logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak równomiernie trawić szkło bez matowej poświaty?

zendi1985 04 Mar 2010 22:03 10940 11
REKLAMA
  • #1 7784733
    zendi1985
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam nie wiem czy to odpowiednie forum na ten temat ale może ktoś już coś takiego robił a mianowicie chciałbym dokonać trawienia powierzchni szkła tylko w taki sposób aby trawienie było równomierne i nie zostawiło matowej poświaty czy jest to możliwe do zrobienia ????

myślałem nad środkami do płytek ceramicznych trawiące lekko powierzchnię
    (środki antypoślizgowe) ale jakby już zadziałało to chyba mi zrobi szybę matową

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7784925
    zendi1985
    Poziom 11  
    nom okej wiem bo w goglach też to znalazłem tylko pytanie czy równomiernie zgryzie szkło, czy nie będzie później matowe i gdzie to kupić bo w sumie to jest kwas i chyba nie kazby może do tego mieć dostęp ????
  • REKLAMA
  • #4 7785041
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Na matowo trawi fluorowodór a nie kwas fluorowodorowy.
  • #5 7785064
    henrykS
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    serwis napisał:
    Np. kwas fluorowodorowy.

Dość trujący i mało ciekawy w "obsłudze". Ale zgadza się - trawi bez matu.
  • REKLAMA
  • #6 7785065
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    jankolo napisał:
    Na matowo trawi fluorowodór a nie kwas fluorowodorowy.

Ja np. na mat trawiłem kwasem fluorokrzemowym.

Dodano po 2 [minuty]:

henrykS napisał:
    serwis napisał:
    Np. kwas fluorowodorowy.

Nie rozumiem wyrażenia "mało ciekawy w obsłudze".
  • #7 7785151
    henrykS
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    serwis napisał:
    (...)

henrykS napisał:
    serwis napisał:
    Np. kwas fluorowodorowy.

Nie rozumiem wyrażenia "mało ciekawy w obsłudze".

Przez trujące i drażniące drogi oddechowe opary. Na skórę i oczy też trzeba uważać.
  • REKLAMA
  • #9 7785190
    zendi1985
    Poziom 11  
    nom ok dziękuje tylko pytanie gdzie ja takie coś dostane ???
  • #11 7787230
    serwal
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Silna trucizna, czyli nie kupisz ot tak sobie ale spróbuj w firmach handlujących odczynnikami chemicznymi, z tym że nie wróże powodzenia w zakupie. Nie sprzedadzą osobie fizycznej.
  • #12 7789686
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Jak już masz zamiar się nim bawić to zacznij od karty informacyjnej i zastanów się czy warto http://www.luvena.pl/ftp/karty_charakterystyk/kwas_fluorowodor_karta_charakt.pdf . Nie ma w niej, o ile pamiętam, szczegółów działania rozcieńczonego roztworu na organizm, a jest ciekawy. Mianowicie przedostaje się bezboleśnie przez skórę, potem się zaczyna od wiązania wapnia z osocza, po kilku godzinach kończyna do amputacji lub zgon z powodu dużego stężenia nierozpuszczalnego Fluorku Wapnia. Potwierdzam, ze względu na toksyczność sprzedaż tylko podmiotom gospodarczym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na równomierne trawienie szkła bez pozostawiania matowej poświaty. W dyskusji pojawia się propozycja użycia kwasu fluorowodorowego, który trawi szkło bez matowienia, jednak jest to substancja niebezpieczna i trudna w obsłudze. Użytkownicy ostrzegają przed toksycznością tego kwasu oraz sugerują, że dostęp do niego może być ograniczony, ponieważ sprzedawany jest głównie podmiotom gospodarczym. Wspomniano również o kwasie fluorokrzemowym jako alternatywie, ale również z uwagą na jego właściwości matujące. Użytkownicy podkreślają konieczność zachowania ostrożności i korzystania z odpowiednich środków ochrony osobistej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA