa, ale od tego są już firmy nagłaśniające. Co jeszcze mogę zauważyć iż niektórzy mają bardzo dobre graty, instrumenty i to wszystko, bo albo nie mają umiejętności albo nie potrafią wykorzystać walorów danego sprzętu ( również na własne uszy słyszałem jak na paczkach polaudio - a są kapitalne - można beznadziejnie nagłośnić imprezę ).
    Jeszcze jeden przykład odnośnie niewiedzy, mnóstwo osób kupuje np. jakiś klawisz, odpala fabryczne brzmienia i później się wypowiada że to nie to, nie wiedząc nawet że po edycji brzmi to całkiem inaczej, podobnie jest z nagłośnieniem i innym sprzętem. Moim skromnym zdaniem jeśli nie ma się takich możliwości nie trzeba wydawać niebotycznych kwot na nagłośnienie bo można znaleźć coś tańszego i dobrze brzmiącego. Lepiej więcej wydać na mikser ( a tu nie dam sobie powiedzieć że MACKIE może startować z A&H ), dobre mikrofony, dobre instrumenty, dobry efekt ( chodzi mi o wokal ). ponieważ można mieć paczki z najwyższej półki i co z tego jak nie masz czym tego podeprzeć.
    Zdaję sobie sprawę że są tu fachowcy i nie mam zamiaru z nikim się kłócić ja moje spostrzeżenia wyrażam od strony zwykłego muzyka którego nie interesują jakieś tam techniczne parametry, dane itp. tylko opiera się na tym co słyszy.
    P.s Nie moim zamiarem jest się tu wymądrzać, po prostu wyrażam swoją opinię i jeśli komuś się przyda to proszę bardzo a jeśli komuś przeszkadza to sorry, ile ludzi tyle opinii.
    Pzdr. całą muzyczną brać.
  • REKLAMA
  • #11 7770300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7772449
    Bayron69
    Poziom 2  
    Nie wiem czy swoją opinię wyrażasz na podstawie tego że je słyszałeś czy też sam sprawdzałeś jeśli to drugie, to również nie mniej istotne jak je miałeś podpięte i na jakiej końcówce, jak ustawiłeś croosa, oraz czy nagłaśniałeś nimi kapelę czy Dj-kę. Ja uważam że grają dobrze, napewno lepiej niż berhinger a do tego sie właśnie odniosłem.
  • #13 7773297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7776339
    !katun!
    Poziom 22  
    Cytat:
    mikser mackie cfx12 : totalna porażka ( sprawdzałem na próbie, tragiczne brzmienie, podlączałem klawisze i wokal w celu sprawdzenia, efekt to już brak słów jak zabawka
    A miałeś ten mikser na dłużej? Bo ja go mam ze 3-4lata i sprawuje się świetnie,i brzmi całkiem dobrze (czysto i bez podbarwień). A masz zeda, że go proponujesz? Co prawda efektor nie jest tam najlepszy (ale broń boże pod względem szumów, po prostu presety niefajne). Jak najbardziej jestem za mackiem cfx (w tym przedziale cenowym).
    Panowie: myślę, że nie ma co się pchać w paczki "bez znaczków". Jeśli ktoś gra zarobkowo, to czasem zdarzy się klient, który spyta "jaką firmę macie?". Ja bym proponował, aby autor uderzył do pol-audio na odsłuchy poszczególnych paczek, tam doradzą co i jak.
    A jeśli nie, to wymienić wzmacniacze, Pod basem z moich doświadczeń całkiem sensownie brzmi Hand-box (w przeciwieństwie do LXa firmy ADS). Reszta- niech inni podpowiedzą.
  • #15 7779974
    zigi301174
    Poziom 10  
    Wypowiedz o mikserze mackie cfx12 bardzo mnie zaskoczyła bo to świeży nabytek, efekty w prawdzie nie są może najlepsze ale poza tym jest ok.
    Po dzisiejszych próbach do zestawu wpiąłem crossover behringera CX2310 i jest zdecydowanie lepiej.
    Wezmę pod uwagę końcówkę Hand-box
    Na pewno odsłucham pol-audio lecz muszę poprawić budżet
  • #16 7780513
    !katun!
    Poziom 22  
    Ja mam Handboxa ATX1400 która ma z 4-5 lat. Na basach zachowuje się zdecydowanie lepiej niż ADS LX1400 (mocowo podobne końcówki). Handbox jakby lepiej kontroluje ten bas, takie subiektywne odczucie...

Dodano po 21 [sekundy]:

Dodam że u mnie chodzi on w parze z basami pol-audio

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące sprzętu nagłośnieniowego dla zespołu czteroosobowego, w tym wokali, klawiszy, gitary, basu i perkusji elektronicznej. Użytkownik zapytał o potrzebne zmiany w konfiguracji, wskazując na używane kolumny LDM PDP-615, basy Behringer na 18", końcówki Behringer EP 2500 oraz mikser Mackie CFX12 MK II. Uczestnicy dyskusji sugerowali dodanie crossovera lub procesora dźwięku, a także rozważenie zakupu lepszych basów, takich jak Wharfedale lub JBL. Krytykowano końcówki Behringera oraz mikser Mackie, proponując alternatywy, takie jak A&H ZED 14. Użytkownik rozważał również zakup DBX Drive Rack, ale wielu uczestników sugerowało, że lepszym rozwiązaniem będzie Lexicon MX200. Wspomniano o konieczności odsłuchu sprzętu w Pol-Audio oraz o budżecie na basy do 3500 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA