logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przestawiony rozrząd w skuterze 4T 50ccm wpływa na moc?

Miar 03 Mar 2010 22:19 20778 3
REKLAMA
  • #1 7780349
    Miar
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Skuter odpala ale ma mało siły.
    Postanowiłem więc ustawić zawory.
    Odkręciłem osłonę głowicy cylindra. Sprawdziłem szczelinomierzem 0.005 oba zawory.
    Szczelinomierz wchodził z oporem i dawał się przesuwać więc są OK. Ale moją uwagę zwróciło ustawienie wałka rozrządu, tzn. gdy ustawię magneto w pozycji T
    i delikatnie przekręcam magneto (w kierunku normalnych obrotów silnika) to zawór jeszcze się domyka (zasysu). Czy jest tak w każdym skuterze, czy jest to przestawiony rozrząd???

Tu jest filmik, który mam nadzieję pokaże o co chodzi

• REKLAMA
  • #2 7780598
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1465
    Coś nie tak z tą regulacją . Krzywki wałka musza być bliżej głowicy , to znaczy w punkcie „T” zawory się nie mogą mijać . No i szczelina 0,05 ale jak będzie 0,1 to się nic nie stanie .
    Znalazłem coś takiego
    http://skutery-info.pl/phpbb3/viewtopic.php?p=14630
  • REKLAMA
  • #3 7784560
    Miar
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Wygląda na to, że chyba zawór był zbyt mocno dociśnięty. Poluzowałem już jest lepiej. No a teraz mam przytkaną pompkę od gaźnika...
  • Pomocny post
    #4 7784582
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2534
    W każdym silniku czterosuwowym występuje tzw. współotwarcie zaworów, czyli przy przejściu pomiędzy suwami wydechu i ssania, gdy tłok jest w GMP zawory ssące i wydechowe są lekko otwarte. Poczytaj w google: "współotwarcie zaworów". Regulacji luzu zaworów dokonujesz po obróceniu wału korbowego o jeden obrót na następny znak "T".
REKLAMA