logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer 281.64 – silnik warczy po wymianie łożysk, jak sprawdzić komutator i stojan?

Czaras 03 Mar 2010 09:27 5896 6
REKLAMA
  • #1 7776962
    Czaras
    Poziom 11  
    Witam
    Proszę o pomoc, robot kuchenny jak w temacie strasznie warczy, chwilkę się obraca i zaraz się zatrzymuje więc: wymieniłem łożysko tylne na nowe (jak podawano na forum) i nic nie pomaga, więc zacząłem sprawdzać silnik stojan jak widać na obrazku ma 6 wyprowadzeń kolory czerwony, czarny i biały (bez zacisku) były podłączone do włącznika (prawdopodobnie 3 różne uzwojenia dające różne prędkości obrotowe) przewodu z zaciskami podłączone były do komutatora a przewód czarny bezpośrednio do masy. Sprawdziłem rezystancje pomiędzy przewodami
    - biały-czarny (z zaciskiem) = 89ohm
    -niebieski-czarny(z zaciskiem) = 44ohm
    -czerwony-czarny (z zaciskiem) = 17ohm
    i druga cewka
    -czarny-biały (z zaciskiem) = 21ohm
    (niestety nie wiem czy są to prawidłowe wartości)
    Po podłączeniu stojana do napięcia bez komutatora napięcie na zaciskach 230V
    Niestety nie wiem jak sprawdzić komutator i moje pytanie:
    Czy wystarczy wymienić komutator czy może jednak coś nie tak ze stojanem

Mod. ROBSON33

Należy poprawnie wkleić foto zgodnie z tą instrukcją

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
    Załączniki:
    • SDC13646.JPG (3.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 7777695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7777746
    Czaras
    Poziom 11  
    Zelmer 281.64 – silnik warczy po wymianie łożysk, jak sprawdzić komutator i stojan?

Dodano po 1 [minuty]:

Nie, koła zębate są prawie nienaruszone
  • REKLAMA
  • #4 7777768
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7781268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 7781613
    Sławek K
    Poziom 22  
    Ocena: 232
    Miałem kiedyś podobny problem z takim czerwonym Zelmerem Wszystko bylo OK jak na "sucho" , bez napięcia, ale jak ruszył pod prądem następowało minimalne przemieszczenie wirnika w pionie i... głośna praca. Sprawdź wszystko spokojnie czy jest dobrze włozony wirnik , czy stojan leży w gnieździe, czy wirnik nie ma pionowych lyzów. Cudów j nie ma. Wirnik z tego co widzę to masz raczej sprawny ponieważ komutator jest czysty ( bez nadpaleń i śladów spalonych szczotek), ale pomiar jak w posie powyżej może to potwierdzić.
    Odnośnie naprawy w przypadku przezwajania silnika : jeżeli urządzenie ma wartość kilkuset złotych to warto przewijać, a jeżeli kilkadziesiąt to naprawa związana z przewijaniem silnika nieopłacalna.
    pozdrawiam Sławek
  • REKLAMA
  • #7 7782425
    Czaras
    Poziom 11  
    Wszystkim bardzo dziękuje za udzielone odpowiedzi byłem w serwisie z wirnikiem i pan serwisant powiedział mi dokładnie to samo co p. Sławek K okazało się że tylne łożysko było zbyt luźno wciśnięte i cały układ się magnesował stąd buczenie. Po "usztywnieniu" owego łożyska wszystko jest cacy :)

Dodano po 29 [sekundy]:

Temat można zamknąć
    jeszcze raz wszystkim dziękuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z robotem kuchennym Zelmer 281.64, który głośno warczy i zatrzymuje się po krótkim czasie pracy. Po wymianie tylnego łożyska na nowe, problem nie ustąpił. Użytkownik sprawdził rezystancję uzwojeń silnika, ale nie był pewien, czy wartości są prawidłowe. Odpowiedzi od innych użytkowników sugerowały, że wirnik i stojan mogą być sprawne, a problem mógł wynikać z niewłaściwego osadzenia wirnika lub luźnego łożyska. Po konsultacji w serwisie okazało się, że tylne łożysko było zbyt luźno wciśnięte, co powodowało buczenie. Po poprawieniu osadzenia łożyska, urządzenie działa prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA