logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebne mi kolory kabli do kostki oryginalnej Volvo

adi17144 28 Lut 2010 13:28 12836 11
REKLAMA
  • #1 7763052
    adi17144
    Poziom 10  
    Tak w temacie, potrzebny mi opis kolorów kabli do oryginalnej kostki Volvo s40 rok 1997. Kable zostaly wyjęte z kostki oryginalnej by podłączyc bezposrednio do radia. Wiem ze to glupota byla ale wtedy na tym sie nie znałem i pozwolilem na to. Teraz sztukowalem do kostki ISO by podlaczyc pod radio Alpine i nie działa mi oświetlenie wewnętrnze samochodu, alarm i centralny zamek z pilota.

Dziękuje za rozpatrzenie sprawy i za wszelka pomoc :-)

Posty piszemy w języku polskim. Do poprawy - klawisz "Pisownia" pomoże. [damiancz]
  • REKLAMA
  • #3 7765485
    adi17144
    Poziom 10  
    Myslisz, myslicie ze tam nie bylem? Nie znalazlem tam tego bo jest wszystko ukazane poprzez numerki a mi kolory sa potrzebne.
  • REKLAMA
  • #4 7790903
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Ocena: 215
    Nie wiem czy ci to pomoże , ale mogę podać kolory w kostce Volvo 460 z 95 r.
    Atak na marginesie ,to chyba nie dość dokładnie przeczytałeś stronkę o której była mowa wyżej .Jest tam dość sporo informacji w dziale kablomania.
    Podaję oznaczenia od nr. nieparzystych.
    1. zielony + ( u mnie w aucie to tylne głośnik )
    3. zielono-czarny + (j/w)
    5. pusty +
    7. pusty +
    9. różowy +
    11.czerwony + (zasilanie z akumulatora)
    13.pusty+

2. szary - ( głośniki w drzwiach przednich)
    4. szaro-czarny - (j/w)
    6;8;10 pusty -
    12.czarny - (masa
    14.pusty -

Jak się zorientowałeś , to u mnie przewody nieparzyste są zasilające .
    Przeczytaj jeszcze raz dokładnie stronkę , bo nie pamiętam jakie kolory idą np. na podtrzymanie pamięci ,automatyczną antenę itp.Na pewno masz dwie kostki w aucie i pod jedną podpinasz same głośniki a pod drugą resztę kabli .
    Myślę ,że już sobie poradzisz , ile mogłem to pomogłem .Pozdrawiam.
    PS. Dysponuję tylko dokumentacją serii : Volvo 300X,400X,700X
  • #5 7799453
    adi17144
    Poziom 10  
    Dziekuje za probe pomocy ale to nie pomoglo. Na tej stronce wyzej sa kostki i opisy kabli do nich. Ja natomiast mam urwane kable bez kostki.
    Moze opisze jakie mam kolory kabli:
    2 czerwone
    2 czarne
    rozowy
    zolto-czerwony
    brazowy
    bialy
    bialo-czerwony
    szary
    szaro-czerwony

I oprocz podpiecia radia aby gralo zalezy mi na sciemnianiu deski rozdzielczej i centralnym zamku na pilota.

Dodano po 2 [minuty]:

Przepraszam ale nie jestem w kochanej Polsce i nie mam wgranej polskiej klawiatury na tym komputerze.
  • #6 7806045
    pinacik
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Kable od głośników powinny być parami w tym samym kolorze (np szary i szaro czerwony). powinno być oryginalnie takich cztery pary. Zazwyczaj czerwony to plus a czarny to minus. Pozostaje kabelek od dodatkowego zasilania, ale można posłużyć się zasilaniem głównym (mostkowanie) . Dobrze byłoby gdybyś zrobił fotkę tych wystających kabelków - byłoby znacznie łatwiej. A jeżeli nie zależy Ci na wysuwie do elektrycznej anteny, wyciszeniu do telefonu to pociągnij sam kable od zasilania. Do radia przecież podłączysz bo i tak musisz kupić nową kostkę - a do nowych są opisy. Ja bym próbował.
  • REKLAMA
  • #7 7807536
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Przepraszam cię adi17144 ale DJLJ24 opisał dość dokładnie kolory kabli w kablomanii i który do czego podłączyć .Na obudowie radia powinny być opisane kolory i na twoim miejscu porównałbym te które masz a samochodzie .Spróbuję znaleźć coś w mojej dokumentacji .Szwedzi nie są skłonni zmieniać czegoś co dobrze funkcjonuje.
  • #8 7808304
    adi17144
    Poziom 10  
    Oczywiście ze będę próbował :-) Dzisiaj mam wolne to dzisiaj lub jutro się za to wezme i fotke tez strzele jak trzeba :-)

Własnie chyba będę musiał podskoczyc do Volvo i kupić kostke. Próbowałem bez oryginalnej kostki bo mam polaczone kable z samochodu do kostki ISO ale zalezy mi na centralnym zamku i przyciemnianej desce rozdzielczej a radia nie słucham :-p chodziło sobie radyjko ale się kabelek spalił i teraz zaczne wszystko na nowo bo chcem subwoofer podlaczyc i i z nim miałem problem i w domu go podłączylem :-p

Nie znalazlem do volvo kolorow kabelek na stronie Studio24.

Użyj klawisza "Pisownia" i popraw wszystkie swoje posty tak aby były napisane w języku polskim. Reg. pkt 10.9 i 15. [damiancz]
  • #9 7811232
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Na tej stronie ,kolega DJLJ 24 opisał kable ,z tym ,że kolory dotyczą w większości instalacji w różnych samochodach .Np. w amerykańskich autach + (plusowy) , to jest zamiast czerwonego (Nie wiem jak ci to bardziej wytłumaczyć . Najlepiej , to miernik do ręki ,kawałek kartki i długopisu i pisać po kolei co znalazłeś i eliminować.Najprościej zacząć od kabli głośnikowych , bo po zdjęciu obudowy i odkręceniu głośnika ,wszystko masz jak na dłoni. Kolory : czarny,brązowy ,to zwyczaj masa (-)
    Co się tyczy deski rozdzielczej, ja bym się pokusił o dostanie się do włącznika ściemniacza.
    A jaki typ alarmu masz w samochodzie?
  • REKLAMA
  • #10 7811878
    adi17144
    Poziom 10  
    Nie wiem po co te zdjęcia ale może pomogą.

Odłaczyłem różowy i mam przyciemnianie deski rozdzielczej w końcu ręcznie hehe.Chyab tak jutro zrobie że będę podpinał kabel plusowy pod każdy inny. Głośniki mam odzielnie więc z tym nie ma problemu. Przecież radio chodzi tylko nie chodzi cała reszta. I może są inne funkcje ukryte hmmm. Jak dojde do znaczenia kabli to będę wiedział, ja wszystko muszę wiedzieć hehehe :-D Aaaa i podpinam żółty do żółto-czrwonego a czerwony do czerwonego i nie mam pamięci. Dopiero gdy podepne żółto-czrwony z czerwonym do żółtego z czerwonym to mi radio się włącza.

Zmieniłem komputer i mam polskie znaki :-P

Nie wiem jaki mam alarm, jakoś nie działą jak się samochód palnie ale świeci się dioda. Może zerknę jutro na alarm.
    Załączniki:
    • IMG_0389.JPG (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_0395.JPG (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 7815006
    krzych1-b
    Poziom 21  
    No i widzisz , poradziłeś sobie drogą dedukcji. Jak zrobisz i będzie ok , to prześlij wszystko do DJLJ24 ,on to przerobi i będzie dla potomnych ,bo wielu ma problemy z kablami w swoich autach
    P.S. pkt. możesz sobie podarować .Pozdrawiam.
  • #12 8702738
    adi17144
    Poziom 10  
    I caly widz byl w tym ze mialem spalony bezpiecznik hehe. Amator eletronik i wogole naprawiacz samochodow wzial sie za moj samochod wow tragedia. Podpinal plusowy przewod pod wszystko az spalil :-/

Bezpiecznik wymineilem i wsio chodzilo a samochod juz sie rozwalil hehe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat kolorów kabli w oryginalnej kostce Volvo S40 z 1997 roku, po tym jak kable zostały usunięte w celu podłączenia radia. Po podłączeniu do kostki ISO, wystąpiły problemy z oświetleniem wewnętrznym, alarmem i centralnym zamkiem. Uczestnicy dyskusji sugerują różne kolory kabli oraz ich funkcje, a także wskazują na potrzebę zakupu oryginalnej kostki. Użytkownik opisuje posiadane kable, a także problemy z zasilaniem i funkcjami radia. Ostatecznie, po wymianie bezpiecznika, problemy zostały rozwiązane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA