logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LC-235 ATX na PCB DR-240 ATX DEER naprawa kilku ATX...

rasz 04 Wrz 2004 17:35 6066 11
REKLAMA
  • #1 832730
    rasz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    LC-235 ATX na PCB DR-240 ATX DEER naprawa kilku ATX...

Dzisiaj miałem wypadek z dogorywającym zasilaczem...
    Miał on dobre 2 lata, z czego pierwszy rok przeżył w obudowie miniATX razem z Duronem 1GHz pod szafka (piekarnik, musiałem nawiercić w zasilaczu dziury żeby jakiś obieg powietrza był, obudowa dosłownie parzyła).
    Jest to LC-235ATX.
    Spalił się gdy kolega przyniósł mi do testowania chyba zepsutego Celerona ... poszedł dym z płyty, a z zasilacza jęki dosłownie (już wcześniej trzeszczały wyschnięte kondensatory elektrolityczne). Płyta to pól biedy bo mam kilka (Abit BE6, sobie Mosfety i kondensatory elektrolityczne podmienię), ale wyszły mi zasilacze.

Tak wiec do rzeczy. Będę musiał sobie jak najszybciej naprawić jakiś zasilacz. Mam ich (zepsutych) tak z 5-8 sztuk, a na pewno są wśród nich :
    LC-235ATX - ten co był wyschnięty i 'jęczał' od dawna, czasem się wyłączał zaraz po odpaleniu komputera z np 2x HDD, generalnie kondensatory elektrolityczne były puste, a mi się nie chciało (bo ładnie wyglądały, tak wiem)... :), teraz po podpięciu do płyty i kliknięciu power słychać ciche "pstryk", jak się odpala bez obciążenia (zworka) to dosłownie nic się nie dzieje.

Enlight 230W - nie wiem co mu, daje ładne +5V stand-by, ale się nie włącza, jeszcze nie rozkręcałem...

Ze dwa L&C 230W
    Reszty nie pamiętam, napisze dokładnie jakie to modele jak tylko je przytargam z piwnicy. (w sensie co się opłaca naprawić, co ma szanse działać > tydzień po naprawie itd.)...

Czy są tu jeszcze zapaleńcy grzebania w tych rupieciach jak TONI_2003 ? :)

Najchętniej bym naprawił tego Enlajta bo wygląda w środku jak mercedes i miałem już takiego jednego (działał ślicznie). Odezwę się wieczorem (w nocy?) jak wykopie resztę złomu.
  • REKLAMA
  • #2 832923
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Chyba sobie ..... ? Jak możesz o kimś mówić jak o twoim koledze? :evil:
    "Grzebać w rupieciach" to możesz sam po przeczytaniu postów na temat L&C i tym podobnych ATX. Po co je naprawiać jak zjarały kompa?.
    Chyba że włożysz je pożniej do swojego :D
    Ignoracja kolegów , zwłaszcza specjalistów jak Toni nie odpowiada chyba nikomu ,zobacz na swój styl wypowiedzi , "napraw pierwsze malucha, póżniej mercedesa."
    Poczytasz trochę , może naprawisz ale takimi słowami nikogo nie zachęcisz do pomocy.
  • REKLAMA
  • #3 833340
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Marekzenio napisał:
    (...)"Grzebać w rupieciach" to możesz sam po przeczytaniu postów na temat L&C i tym podobnych ATX. Po co je naprawiać jak zjarały kompa?.
    Chyba że włożysz je pożniej do swojego :D (...)

Przesada, sam używam Codegena, którego dostałem (spalonego) od kolegi, naprawiłem go i działa świetnie.

Opis najczęstrzych usterek znajdziesz na elce...
    - uszkodzona scalona przetwornica i dwa opory koło niej
    - uszkodzone tranzystory sterujące (małej mocy)
    - uszkodzone tranzystory kluczujące
    - wyschnięte elektrolity w przetwornicy
    - wyschnięte elektrolity po stronie pierwotnej
    - uszkodzone diody (te na radiatorach)
  • REKLAMA
  • #4 833362
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Ktoś kto nigdy nie naprawiał zasilaczy ATX-ów na początku może się przerazić mnogością uszkodzonych czasami części. W sumie opłaca się przejrzeć wszystkie kondensatory elektrolityczne i większość tranzystorów sterujących, a ten zasilacz to raczej ruska wołga, a nie mercedes.
  • #5 833444
    tzok
    W/g mnie Enlight robi całkiem niezłe zasilacze, a nie jest to może Chieftec czy Antec, ale z ModeComem czy Fortronem można go już porównywać.
    Zdecydowanie popieram zamiar rozpoczęcia napraw od tego zasilacza, gdyż najbardziej się go opłaca naprawiać, a koszt naprawy każdego z nich będzie podobny i powinien się zawierać w przedziale 10-30 zł, a za 30 zł to można kupić sprawne zasilacze firmy L&C ...
  • #6 833679
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam. Nie pisałem że się nie naparwia, ale czy ktoś będzie za niego myślał i szukał usterki?
    Zaraz napisze a jak to zmierzyć przecież jest przylutowane?
    Troszke czytać , tak podać gotowe? Przecież wszystkie usterki były opisane na forum, jak był miał prawdzwiy , a nie słomiany zapał to by poszukał. Pomoc owszem znalazła by się, ale trzeba mieć chociaż chęci.
    Dobra bo odchodzimy od tematu.
    Pozdrawiam.
    PS. Kolego tzok To nie widziałeś jak codegen pali kompa , z niewiadomych przyczyn. Widziałem w sklepie jak do nowego komputera podłączyli dodatkowe urządzenie pod zasilacz, ni stąd ni z owąd strzeliło, zjarało nie tylko zasilacz, ale pół kompa. Do tej pory sam nie wierzyłem ze codegeny są takie. Sam miałem kilka lat Codegena , zmieniałem kondensatory do czasu..
    Może to tylko przypadek , ale też ktoś coś podobnego opisywał na elce.
  • #7 835044
    tzok
    To jak zachowa się zasilacz po przeciążeniu można sprawdzić... jeśli przestrzega się specyfikacji co do poboru mocy i wycisza komputera wyłączając wszystkie wiatraki i/lub trzymając go w szafce to fajerwerki raczej nam nie grożą a jeśli pujdzie po sieci duże przepięcie to i najlepszy Chieftec nie pomoże. Mi zasilacz spalił się 2 razy a ten Codegen to był 3ci, żaden nie uszkodził przy tym komputera.
  • #8 836876
    rasz
    Poziom 21  
    Marekzenio przeciez nie napisalem posta ala "YO mam 6 popsutych zasilaczy, ja wam powiem jak wygladaja a wy mi napiszecie jak je naprawic madafaki YO ziomale" :)

ok konkrety, okazalo sie ze LC-235 ATX to bardzo popularny zlom, mam takie 4 spalone :) z czego w srodku w kazdym co innego :P

LC-235 ATX w srodku bez napisow
    LC-235 ATX na PCB DR-200 ATX DEER
    LC-235 ATX na PCB DR-240 ATX DEER
    LC-235 ATX na PCB DR-240 ATX DEER
    Codegen 240XA1 - ten byl 2x w serwisie i 2x wracal zwalony :) wcale nie wiem czy bede do niego zagladal :/ (AREX na pcb, ktos "przewijal' trafo ?? albo cosz nim kombinowal, widac ze dioda i rezystorki obok 494 wypalily laminat :/)
    "ATX Switching power supply" na zielono na naklejce, zasilacz krotki czyli 2/3 glebokosci
    "Turbo Power 230W" key mouse electronics tex plytki
    Enlight HPC-250-102 rev.c EN8254944

Ten post jak juz pisalem nie jest po to aby ktos mi napisal co mam robic po kolei :) Bede tutaj opisywac moje mam nadzieje postepy i czasami poprosze o pomoc jesli gdzies utkne. Nie jestem 'polonista z powolania' :) jestem po technikum elektronicznym, juz raz nawet mi sie udalo kiedys naprawic zasilacz, chociaz bardziej interesuje mnie cyfrowka. Wiem co to miernik :)

Niom dobra, zasilacze rozbebeszone, zarowka przylutowana do kabla. Zaraz sobie jakis wybiore i napisze jak mi poszlo.
  • #9 837063
    tzok
    Jak byś potrzebował info o jakiś elementach do tego ATX Switching Power Supply (na PCB Young Year) to mam taki sprawny i w razie czego mogę coś pomierzyć/odczytać.
  • #10 837618
    rasz
    Poziom 21  
    No to jedziemy...
    Enlajt
    TL494 + LM339 + jeszcze parę duże kondensatory elektrolityczne ok, Power Good ok (LM339)
    napięcie referencyjne +5V na 14 nodze TL494 ok.
    PS_ON ok. aż do nogi nr.4 na TL494 (z 3.8V robi się 0.2V jak daje Power On).

Zasilacz za pierwszym razem zaskoczył na ułamek sekundy (zakręcił wiatrakiem ze 2 razy) po czym się wyłączył, wygląda jakby miał gdzieś zwarcie i włączało się jakieś zabezpieczenie... Tyle że takie zabezpieczenie dałoby +5V na 4 nogę TL494...

Zmierzyłem tranzystory mocy i jeden zachowuje się „dziwnie”, tzn. ma zwarcie na wszystkich nogach, ale zaraz odlutuje dziada, właśnie walczę ze śrubką...

Odlutowałem diodę D83-004 (TO-220) dual power diode, a zwarcie w jej miejscu jest nadal... Napięcie +3.3V zwarte z masa, teraz będę szukał czemu jest zwarte z masa... Czyżby padł układ, który ma niby dodatkowo stabilizować +3.3V?

Fajnie znalazłem fotkę :P Link

EDIT:
    Dobrze już wiem, że z tym +.3V zwartym to zawaliłem, ale mam inny trop, na 12 nogę TL494 idzie 12V, tyle powinno? (sprawdziłem i powinno)

Dalej z 8 i 11 nogi leci tylko 2.2V, to mi się wydaje trochę przymało, że tez nie mam żadnego sprawnego zasilacza pod ręką, ani oscyloskopu. Mimo wszystko wydaje mi się że powinno być więcej niż 2V.

Znalazłem taką perełkęi sie zastanawiam czemu na elektrodzie nie ma linka do Link skoro jest to największy faq o naprawianiu śmieci w całym internecie? … no nieważne, wracam do tego TL494.
  • REKLAMA
  • #11 841503
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    rasz napisał:

http://www.repairfaq.org/REPAIR/
    skoro jest to najwiekszy faq o naprawianiu smieci w calym internacie ? .. no niewazne, wracajac do tego 494 :/

Nie ma bo śmieci powinny leżeć w koszu...
  • #12 841589
    rasz
    Poziom 21  
    Rozlutowałem już polowe zasilacza prawie sprawdzając elementy TL494 się nie wzbudza
    znalazłem ciekawy spalony rezystor (1W), ma paski:
    zielony, czarny, brązowy (chyba bo przypalone tutaj) złoty.
    Jakby nie patrzeć to powinien to być 500Ω, a jak go pierwszy raz mierzyłem (jedną nogą w PCB) to miał 50K, po odlutowaniu ma ~20K (trochę go maltretowałem), wygląda jakby był popękany...

Mam już wymieniony ten rezystor, diodę za wtórnym pomocniczym i te dwie diody w TO220. Lecz teraz po włączeniu zasilania układ pstryka, na chwile PWM działa bo pojawiają się napięcia +12V, +5V, +3.3V... Jednak po czym wszystko opada (z 0.3 sekundy) do zera poza +5V, które się zatrzymuje na 1.4V . Dziwne teraz na 4 nodze TL494 zawsze jest 3.8V, czyli działa jakieś zabezpieczenie i wyłącza zasilacz...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy uszkodzonych zasilaczy ATX, w szczególności modelu LC-235ATX oraz jego wariantów na płytkach PCB DR-200 i DR-240 ATX DEER. Autor opisuje przypadek awarii zasilacza LC-235ATX, który uległ uszkodzeniu wskutek przeciążenia i wyschnięcia kondensatorów elektrolitycznych. Wymieniono typowe usterki spotykane w zasilaczach ATX, takie jak uszkodzone tranzystory sterujące i kluczujące, wyschnięte kondensatory elektrolityczne, uszkodzone diody oraz scalone przetwornice. Wskazano, że naprawa zasilaczy tego typu jest możliwa, choć wymaga dokładnej diagnostyki i wymiany uszkodzonych elementów, w tym rezystorów, diod i tranzystorów. Autor relacjonuje postępy w naprawie, m.in. wymianę spalonych rezystorów i diod, pomiary napięć na układzie TL494 oraz identyfikację zwarć na elementach mocy i stabilizatorach napięcia +3.3V. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące jakości i trwałości zasilaczy różnych marek, takich jak Codegen, Enlight, ModeCom, Fortron, Chieftec i Antec, oraz ryzyka uszkodzeń komputera przy przeciążeniach lub przepięciach. Wskazano, że koszt naprawy zasilaczy LC-235ATX jest stosunkowo niski, ale wymaga cierpliwości i wiedzy technicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA