logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa zasilacza LC-235ATX: uszkodzone rezystory i scalak DBL494, co sprawdzić?

RZezniol 20 Sty 2003 23:10 2026 6
REKLAMA
  • #1 85683
    RZezniol
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam!

Przejżałem forum na temat zasilaczy ATX generalnie to sporo już wiem :)
    Pierwszy raz mam okazje naprawiać zasilacz wiec będzie to bardziej wycieczka szkolna ;)

Mam uszkodzony zasilacz na obudowie pisze LC-235ATX (pzeglądając forum dowiedzielm sie ze są podobno do dupy ;) ) a na płytce pisze DR-240ATX v2.02 ....

Upalone sa rezystory przy 11 i 12 nóżce TL`a ( u mnie DBL494) podejzewan że padł własnie ten scalak...
    Tranzystory mocy na przetwornicy sa OK..

Na co mam zwrócić jeszcze uwahę przy naprawie tego zasilacza ??

Chciałbym ten zasilacz naprawic bo to zawsze nowa umiejętnosc a człowiek powinien sie podobno rozwijac ...

Za podpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdro RZezniol
  • REKLAMA
  • #2 85687
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Wyrzuć ten zasilacz a napewno nie podpinaj po naprawie do niego sprzętu bo szkoda :D Dobrze czytaleś o tych zasialczach mają wade kontrukcyjną. Jak pada to ocaleje najczęsciej tylko FDD. Chyba że tylko tak jak piszesz żeby się nauczyć.
  • REKLAMA
  • #3 85690
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Nie zajmuję się naprawą ale przewiduję co napiszą ludzie którzy to robią i prawdopodobnie odpowiedź będzie taka:

Nie naprawiaj tego badziewia, jak chcesz się czegoś nauczyć to poszukaj sobie innego zasilacza.

W sumie po lekturze tego forum napisał bym (a nawet napisałem:) )to samo.

Upssss chyba mnie krzysio wyprzedził :)
  • REKLAMA
  • #4 85792
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Jeżeli chcesz "się pobawić" to w którymś z postów w ub.tygodniu podawałem zestaw "standartowy" do L&C 235.Ale tak jak mówił "Krzysi0" nie wpinaj tego do kompa.Całą przyczyną jest elektrolit chyba C25 (piszę chyba - bo musiałbym spojrzeć w opis).
  • REKLAMA
  • #6 92043
    RZezniol
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam!

No i zasilacz naprwaiony robi teraz jako zasilacz na warsztacie .. :)

No i potwierdziła się zła sława tych zasilaczy ... padło wszystko za wyjątkiem karty sieciowej !! i RAM`u !! Co ne zmienia faktu ze cała reszat poszła w kosz :(.

Pozdro RZezniol
  • #7 92209
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Jak ktos musi to .

Genaralnie po naprawie trzeba testowac taki zasilacz sztucznym obciazeniem - rezystory.

Pozatym trzeba zmodyfikowac oddzielajac czesc goraca od zimnej.

Kiedys to cwiczylem w XT i AT.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy zasilacza ATX oznaczonego jako LC-235ATX (na płytce DR-240ATX v2.02) z uszkodzonymi rezystorami przy nóżkach 11 i 12 układu scalonego DBL494 (odpowiednik TL494). Uszkodzenie scalaka jest prawdopodobne, natomiast tranzystory mocy są sprawne. Użytkownicy forum odradzają naprawę tego modelu ze względu na konstrukcyjne wady i niską niezawodność, sugerując raczej naukę na innych zasilaczach. Wskazano, że częstą przyczyną awarii jest uszkodzony elektrolit (np. kondensator C25) oraz konieczność wymiany diody Zenera i samego układu TL494. Po naprawie zaleca się testowanie zasilacza pod sztucznym obciążeniem (rezystory) oraz modyfikację oddzielającą część gorącą od zimnej. Autor potwierdził, że po naprawie zasilacz działa jako zasilacz warsztatowy, jednak uszkodzenia mogły spowodować uszkodzenie innych podzespołów komputera, co potwierdza złą opinię o tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA