logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić STK7226 w VHR-3100EE SANYO po uszkodzeniu zasilacza?

ATPAW 14 Sty 2003 18:58 5043 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, czy STK7226 w magnetowidzie Sanyo VHR-3100EE jest uszkodzony po awarii zasilacza?

STK7226 w tym magnetowidzie jest układem zasilania/regulatorem 12–13 V, więc po przepaleniu D9 i R1 należy traktować go jako podejrzany element [#83139][#85889] D9 to dioda Zenera 16 V, a R1 ma 2,2 Ω / 0,5 W [#81869] W praktyce, jeśli ustaliłeś uszkodzenie STK, najlepszym rozwiązaniem jest jego wymiana, a nie kombinowanie z obejściami [#83199][#85734] Próby zastąpienia go prostym stabilizatorem szeregowym są kłopotliwe termicznie, bo przy spadku z około 45 V do 13 V wydziela się duża moc i układ mocno się grzeje [#85648][#85889]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 81856
    ATPAW
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Uszkodzony zailacz poleciala dioda D9 i rezystor R1. Martwie się czy nie polecial STK7226, lecz nie wiem jak to sprawdzić ,przy odłączonych przewodach wyjściowych ,jest napiecie 45V i 7V i nic więcej wszystkie diody i tranzystory sprawdziłem, nie dysponuje schematem.
    Z góry dziękuje za porady.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 83139
    ATPAW
    Poziom 20  
    Wiem już że STK jest uszkodzony (regulator napięcia 12V)
    mam zamiar zrobić zewnętrzny stbilizator 12V/2A. Ale jedyne napięcie dostępne w tym sprzęcie to 40V , Więc jak to zrobić by nie wydzilała się tak ogromna moc w postaci temp.
    Może da się rozebrać STK i go naprawić ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 83199
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Jeżeli ustaliłeś, że jest uszkodzony STK... to dlaczego go nie wymienisz tylko zaczynasz kombinować?
  • #5 83988
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Możesz zrobić stabilizator wstawiając jeden tranzystorek +rezystorki+ dioda zennera lub troszkę bardziej rozbudowany układzik stabilizatora napiecia. Stosowałem już takie "obejścia " sprawdzają sie wyśmienicie .Nie rozumiem natomiast czemu chcesz obejść układ kosztujący około 26 zł - nie polecam samego stabilizatora +12 V ( nie wytrzyma ) -Pozdrawiam :)
  • #6 84349
    ATPAW
    Poziom 20  
    Problem rozwiązałem po przez zastosowanie wtórnika emiterowego z diodą zenera, wszystko chodzi ale nieżle daje temp . A STK7226 kosztuje 140 PLN więz niewiem skąd te 26. Daj namiary na sklep to go sprawdzę :roll:
  • #7 84404
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    stabilizatory 78S12 mają przeciez 2A , nie prościej ??
  • #8 84421
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Problem w tym ,że najniższe napięcie z ktorego możemy stabilizować 12V to 40V ,trochę duzo na we 7812.
  • #9 84434
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Stabilizatory serii 7805 do 7818 mają maksymalne napięcie wejściowe 35V.
  • #10 84442
    picador
    Poziom 33  
    to może zastosowac pośredni stabilizator , moc sie rozłoży .... , skoro są takie problemy z STK... , jutro zobaczę jakie są ceny na wolumenie.

hmm, 24 voltowy jakie ma max U in ??
  • #11 84461
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    7824 - Uin max=40V
  • #12 84466
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    Najprostszym rozwiązaniem jak napisał ATPAW jest zastosowanie wtórnika emiterowego.Taki VCR właśnie naprawiłem.Tranzystor 2SC3281,zenerka,rezystor 2.2k2W i po zawodach.W tym magnetowidzie z głównego zasilanie 42V z STEK robi 15V do zasilania silników i elektroniki.Przy normalnej pracy magnetowidu trzeba szarpnąć z niego około 1.5A prądu (15V).Biorąc pod uwagę żę nie ma tam miejsca na dodatkowy radiator tranzystor z wtórnika trzeba zamontować na istniejącym radiatorze.Montujemy go na dodatkowym płaskowniku o grubości 5-10mm na zewnętrznej stronie radiatora na przeciw trafa.Fizyki niestety nie oszukamy ,a taki zrzut napięcia niestety zamienia się w ciepło a cały zasilacz jest zabudowany albo radiatorem albo obudową.Jak wiadomo tranzystor oddaje ciepło nie tylko blachą ale i zewnętrzną częścią obudowy.Aby być pewnym że elki w zasilaczu które są na 85 stopni się nie przegrzewały manewr ten jest konieczny,a i tak temperatra w ograniczonej radiatorem części jest dosyć wysoka,świadczy o tym kolor laminatu.Zauważyłem że STEK nie jest smarowany żadną pastą,prawdopodobnie aby nie nagrzewał zbytnio radiatora tylko wypromieniowywał część ciepła zewnętrzną częścią obudowy która ma dosyć dużą powierzchnię,a tym samym nie robił piecyka z zasilacza.Nie radziłbym stosować tranzystorów w mniejszych obudowach bo jak stwierdziłem będą one miały problem z wychłodzeniem się na tak małej powieżchni styku z radiatorem.
  • #13 84482
    picador
    Poziom 33  
    hmm , to po co stosowac radiator skoro układ nie oddaje ciepła , a studzi się obudową , a zresztą co to za studzenie ... moim zdanie nie ma co ograniczac przewodzenia układ - radiator tylko ja poprawiać , chyba po to jest radiator ...
  • REKLAMA
  • #14 84493
    zaza
    picador napisał:
    hmm , to po co stosowac radiator skoro układ nie oddaje ciepła , a studzi się obudową , a zresztą co to za studzenie ... moim zdanie nie ma co ograniczac przewodzenia układ - radiator tylko ja poprawiać , chyba po to jest radiator ...

Czy ja napisałem że układ nie oddaje ciepła :?: :?: :?:
    Układ oddaje ciepło a smarowanie pastą powoduje poprawianie styku radiator-element a tym samym poprawienie schładzania elementu.Proponował bym zbadać ten konkretny przypadek i zobaczyć jakie temperatury i w którym miejscu tam występują.A jeżeli chodzi o obudowę to niestety działa ona także jako radiator,gdzie w tym przypadku elementem oddającym ciepło jest struktura zalana w obudowie.
  • #15 84496
    picador
    Poziom 33  
    chyba mnie nie przekonałeś , przez obudowę pomyka raptem pojedynczy % tego ciepła ...
  • #16 84508
    zaza
    To jest możliwe ale tylko wtedy gdy czerpiesz np.1A prądu z 10A tranzystora.Pociągnij z niego 10A i dotknij palcem obudowy a jestem pewien że to nie będą pojedyncze %.Często we wzmacniaczach mocy tranzystory przykręca się za pomocą płaskowników aluminiowych lub miedzianych,bo to jest dodatkowe chłodzenie.
  • #17 84512
    picador
    Poziom 33  
    za bardzo w to wierzysz , metal zawsze bedzie lepiej przewodził ciepło.
    sa wyjatki ale nie w przypadku STK...
  • #18 84527
    zaza
    Widzę że się nie rozumiemy.Tu nie chodzi co lepiej przewodzi ciepło,bo to jest oczywiste,tylko o poprawienie chłodzenia.A tak naprawdę to od 12lat zajmuję się zawodowo wzmacniaczami mocy od 500W do 4kW i jeżeli chodzi o chłodzenie elementów to niejednokrotnie się przekonałem że teoria odbiega od praktyki.A z tym STEKIEM to były tylko moje przypuszczenia dleczego nie jest smarowany gdyż po rozkładzie temperatur na elementach tego zasilacza jest to dosyć prawdopodobne.Zapytam jeszcze czy STEK jest zalewany czy ma przyklejoną pokrywę z tworzywa.
  • #19 84640
    henryk
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Ja w podobnch przypadkach o ile można o ile można ominąć układ STK
    robię stabilizator na BD395(2N911)montuję na głównym radiatorze i zawsze zdaje egzamin.Tranzystor o zawyżonej mocy mniej grzeje mu się
    złącze i wydziela mniej ciepła.
  • #20 84773
    picador
    Poziom 33  
    faktycznie , aktualnie jest problem z tymi STK-ami , ostatnia cena 27-35 zł ,
  • #21 84811
    zaza
    Jeżeli można spytać gdzie tak tanio sprzedają STK7226 :?:
    Najniższą cenę znalazłem w
    http://www.prolech.com.pl/shop/default.asp?word=STK7226&enter=w&x=16&y=12 i w dodatku nie mają go w tej chwili.W innych sklepach cena ta wacha się od 120zł do 180zł.Interesuje mnie namiar na STK7226 za 27-35zł,może być za 50zł.To jest super oferta tylko gdzie :?:
  • #22 84816
    picador
    Poziom 33  
    specjalnie z ciekawości spytałem na wolumenie dzisiaj , oczywiście podaje ostatnie ceny ... , ale czy jeszcze będą w takiej cenie :)
  • #23 85018
    Sylwester
    Poziom 19  
    z tego co wiem huma pojawia się na giełdzie w Warszawie - link do stronki z cennikiem : http://huma.com.pl/pxx.htm ale czy fizycznie mają ten scalak to fakt nie sprawdzałem ...Pozdrawiam :)
  • #24 85162
    picador
    Poziom 33  
    aktuallnie nie mają , pytałem w wawie , kilka mocnycg firm na giełdzie tez , trzeba by pochodzic po mniej uczęszczanych tam mogą jeszcze leżeć ...
  • #25 85648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 85696
    zaza
    :arrow: Misiek PowerPo pierwsze to nie są bzdury, po drugie to 42V na 15V,1.3A praca,0,5A czuwanie,po trzecie STK wydziela troszkę mniej ciepła niż tranzystor który podałem w poście,po czwarte uważnie przeczytaj mój post i zobacz jak zamontowany jest tranzystor a to jest bardzo ważne i po piąte to wszystko działa (nie ukrywam że zasilacz grzeje się bardziej ) .Zobacz jeszcze gdzie są otwory w obudowie a gdzie tranzystor zamontowałem i na czym.
  • #27 85734
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Śledzę ten temat i zastanawiam się gdzie jest granica między serwisem(profesją) a amatorszczyzną. Każdy ma prawo dłubać w swoim sprzęcie ale uważam za niedopuszczalne ingerowanie w rozwiązania układowe sprzętu klienta nawet jeżeli on wyraża zgodę( ze względu na koszty). Przy najbliższej okazji(z innego powodu) ten sam klient wystąpi z pretensjami lub uzna że winna jest właśnie ta "przeróbka". Naprawdę nie warto być "dobrym wujkiem", to się wcześniej czy później zemści. Jeżeli jest uszkodzony STK... to go należy wymienić a że kosztuje np.140PLN - klient może zrezygnować z naprawy(i tak często się dzieje). A jeżeli trzeba wymienić procesor za 180PLN albo czytnik laserowy za 250PLN - to też są duże pieniądze i tutaj już kowal nie pomoże. Nie przeczę, dzisiaj praktycznie każdy ma problemy finansowe ale często na forum widzę pogoń za najmniejszymi cenami a potem są problemy z HG (bo tańsze od HR), STR...,TDA...,STK...,BU... itp."podróby" bo po prostu są tańsze. A ile zdrowia można przy tym stracić? Każdy ma swoją filozofię życiową ale ja uważam, że serwisant (ten z prawdziwego zdarzenia a nie amator ) powinien być wierny swojej profesji i nie rozmieniać się na drobne.
  • #28 85889
    AdamS01
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zdecydowanie popieram kolegę OLDBOYA. Do dziś mam w magazynie stary SANYO 3100 po takiej przeróbce przez amatorski serwis. W dołożonym tranzystorze poszło złącze C-E na zwarcie. Efekt? - 45V na elektronikę magnetowidu tam gdzie mogło być tylko 13V i dziury w scalakach. To już jest złom. Przy takich awariach może dojść do pożaru. Panowie elektronicy. Co zrobiła fabryka nie należy bez potrzeby przerabiać. Układ STK7226 jest PRZETWORNICĄ napięcia 45V na 13V i stąd małe wydzielanie ciepła bo jej sprawność jest dużo wyższa niż tranzystora szeregowego.
    Pozdrawiam.
    Adams
  • #29 86369
    Sylwester
    Poziom 19  
    oldboy - wszystko świeta racja :) jest jednak małe "ale " - układ pomijający oryginalnego scalaka w tym przypadku może być zastosowany w celu sprawdzenia pozostałej części VCR - można też zabezpieczyć się przed nastepstwami usterki opisanej przez AdamS01 stosując oporek bezpicznikowy i dodatkową zennerke zabezpieczającą .....Osobiście odradzam zastosowanie tej "obejściówki " w magnetowidzie klienta - we własnym , no coż mamy zime dodatkowy piecyk zawsze sie przyda ;) Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
  • #30 86407
    zaza
    Panowie kliient wiedział dokładnie jak będzie wyglądać naprawa i jakie ryzyko się z tym wiąże i zgodził się na to więc to była jego wola a raczej pusta kieszeń z tego co wiem.Wybór należy do niego.Raczej byłoby bezsensem płacić za naprawę troszkę mnij niż jest warty sprzęt(to jego słowa)A tak na marginesie zastosujcie do tego celu tranzystor 2SC3281 i sami oceńcie czy tak łatwo można go spalić w tym układzie ,a jeżeli tak to czekam na efekty.Warto zobaczyć jego parametry :!: :!: :!: Jestem ciekawy jakie zastosowaliście tranzystory ,bo te wymienine przez kolegów nie będą działać za długo.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia układu STK7226 w magnetowidzie SANYO VHR-3100EE po awarii zasilacza, gdzie uszkodzeniu uległy dioda D9 i rezystor R1. STK7226 pełni funkcję przetwornicy napięcia 45V na 12V/13V, a jego uszkodzenie skutkuje brakiem stabilizacji i wysoką temperaturą pracy. Użytkownicy omawiali metody diagnozy i naprawy, w tym pomiar napięć przy odłączonych wyjściach oraz testowanie diod i tranzystorów. Zamiast oryginalnego STK7226, które jest drogie (ceny wahają się od około 27 do 140 PLN), proponowano wykonanie zewnętrznego stabilizatora 12V/2A z wykorzystaniem wtórnika emiterowego z tranzystorem (np. 2SC3281, BD395, BD911) i diodą zenera, jednak rozwiązanie to generuje znaczne wydzielanie ciepła, wymagające odpowiedniego chłodzenia radiatorami. Dyskutowano także o ograniczeniach popularnych stabilizatorów serii 78xx ze względu na wysokie napięcie wejściowe (około 40V), co wymusza stosowanie pośrednich stopni stabilizacji lub przetwornic impulsowych (np. MC34063). Podkreślano, że oryginalny układ STK7226 jest bardziej efektywny termicznie, gdyż jest przetwornicą, a nie prostym stabilizatorem liniowym. Wskazywano na ryzyko przeróbek i nieoryginalnych rozwiązań, które mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń i zagrożeń, zwłaszcza w sprzęcie klientów. Ostatecznie autor zrezygnował z naprawy samodzielnej i przekazał urządzenie do serwisu, który wykonał przeróbkę z wtórnikiem emiterowym, pobierając za to opłatę. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące chłodzenia elementów, znaczenia pasty termoprzewodzącej oraz konstrukcji radiatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA