logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

L&C Technology INC model: LC-235ATX zwęglone elementy

misiek27 14 Sty 2003 21:30 20128 63
Najlepsze odpowiedzi

Jakie są wartości zwęglonych rezystorów w zasilaczu L&C LC-235ATX w okolicy TL494CN i D7?

W tym zasilaczu R24 ma 220 Ω, R63 3,9 kΩ, R65 1 kΩ, a rezystor przy D7 ma 4,7 Ω — z przodu D7 jest C11 i R15, a z tyłu C12 i R16, oba połączone z D7 [#353862]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 81964
    misiek27
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    L&C Technology INC model: LC-235ATX zwęglone elementy
    Uszkodzony zasilacz jak w temacie.
    Udało sie odszukac uszkodzone elementy rezystor R2 2,2Ω,
    tranzystor Q1 2SC3051 i niezidentyfikowane elementy.
    Wygrzany laminat przy rezystorach R63, R65, R24 i jeszcze jeden rezystor (o nieodczytanym nr na laminacie) połaczony do diody D7.
    Wszystkie elementy w poblizu układu scalonegoTL494CN.
    Interesuje mnie wartosc tych elementów, które sa po prostu zweglone i nie do odczytania. Zasilacz pracuje w komputerze firmy Adax.
    Schemat bardzo mile widziany.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 82566
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Opis tych elementów za bardzo nic nie mówi bez schematu, ale sądząc po tranzystorze to po jego wymianie musisz wymienić jeszcze kondensator elektrolityczny koło niego (chyba 22uF) prawdopodobnie wysechł, przed tranzystorem na pewno poleciał jeszcze rezystor 2,2Ω lub 4,7Ω, a po stronie wtórnej to już trzeba mierzyć i szukać usterek.
    W 95% zasilaczy z taką usterką da się naprawić i się opłaca...
  • #4 82626
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Rzeczywiście , po tym uszkodzeniu to tylko "przeżyje" procesor , grafika i pamięć - reszta "leci" ale jeżeli nie zgadza się to z w/w opisem i masz trochę części z takiego samego zasilacza to wymieniaj i próbuj go tak jak opisano na forum . Przeczytaj wszystkie posty , spokojnie , wydrukuj je sobie i wnioskuj .... to jest naukowe podejście = nie powiem ci kup sobie nowy , bo to forum nie miało by sensu ale 300W zasilacz powinieneś mieć . Wszystkie tanie są z Taiwanu = wszystko jedno czy się nazywają LC czy Mukuku ....
  • #5 82717
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Procesor i grafika też leci jak padnie zasilacz L&C 235, a jak się uratuje to można się tylko cieszyć, i z reguły oszczędza tylko FDD.
  • #6 82840
    pitsky
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Naprawiłem taki zasilacz właśnie na podstawie materiałów znalezionych na forum, a koszt części ok. 10 PLN działa chyba poprawnie, ale na włożenie do komputera się nie zdecyduję.
  • #7 82842
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Tranzystor ten można zastąpić np BUT11(AF) i wymień układ scalony TL494, a ten rezystor jest w szereg z TL494 wymień na ok 1K (ten czarny, którego nie można zidentyfikować). U mnie tak działają, ale pobierz schemat zasilacza i porady serwisowe z elektrody.
  • #8 83033
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Posłuchaj , i wnioskuj !
    Jeżeli masz dostęp do hurtowni sprzętu komuterowego to kupisz taki zasilacz 300W za 60 zł brutto i masz problem z głowy .
    Możesz także odkupić z serwisu od hurtowni zepsute .
    Kupuj najnowsze konstrukcje - 300 w .
    Chińczycy i Koreańczycy uczą się na błędach - tak jak my .
    Poprawiają błędy , albo znikają z rynku . Kupuj marki , które są na rynku dłużej - są lepiej dopracowane .
    Ale do celów naukowych naprawa tego zasilacza to CEL !
    Tylko zawsze dobry elektronik ma w zapasie zasilacz . Ten sobie zostaw na zapas . Posłuchaj - u moich klientów poleciało wszystko , tak jak napisałem powyżej - stacja FDD też ! Tych zasilaczy jest dużo u ludzi . I nie wierz w firmy - wszystko jest wschodnie - bo tanie .
    Nie ma zasilacza Panasonic , Sony.... szkoda czasu na wymienianie wszystkich firm ....może pojedyncze sztuki na 10000 komputerów to jakaś znana firma . Albo zrozumiesz i się nauczysz , albo daj zarobic sprzedawcom ...
    czytaj forum i wnioskuj o tym zasilaczu jest tu bardzo dużo !
    Pozdrawiam Cię , i życzę sukcesów .
  • #9 352013
    Bartas
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam , w moje rece trafił zasilacz jak w temacie model LC-232.... i mam pytanko z więzku z nim. Zasilacz działa po włączeniu go do sieci jest wszystko oki rusza , kręci się wentylator ale jak podłącze miernik aby sprawdzić napięcia wyjściowe na lini 5V lub 12 V to szkoda gadać . Na wyjściu otrzymuje napięcie 6,8V i okolo 15 V zamiast 12V . Co może byćprzyczyną, żednych elementów uszkodzonych w nim nie widze , żadnych osmoleś i nadpaleń .

Prosze o pomoc . pozdrawiam Bartek :)
  • #10 352026
    Krzysi0
    Obciąż go czymś. Np. cd-rom, dysk czy coś tam.
  • #11 352163
    Bartas
    Poziom 12  
    obciążenie nie pomogło , po podłączeniu płyty głównej napięcia nie zmieniły się , cały czas utrzymują się w przedziale do 15 V na 12V i okolo 6,8-7 V na lini 5V więc chyba jest ciś nie tak , przeczytałem na forum że podwyższone napięcie w tego typu zasilaczach to pierwszy objaw zbliżającej się awarii .
  • REKLAMA
  • #12 352229
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Panowie, zasilacze obciążamy sztucznym obciążeniem (tymbardziej niesprawne) a nie 8O PŁYTAMI GŁÓWNYMI, CD-R, HDD 8O . Coś tam najlepiej się nadaje :)
  • #13 352242
    Krzysi0
    Nie mówie że w 100% sprawnymi ;)
    Ja podpinałem cd-roma z uwaloną optyką :)
  • #14 352303
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    U mnie za obciążenie robią dwa dyski formatu 5/25(zabytki) tak na początek a jak jest wszystko o kej to podłączam żarówki samochodowe na poszczególne napięcia i tak dopiero sobie zasilacz chodzi i się testuje. Po takim teście i sprawdzeniu w wszystkich napiec mogę go spokojnie podłączyć do komputera.
  • #15 352333
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Powymieniaj WSZYSTKIE elektrolity, oczywiście wszystkie muszą byc na 105st.C. Potem zainteresuj się elementami koło wentylatora, bodajże od r63 do c23 - są tam chyba 3 opory, dwie diody1n4148 i kondek - wymień je wszystkie. Na tym właściwie kończy sie naprawa tego zasilacza - 3 dni temu naprawiłem w ten sposób swój, objawem były zwisy kompa. W sumie koszt części to 6zł.
  • #16 353531
    hereticon
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Bartas napisał:
    Obciążenie nie pomogło, po podłączeniu płyty głównej napięcia nie zmieniły się , cały czas utrzymują się w przedziale do 15 V na 12V i okolo 6,8-7 V na lini 5V więc chyba jest ciś nie tak , przeczytałem na forum że podwyższone napięcie w tego typu zasilaczach to pierwszy objaw zbliżającej się awarii .

Czyli jednym slowem stabilizacja napiecia siadla. Nie ma nic innego jak tylko wziac miernik i szukac elementow - obciaz zasilacz czyms, np. zepsutym CD-Romem :) i badaj napiecia podlug schematu.

Prawdopodobnie padaja kondensatory, byc moze gdzies rezystor rzezi - sprawdz czy na plytce nie ma sladow przegrzania. Na koniec byc moze musisz sprawdzic stabilizator 5V.
  • #17 353862
    Magirus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Co do tych elementów to w L&C 235ATX są takie elementy:
    R24 = 220R 0,25W
    R63 = 3,9K 0,25W
    R65 = 1,0K 0,25W
    z przodu D7 jest C11 i R15 = 4R7 0,25W a
    z tyłu D7 jest C12 i R16 = 4R7 0,25W
    oba połączone z D7

Co do zasilaczy to mam ich ze 20 szt. :D
    Jednak z moim kompem P4 używam zasilacza
    firmy ANTEC TruePower 380W ATX za jakieś 460 zł.

I mimo że w wolnej chwili naprawiłem już 3 szt. takich ATX (L&C i podobne)
    to nie zaryzykował bym włożenia któregoś do mojego kompa. :)
    Ale do starszych kompów to używam takie po naprawie i pracują ok.

Co do uszkodzeń w komuterach spowodowanych przez zasilacze,
    to na 8 szt. ATX wymienionych przezemnie we firmie z powodu uszkodzenia tylko 1 szt. spowodowała takie spustoszenie, że ocalał tylko procek i k.sieciowa.
  • #18 353995
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Hej, panowie, w końcu jesteśmy elektronikami OR zajmujemy się elektroniką. Co za problem raz na rok (dwa - zależy od użytkowania kompa) wyjąć zasilacz, oczyścić, wymienić kondensatory. Oczywiście, że jak ktoś ma kasę to niech kupi lepszy zasilacz - nie mam nic przeciwko. A wersja dla uboższych: Lepiej zapobiegać niż leczyć...
    Ja mam Codegena (wiem, szajs) ale po 1,5r. wymieniłem profilaktycznie kilka elementów. Faktycznie kondensator w przetwornicy SB utracił trochę pojemności ale napięcie wtórne było jeszcze ok. Kondensatory filtrujące dałem większej pojemności. Teraz będzie prawie rok od tej wymiany.
    Dodatkowo można dołożyć prosty układ z tyrystorem i zenerką celem zabezpieczenia gałęzi +5V przed wzrostem napięcia i zniszczeniem podzespołów.
  • #19 354608
    Bartas
    Poziom 12  
    Jednak w końcu masz racje jesteśmy elektronikami i raz na jakiś czas można zafundować naszemu ukochanemu (nie zawsze) zasilaczowi do komputera nowe kondensatory elektrolityczne czy rezystory. Możemy odmówić sobie paczki papierosów, czy piwa celem przeglądu zasilacza. Ale naprawdę warto. Co do tego zasilacza (mam dwie sztuki) to będę musiał chyba wymienić te kondensatory elektrolityczne może pomogą, i poszukam może która z diod jest uszkodzona.
    Pozdrawiam :)
  • #20 518753
    martocho
    Poziom 17  
    Witam .
    Przeczytałem wszystkie posty z nim związane, i wymiemiłem:
    R2 3,3Ω
    Q3 BUT11AX
    DZ1 6V2
    D5 1N4148
    C5 1uF/50V
    C6 1uF/50V
    C7 22uF
    C25 47uF
    C24 100uF
    C35 22uF
    KIA494
    , a ta zasilacz dalej nie rusza, na wejsciu stabilizatora +5V mam +2,2V
    bardzo prosze o jakies podpowiedzi.
  • #21 518887
    TONI_2003
    Moderator
    Najprawdopodobniej ominołeś diodę 1N4148 na pierwotnym tuż na wejsciu na trafo .Sprawdz jeszcze sterowaną diodę zenera TL431 ma mieć na nodze nr. 1=2.5V dokładnie (wygląda jak maly tranzystor) powinna być jak mnie pamięć nie myli pomiedzy tym największym trafem a krawędzią plytki .Oraz o ile nie wymienialeś elektrolitu na wejsciu stabilizatora to wymien.Pozdrawiam :wink:
  • #22 518983
    martocho
    Poziom 17  
    Wielkie dzięki TONI_2003 mała 1N4148 na wejsciu transormatorka
    uciekła mojej uwadze . Zasilacz ruszył :D . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #23 519011
    TONI_2003
    Moderator
    Cieszy mnie ze po tygodniu zmagań doszliśmy do finału ja też kiedyś to rozgryzałem dobrze ze sobie przypomniałem .Popraw jeszcze lutowia porządnie . Pozdrawiam :wink:
  • #24 607593
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Mi też się spalił ten zasilacz, a okolice jednego z rezystorw tak się zwęgliły (z tym rezystorem na czele), że nie jestem w stanie nic odczytać!
    Potrzebny mi jest cały schemat tego zasilacza!
    Plis pomóżcie mi, bo bez komputera usycham!
    Dydzio
  • #25 607716
    TONI_2003
    Moderator
    Kolego Dydzio nie wystarczy napisać mi też się spalił ten zasilacz! Natomiast jeśli chodzi o schemat to najlepiej przy tego typu zasilaczach zapomnij o schemacie .Wystarczy przeczytać te posty i musisz go naprawić jeśli coś nie będziesz wiedział to Ci pomogę .Pozdrawiam
  • #26 695036
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Dostałem dwa zasilacze do naprawienia obydwa maja oznaczenie LC-235ATX, ale różnią się od siebie. Jeden ma spalony bakelit przy TL-ce i barat mówi, że to będzie przewodziło i nadaje się na części. Drugi jest firmy L&C i z nim da się coś zrobić. Ma pewnie padnięte parę elementów, ale najbardziej interesuje mnie R24, który jest z kremowany.
    Jak już wspominałem zasilacze różnią się od siebie budową i osiągami (inne prądy) więc nie mogę porównać tych elementów.
    Posty i schematy dotyczą raczej tego drugiego (ze zwęglona płytką) Ponieważ opisane elementy np. R63 w poście 3,9K, a w zasilaczu 2,7K czyli trochę się i wole nie wstawiać w ciemno znalezionego w tym poście R24 jako 220R ponieważ mogę się niemile zdziwić.
    Jeśli uda mi się znaleźć w schemacie do tamtego drugiego zasilacza rezystor pracujący w tym samym miejscu to czy mogę wstawić pod te R24 jego wartość?
    PS.
    Zasilacz ten niekoniecznie musi służyć w PC, a jeśli już to na pewno poddam go długim testom z H4 :)
    Pozdrawiam.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • #27 695213
    Arczi26
    Poziom 13  
    Jeżeli rezystor zasila układ TL494 -12 nóżka to ma mieć 220Ω, ale żeby zasilacz Ci zaczął działać musisz wymienić 22µF/50V oraz 220µF/16V i 1000µF/16V, wszystkie kondensatory elektrolityczne obok radiatora po stronie wtórnej (na pewno straciły pojemność) - to standard. Te zasilacze to najgorsze modele z możliwych.
    Wszystkie kondensatory elektrolityczne najlepiej na 105°C.
  • #28 751994
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Potwierdzam R24 ma wartość 220Ω Dzięki Arczi :)
  • #29 774411
    bumbo
    Poziom 1  
    Witam.
    Jestem początkujący zatem proszę o cierpliwość. :)
    Uległ uszkodzeniu mój zasilacz 300W (było przepięcie) jak w temacie.
    Po otwarciu zauważyłem ze są spalone 3 rezystory 1K5 oraz 100Ω. Do tego padł kondensator o oznaczeniu S102 1KV (niestety nie mogę go rozszyfrować :cry: - może już niedługo), ale miałem taki sam, dlatego nie było problemu. Po wymianie uszkodzonych elementów załączyłem zasilanie. Poszedł dymek, przepaliły się znowu rezystory 1,5K, 100Ω nie uszkodził się, kond. tez jest w porządku.

Zasilacz nie zakręcił wiatrakiem, a rezystor 100Ω jest połączony z nóżka kondensatora, a dwa rezystory 1K5 są w bliskim sąsiedztwie układu IC1 (nie mam go pod ręką, ale postaram się jeszcze dziś podać jego oznaczenie), jeden zwiera jego nóżki. Trzeci rezystor jest położony obok tranzystorów (tych na radiatorze). Proszę o pomoc.
    Przepraszam za nowelkę...
  • #30 774851
    da hool
    Poziom 13  
    Może ktoś podać wartości R12 i R13 w tym zasilaczu bo się zwęgliły i nie mogę nic odczytać!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uszkodzonego zasilacza komputerowego L&C Technology INC model LC-235ATX, w którym wystąpiły zwęglone elementy, głównie rezystory (R2, R24, R63, R65) oraz tranzystor Q1 (2SC3051) i elementy w pobliżu układu scalonego TL494CN. Użytkownicy wymieniają wartości rezystorów: R24 = 220 Ω, R63 = 2,7–3,9 kΩ, R65 = 1 kΩ, a także kondensatorów elektrolitycznych (np. C7 22 µF, C14 470 µF, C24 100 µF, C25 47 µF) oraz diod (1N4148, zenera TL431). Zalecane jest wymienienie wszystkich elektrolitów na wysokotemperaturowe (105°C) oraz elementów w okolicy TL494, w tym tranzystora kluczującego (np. zamiana 2SC3051 na BUT11A). Wskazano, że uszkodzenia często powodują wzrost napięć wyjściowych, co może uszkodzić podzespoły komputera, dlatego testy należy przeprowadzać pod obciążeniem sztucznym (np. żarówkami samochodowymi lub starymi dyskami). Wskazano również na wadę fabryczną tych zasilaczy i ryzyko uszkodzenia komputera przy awarii, co powoduje, że naprawa jest ryzykowna i często nieopłacalna. Mimo to, naprawa jest możliwa i opłacalna dla starszych komputerów lub celów edukacyjnych. Użytkownicy podkreślają konieczność dokładnego testowania po naprawie oraz stosowania zabezpieczeń przeciwprzepięciowych, np. diod transil lub zenera. Schematy i szczegółowe wartości elementów są poszukiwane, ale często nie są dostępne, co utrudnia naprawę. Wskazano, że uszkodzenia mogą obejmować także kondensatory, diody, tranzystory i elementy stabilizujące napięcie. Zaleca się ostrożność i rozważenie wymiany zasilacza na nowy, markowy model, np. Antec TruePower, zwłaszcza w nowoczesnych komputerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA