logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWT1367VDW - pralka uszkodzone łożysko, wymiana.

sebo6sebo 16 Kwi 2023 16:41 1254 22
REKLAMA
  • #1 20542545
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Witam

Pralka Electrolux EWT1367VDW wkładana od góry.
    913217221

Uszkodziło się łożysko (strona czynna), rozebrałem pralkę i po wyjęciu uszkodzonego łożyska została taka tuleja z blachą? Czy ją należy wyciągnąć i jak to zrobić, próbowałem pukać młotkiem, ale nie chce odejść.
    Załączniki:
    • Electrolux EWT1367VDW - pralka uszkodzone łożysko, wymiana. 20230415_114519-kopia.jpg (153.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Electrolux EWT1367VDW - pralka uszkodzone łożysko, wymiana. 20230415_174158-kopia.jpg (136.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Electrolux EWT1367VDW - pralka uszkodzone łożysko, wymiana. 20230415_174222-kopia.jpg (136.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20542693
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam,
    Odrdzewiacz powinien pomóc, bez rdzy ta część łożyska zdejmuje się bez problemu.
  • #3 20542699
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Dwa dni psikam już WD40 i nic.
    Jaki odrdzewiacz proponujesz?
    Rozumiem, że tę tuleję i tę blaszkę w kształcie koła muszę wyciągnąć, a to całe łożysko widoczne na zdjęciu włożyć jak się pozbędę tej tulei i tego kółka?
  • #4 20542741
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Jak nie pomógł wd, to potrzeba coś kombinować, psikać, podważać (uważać na plastik), stukać, podgrzewać (uważać na plastik).
    sebo6sebo napisał:
    tę blaszkę w kształcie koła muszę wyciągnąć

Koniecznie i jeszcze uszczelka do wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 20542758
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Tak wiem, ja kupiłem już cały zestaw.
    Ale na tym wale zostały dwa elementy i nie wiedziałem, czy to się ściąga, bo na yt nigdzie tego nie widziałem, ani tego modelu pralki.
    Szukam ściągacza ewentualnie, ale jeszcze nic nie znalazłem, obawiam się, że się to mocno zgrzało i będę potrzebował jakiegoś fachowca, by to ściągnął. Dwa dni i próbuje to ściągnąć i nic.
    Electrolux EWT1367VDW - pralka uszkodzone łożysko, wymiana.
  • #7 20542806
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Tu bez tego niewiele zdziałasz: https://www.castorama.pl/sciagacz-do-lozysk-150-mm-3-ramiona-id-1094620.html#reviews-tab
    Musisz tylko poszukać taki by nie zablokował się o otwór zbiornika czyli nie z za dużymi łapami. Bardzo późno zabrałeś się za wymianę ułożyskowań. Jeżeli oś bębna będzie miała już wżery lub będzie owalna to raczej nowy V ring tego nie uszczelni i za długo się nie pocieszysz naprawą. Pamiętaj by zabezpieczyć gwint osi na mocowanie koła pasowego przed uszkodzeniem przez ściągacz.
  • #8 20542836
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Dzięki, dzisiaj byłem na bazarze kupić, ale były tylko duże, jutro zamawiam.
    Pralka stała parę lat nieużywana, a jak wróciłem do domu po paru latach, to jakieś tam delikatne odgłosy były, ale plastikowe i nie skojarzyłem, że to łożysko. No ale trzeba działać, a nie się rozczulać.
  • REKLAMA
  • #9 20542941
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Ja Ci dałem tylko przykładowy link do ściągacza. Nie wiem czy ten będzie dobry. Myślałem, że zmierzysz średnicę otworu w zbiorniku i dopiero poszukasz taki ściągacz by Ci pasował.
  • REKLAMA
  • #10 20542958
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Ja wiem, wczoraj je oglądałem, jutro sprawdzę wymiary, albo zamówię parę i sprawdzę, który pasuje.
  • #11 20543030
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    Ja takie pierścienie delikatnie wycinam, tak by nie uszkodzić osi. Trzeba jednak działać ostrożnie.
    To łożysko zmieniasz jakieś pół roku za późno...
    Na YT nic nie znalazłeś, bo z natury powinno to wszystko wyjść z łożyskiem, ale Ty doprowadziłeś pralkę do stanu ostatecznej katastrofy i rozpadku łożyska na elementy.
  • #12 20543055
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 235
    "Dwa dni i próbuje to ściągnąć i nic."
    Przez 2 dni kilka razy wyciął bym to brzeszczotem.
    Tak jak koledzy pisali wyżej, dobierasz ściągacz, delikatnie wycinasz, odrdzewiasz, możesz podgrzać - nie palnikiem ale indukcją.
    Nic na siłę bo uszkodzisz oś , delikatnie. Jeśli ktoś włożył tam łożysko to musi zejść. Jak uszkodzisz ośkę to nie wciśniesz kolejnego.

Jeszcze jest taki patent, który pokazał mi nie tak dawno kolega.
    Dwa ściski stolarskie śrubowe, płaskownik lub blaszka w kształcie prostokąta docięta na wymiar ( rozstaw ścisków). Blaszkę opierasz o ośkę, po jednym ścisku z obu stron i kręcisz równomiernie.
    Nie zawsze można dobrać ściągacz do łożyska, którego została połowa.
  • #13 20543077
    mrice
    Moderator AGD
    m fox napisał:
    możesz podgrzać - nie palnikiem ale indukcją.

I przy okazji stopi zbiornik który jest z tworzywa i nie będzie miał na co już założyć nowego łożyska.
  • #15 20543102
    mrice
    Moderator AGD
    Po pierwsze, amator raczej nie będzie miał indukcji, po drugie gdyby nawet miał pewnie nie wychwyci właściwego momentu.
    Zdecydowanie bezpieczniejsze będzie delikatne przecięcie pierścienia i zejdzie bez grzania czegokolwiek.
    Mi taka wycinka zajmuje do kilku minut.
  • #16 20543112
    m fox
    Poziom 27  
    Wiem bo nie jesteś amatorem :)
    Kolega pisał że męczy się 2 dni. Przez ten czas dało by radę wyciąć to brzeszczotem, Posiadasz pewnie małą frezareczkę lub bączka. Jak sam zauważyłeś amator nie posiada takich narzędzi.

Dwa małe ściski, płaskownik , szlifierka kontowa. Takie rzeczy majsterkowicz powinien posiadać i potrafić ich użyć. Trochę wyobraźni i łożysko zdjęte.

Odrdzewiacz , ściągacz , cięcie łożyska i indukcja to też pomysły . Nie wiemy do jakich narzędzi i jakie umiejętności posiada autor tematu.
  • #17 20543227
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Nie pisałem, że odkręcam dwa dni, ale że psikam dwa dni, po następne w poście jest info, ze nie wiem, czy to ściąga się, czy nie. Teraz wiem, że trzeba to ściągnąć.
    Nie, nie mam warsztatu w domu. Dostałem tutaj info co i jak zrobić i będę się tym posiłkował. Te rady mi dużo dały do przemyślenia, więc jutro zacznę, gdybym był majsterkowiczem, nie pisałbym, że jutro zamówię ściągacze.
    Teraz kolejne pytanie jak uda mi się ściągną, to zakładam to nowe łożysko (+ uszczelka) i to wszystko, nie powinno jeszcze coś tam być przy bębnie?
    "Dwa małe ściski, płaskownik" nie rozumiem.

"Zdecydowanie bezpieczniejsze będzie delikatne przecięcie pierścienia i zejdzie bez grzania czegokolwiek. " Też mi się ten plan podoba, próbowałem małym przecinakiem i młotkiem popukać w ten pierścień, by go ruszyć, ale na razie nie widzę efektów. Tylko, z tym przecinaniem pierścieni, zobaczę, czy jest tam na tyle miejsca, by to zrobić, plus zależy, jak twardy jest ten materiał (stal).
    Dziękuję, wszystkim za cenne rady.
  • #18 20543268
    m fox
    Poziom 27  
    "Zdecydowanie bezpieczniejsze będzie delikatne przecięcie pierścienia" - to fakt.
    "próbowałem małym przecinakiem i młotkiem popukać w ten pierścień, by go ruszyć, ale na razie nie widzę efektów"
    Przecinakiem możesz to przeciąć ale to nie będzie delikatnie. Pogniesz ośkę.

"Dwa małe ściski, płaskownik" nie rozumiem. - Wpisz w wyszukiwarkę hasło "sciaganie lozyska bez sciagacza" na YT znajdziesz sporo patentów.
    Twardość łożyska jest dużo większa niż ośki. Przeciąć ciężko ale da radę. Indukcję do łożysk czy też podgrzewacze indukcyjne ma większość mechaników na warsztatach samochodowych dla osobówek. W warsztatach ciężarowych mają na 100% ale pewnie za duże. Potrzebujesz małą indukcję.

Nie ma różnicy czy to będzie WD40 czy K4 czy inny odrdzewiacz nawet z Würth. Zasada działania jest taka sama.
    Kupiłeś cały zestaw naprawczy więc wymień łożysko i oba oringi.
  • #19 20543726
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Witam
    Niestety ten pierścień jest wewnątrz, nie widzę możliwości, żeby go przeciąć, niestety jest za mało miejsca, czy da się wyciągnąć ten wałek o parę centymetrów ?
  • #20 20544815
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    sebo6sebo napisał:
    parę centymetrów

Może 1 cm jak odkręcisz drugie łóżko.
  • Pomocny post
    #21 20545099
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Załóż na niego ścisk morsa, przytrzymaj bęben i próbuj kręcić,powinien zejść bo poza rdzą nie trzyma go nic innego. Pasowanie ma praktycznie na 0.

Jak nie ruszy w ten sposób to zostaje Jeścze jeden mój patent, mam dwa stare noże do struga ręcznego. Wkładasz za pierścień i wciskasz np szczypcami zaciskowymi, wtedy jest jak złapać ściągaczem. A jak i to zawodzi i pralka na warsztacie to zostaje już tylko spawarka😉 nigdy mi się tego dremlem nie chciało rozcinać.
    Ewentualnie złap to szczypcami pewnie ale nie za mocno bo zacisniesz pierścień na osi, za przyj je o zbiornik tylko tak żebyś nie uszkodził. wkręć do końca śrubkę w os i delikatnie stukaj młotkiem w śrubę, Stukaj a nie bij. Powoli zacznie schodzić na 100%
  • #22 20545106
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Dzięki, czekam na ściągacze, mi to wygląda, że dostało temperatury albo się mocno dokręciło, jak pralka kręciła w prawo, bo nic nie drgnie, walę trochę młotkiem i śrubokrętem, by to poruszyć. Kluczem francuskim tez próbowałem i nic. Dalej będę próbował, jak się nie uda, to może jakiś serwis podjedzie i to ściągnie.
    Na razie zostaje pukanie śrubokrętem/młotkiem i klucze francuskie itd. Niestety jest tam mało miejsca i plastik.

Dzięki zrobię, jak piszesz, cenne wskazówki. 👍

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Udało się w końcu ściągnąć, różnymi metodami, ale pomogło włożenie śrubokręta na koniec pierścienia i walenie młotkiem, aż odskoczyło trochę.
    Ściągnięte, ale zaważyłem, że odchodzący plastik od bębna jest pęknięty i prawdopodobnie przez niego wodą przepływała, kwestia czy tak było i czy te pękniecie, będzie wpływało na to, dostawanie się wody do łożyska. Ewentualnie może klejem jakość to skleić? Czy zostawić?

Electrolux EWT1367VDW - pralka uszkodzone łożysko, wymiana.
  • #23 20556599
    sebo6sebo
    Poziom 6  
    Skleiłem, poprawiłem, później znowu awaria nowy ring pękł.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWT1367VDW, w której uszkodzone zostało łożysko. Po rozebraniu pralki, użytkownik napotkał trudności w usunięciu tulei pozostałej po uszkodzonym łożysku. W odpowiedziach zasugerowano użycie odrdzewiacza, ściągacza oraz różnych metod mechanicznych, takich jak podgrzewanie lub delikatne cięcie pierścienia. Użytkownik zakupił zestaw naprawczy i próbował różnych technik, w tym użycia młotka i śrubokręta, aby usunąć tuleję. Ostatecznie udało mu się ściągnąć element, jednak zauważył pęknięcie w plastiku bębna, co mogło prowadzić do przecieków. Użytkownik skleił pęknięcie, ale później wystąpiła kolejna awaria.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA