logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

golf III 1.8 abs 90km coś chrupło w skrzyni i niema sprzegła

xxxGucioxxx 28 Lut 2010 13:30 3384 6
REKLAMA
  • #1 7763063
    xxxGucioxxx
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem, wczoraj coś mi "chrupnęło" w skrzyni biegów i nie działa sprzegło w dodatku coś tam zgrzyta ale silnik pracuje. Czy cała skrzynia będzie do wymiany ?
  • REKLAMA
  • #2 7763188
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1841
    z tego co piszesz wychodzi na rozwalona tarcze sprzęgłową lub docisk na pewno bez wyciągnięcia skrzyni nie uda Ci się postawić trafnej diagnozy
  • REKLAMA
  • #3 7763261
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 541
    Kolego jak rozbierzesz to zobaczysz ,innaczej to jest tylko próżne pisanie! Skrzynia tak jak kolega wcześniej napisał do wyjecia! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 7763536
    xxxGucioxxx
    Poziom 2  
    w pierwszej chwili myślałem ,że to przegub się przerwał bo takie było "chrupanie" ale zauważyłem ,że pedał sprzegła spadł na dół a odgłos dobiegał z kosza. Zastanawiam się co będze do wymianny bo jestem obecnie w holandi a tu są bardzo drogie częsci...
  • REKLAMA
  • #5 7764938
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Witam Proponuje zakupić cały kpl. tarcze ,docisk i łożysko , u nas koszt około 300-400zł, zależy od firmy, może być i taniej. Nie wymiana tych wszystkich części , z pewnym czasem zmusi cię do ponownej naprawy , a koszty naprawy dość wysokie . Pozdrawiam Zbyszek
  • #6 7766577
    seba24
    Poziom 20  
    Ocena: 212
    może być sprzęgło ale tez w pokrywie 5 biegu jest łożysko oporowe i tak potrafi się wyrobić frez na który jest zamocowana łapa która naciska na łożysko wiec kto wie może być wszystko odepnij linkę i sprawdź jak sama łapa chodzi
  • #7 7767450
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3589
    Pręt wysprzęglający przeleciał na wylot przez tarczkę docisku, sprzęgło do wymiany i być może tulejka w wałku sprzęgłowym oraz umieszczony przed nią malutki simmering

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Golf III 1.8, gdzie po "chrupnięciu" w skrzyni biegów nie działa sprzęgło, a silnik pracuje. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie tarczy sprzęgłowej, docisku lub łożyska oporowego. Wskazano, że konieczne będzie wyjęcie skrzyni biegów w celu dokładnej diagnozy. Rekomendowane jest zakupienie kompletu części: tarczy, docisku i łożyska, aby uniknąć przyszłych kosztownych napraw. Użytkownik zauważył, że pedał sprzęgła opadł, co może wskazywać na poważniejsze uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA