logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać multimetru UDT830D do pomiaru diod i diod LED?

pgp 02 Sie 2004 18:19 29935 7
  • #1 773325
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Mam pytanko.Mam multimetr UDT830D.Taki tani model jakieś 30 zł za niego dałem.Pozwala on niby mierzyć diody przynajmniej ma taki rysunek symbol diody a nad nim punkt z którego odchodza jakby fale.Na czym polega funkcjonalność tej funkcji miernika ? Czy służy tez do sprawdzanie diod Led ? Bo nie mogę dojść o co w tym chodzi.
  • #2 773361
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jak zewrzesz końcówki miernika to z multimetra będzie wydawany pisk ale tylko wtedy gdy rezystancja bedzie mniejsza od 30ohm w zależnisci od miernika. Tą funkcją możesz mierzyć "przejścia" i diody A ->|- K zamieniając przewody, raz dioda przewodzi raz nie co widać na wskaźniku.
    pozdrawiam powodzenia
  • #3 773389
    pgp
    Poziom 19  
    Dzięki.Faktycznie piszczy.Na diodach LED niezależnie od polaryzacji zaze pokazuje jeden.A na zwykłych diodach pokazuje jakies liczby lub gdy na odwrót to jedynkę.Co znaczaja te liczby ?A co mi pokaże gdy dioda jest uszkodzona.Będzie piszczał ?
  • #4 773410
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jak dioda będzie uszkodzona może przewodzić w dwie strony lub wcale. Jak dobra tylko w jedną. Ledy mogą w dwie strony ale tylko te samo-pyłgające. Na ledach może pokazywać "1" przyjrzyj się dioda powinna delikatnie świecić (delikatnie bo napięcie na tych przewodach jest małe) jak masz nową diodę na dłuższym druciku jest anoda tam dajesz "plus"
  • #5 773437
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Ta funkcja (piszczyk) tak jak koledzy piszą służy do sprawdzania ciągłości obwodów. Do sprawdzania diod służy inna funkcja, symbol diody powinien się znajdować tam gdzie omomierz ma zakres 2000. Wtedy jak do końcówek miernika przyłożysz diodę w kierunku przewodzenia na wskażniku pokaże się wartość ok. 600, jest to spadek napięcia występujący na złączu diody. Jak zamienisz wyprowadzenia diody (dioda w kierunku zaporowym) na mierniku pozostanie 1 (z diodą i bez jest tak samo). Oczywiście dotyczy to sprawnych diod. Przy LED-ach wyświetlacz najprawdopodobniej nic nie pokaże (spadek napięcia powyżej 2000 mV a taki jest zakres miernika przy tej funkcji) ale sprawna dioda powinna w jednym kierunku świecić.

Pozdrawiam.
  • #6 773637
    pgp
    Poziom 19  
    Zodiak 318 ma rzeczywiście rację.O dziwo gdy ustawię zakres omomierza na 2000 po podłączeniu diody pokazuje 600 a jak podłacze odwrotnie to pokazuje 1.Najciekawsze jest to że gdy zwiększe akres miernika do 20k to przy tej samej diodzie pokazuje jedynkę niezależnie od tego w jakim kierunku ją badam.(Według mnie powinna pokazać 0.6 bo 0.6k=600).Jest to jakby ukryta funkcja tego miernika bo na skali omomierza nie ma nigdzie w poblirzu symbolu diody.Natomiast gdy uruchomię funkcję oznaczoną jako symbol diody z głośniczkiem to równiez pokazuje mi 600 lub 1 w zależności od polaryzacji.Zauwazyłem też że jak w tej funkcji podłącze rezystor to wskazuje mi jego rezystancję.
  • #7 773681
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    pgp napisał:
    Najciekawsze jest to że gdy zwiększe akres miernika do 20k to przy tej samej diodzie pokazuje jedynkę niezależnie od tego w jakim kierunku ją badam.(Według mnie powinna pokazać 0.6 bo 0.6k=600).

Ale tak nie jest bo dioda to półprzewodnik a na innych zakresach miernik ma inne parametry pomiaru (a tak dokładniej to dużo niższe napięcie - poniżej przewodzenia złącza diody).
  • #8 773848
    pgp
    Poziom 19  
    Już rozumiem, dzięki za wytłumaczenie widze że dobry jesteś w tych sprawach bo ja dopiero od niedawna zajmuję się elektroniką.

Podsumowanie tematu

✨ Multimetr UDT830D posiada funkcję pomiaru diod oznaczoną symbolem diody, która umożliwia sprawdzenie przewodzenia diody w kierunku przewodzenia i zaporowym. Przy podłączeniu diody w kierunku przewodzenia na zakresie omomierza 2000 Ω miernik pokazuje spadek napięcia około 600 mV (0,6 V), co odpowiada napięciu przewodzenia złącza półprzewodnikowego. W kierunku zaporowym wyświetla się "1", co oznacza brak przewodzenia. Funkcja ta służy do testowania diod krzemowych i może być stosowana do diod LED, które w kierunku przewodzenia mogą delikatnie świecić przy niskim napięciu pomiarowym. Zakres 20 kΩ nie jest odpowiedni do pomiaru spadku napięcia na diodzie, gdyż miernik stosuje inne parametry pomiarowe i niższe napięcie na zakresie 2000 Ω. Dodatkowo multimetr posiada funkcję ciągłości obwodu z sygnałem dźwiękowym (piskiem), która sygnalizuje rezystancję poniżej około 30 Ω. Ta funkcja pozwala na szybkie sprawdzenie ciągłości przewodów i prostych elementów, ale nie jest dedykowana do pomiaru diod. W przypadku uszkodzonej diody możliwe jest przewodzenie w obu kierunkach lub brak przewodzenia w ogóle. Pomiar rezystora w funkcji testu diody również pokazuje jego rezystancję. Symbol diody na mierniku UDT830D znajduje się zwykle w pobliżu zakresu omomierza 2000 Ω, a funkcja testu diody jest ukryta i nie zawsze oznaczona na skali.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA