logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem krokowym w nawijarce cewek - projekt EP nie działa

adamsw 15 Sty 2003 00:50 5856 25
  • #1 82078
    adamsw
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam
    chodzi mi o sterowanie silnikiem krokowym,był kiedyś taki projekt w EP
    ale po poskładaniu płytki i zaprogramowaniu procesora nic nie chodziło
    czy ktoś spotkał się z czymś takim?
  • #2 82135
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Taki projekt jest w BASCOMie.
    Zobacz w download.
  • #3 83350
    adamsw
    Poziom 12  
    dzięki za pomoc :)))
  • #4 84009
    adamsw
    Poziom 12  
    może źle szukam,ale nic takiego nie znalazłem :(
  • #5 86636
    adamsw
    Poziom 12  
    Wybaczcie że jestem trochę upierdliwy,ale odkupiłem płytkę (z proektu EP nawijarka do cewek sterowana procesorem ) i ... brak było w niej procesora. Zdobyłem procka i zaprogramowałem go programem z EP i nawijarka niedziała. Mam prośbę czy ma ktoś sprawdzoną zawartoś procka do tego projektu,bo to co EP podaje to same pliki z błedami.
  • #7 86666
    adamsw
    Poziom 12  
    Dzięki,ale schemat i płytkę to ja mam, chodzi mi tylko o sprawdzoną zawartość procka
  • #8 226657
    adamsw
    Poziom 12  
    witam
    Ponawiam temat/prośbe ,czy ma ktoś działający program do tej nawijaki?
  • #9 364761
    silicon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Odświerze trochę temat , szukałem i żeczywiście znalazłem tyle tylko że jakoś nikt tego projektu nie uruchomił. No i nasówa się pytanie jest tu jakiś znawca tematu, kt?ry potrafi to odpalić ?
    Prosze o fachowe odpowiedzi.
  • #10 364796
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    ja też to robiłem i też nie chodzi
    W tym projekcie wogle jest pełno błędów.
    Błąd można znaleźć na schemacie ideowym przy wyświetlaczu.
    A o programie lepiej nie mówić. Po zaprogramowaniu procesora wyświetlają mi sie dziwne klrzaczki i pytajniki, i nic nie działa.
  • #11 365087
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Schemat jest na tyle prosty oraz program, że nie powinien mieć z nim nikt problemu. Osobiście nie robiłem tego kitu, ale wydaje mi się, że nie powinno być z nim problemów. A nawet, jeśli istnieją w nim błędy to poziom trudności tego kitu powinien nakierowac osoby by je znalazły. Jeśli program wyświetla głupoty to albo problem z podłączeniem wyświetlacza albo coś nie tak z prockiem (zresztą błędów ja na schemacie ja się nie doszukałem, poza nie podłączeniem linie RW oraz napięć wyświetlacz, oraz kontrastu) ale chyba każdy baskomowiec powinien wiedzieć jak podłączyć wyświetlacz. Nikt nie zadał sobie trudu, aby sprawdzić czy silnik chodzi. Po co wyświetlacz do sprawdzenia silniczka krokowego, przecież cześć układu można sprawdzić prostym programikiem. Chyba klawiszy nie trzeba sprawdzać. Programowanie procesorów nie polega na bezsensownym przepisaniu programu z kartki do komputera, do tego można i małpę przeszkolić, lecz na umiejętnym korzystaniu z narzędzi oraz przewidywaniu co w jakiej kolejności powinno być zrobione
  • #12 365094
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Jak jesteś taki mądry to zrób sobie ten układ i zobaczymy czy ci będzie chodził. Ja do tego układu zobiłem 2 płytki, zaprogramowałem chyba z 30 razy procesor, kilkakrotnie analizowałem treść programu, i co..... gó...o. Nie chodzi.
  • #13 365155
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Jeśli nie działa to zająłbym się najpierw wyświetlaczem nie wgrywał bez opamiętania tego samego programu po x razy. Napisał parę linijek i spróbować wyświetlić dowolny tekst jeśli będzie działa to następnie sprawdzić działanie silnika krokowego w artykule znajdują się wskazówki jak sterować takimi silnikami (włącznie uzwojeń w odpowiedniej kolejności). Na końcu wszystko żebrać razem i napisać własny program. Ten program ma ze 30 linijek !!!, Upartym proponuje analizę kodu, najlepiej analizując go stopniowo i podejrzane fragmenty programu omijać w celu zlokalizowania błędu. Układu nie będę budował, bo do niczego nie jest mi on potrzebny.
  • #14 366035
    silicon
    Poziom 12  
    Jeden robi to a 2 tamto i niechodzi mi o wymądrzanie sie typu analiza kodu i inne śmoje boje tylko : potrafisz to uruchomić czy nie .
    Prawda że proste ... i o taką odpowiedź bym prośił
    pozdrawiam
  • #15 367112
    silicon
    Poziom 12  
    I co niema mocnych , czy naprawde nikt niepotrafi tego zrobić?
    (oczywiście praktycznie ,a nie teoretycznie)
  • #16 448088
    adamsw
    Poziom 12  
    Cześc !
    Minął prawie rok i w temacie słynnej nawijarki dalej nic,ponawiam pytanie czy ktoś ma,umie napisać żekomo (prosty) program do tego procka?
    Prosiłbym o naprawde fachową odpowiedź bo jak narazie to na ok 15 postów zero konkretów. Fachowcy jesteście tu ? :lol:
  • #17 448167
    tek-no-logical
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    'Set P3.0 : Reset P3.1 : Reset P3.2 : Reset P3.3'
    To fragment 'kodu' z artukułu podanego na początku wątku.
    Trochę żałosne.
    Lepiej by było napisać wszystko w asm.
    Jak znajdę czas to w dzisiaj nocy wrzucę program.

No może w czasie świąt jednak, za późno już.
    pozdrowienia:)
  • #18 450147
    Pikczu
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam mysle ze niemial bys najmniejszego problemu z napisaniem programu do tego zlomu
    zwlaszcza ze jest dostepny polski help do Bascoma poczytaj tylko troszke i wszystko zajarzysz
    jeszcze jedna sprawa wszystko zalerzy od tego jak bardzo chcesz to zrobic
    ja kupilem pare kitow w avt i naprawde sie zawiodlem choc udalo mi sie zlozyc pare dzialajacych. W ostatecznosci spakuj ten zlom i wyslij im do serwisu
    poczytaj tez EDW tam jest kurs programowania w bascomie
    pozdrawiam
    jesli jestes w stanie zaprogramowac procek to wczym problem siadz i pisz program
    a ty zniechecasz sie po 30 zaprogramowaniu ????
  • #19 452082
    adamsw
    Poziom 12  
    tek-no-logical napisał:

Lepiej by było napisać wszystko w asm.
    Jak znajdę czas to w dzisiaj nocy wrzucę program.

No może w czasie świąt jednak, za późno już.
    pozdrowienia:)

Czyżby promyk nadzieji zaświecił? :)
    trzymam kciuki , powodzenia
  • #20 452396
    Przemek Elektro
    Poziom 16  
    ja tez tego nie robilem,
    ale tez zachecam do samodzielnego pisania programow, o wiele wieksza satysfakcja potem, no i zawsze sie czegos mozna nauczyc......

a tak do tematu, to sprawdzaliscie silniki i ich uzwojenia? tzn czy sa unipolarne / bipolarne, i czy napewno sa dobrze podlaczone.
  • #21 453001
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Temat niczym Feniks się odradza:
    :arrow: adamsw - 1)czy piszesz programy, czy tylko je wgrywasz? 2) czy masz podstawowe przyrządy jak multimetr i sonda logiczna a jeszcze lepiej oscyloskop? Od tych odpowiedzi zależy wiele, a ciąg dalszy zakończony sukcesem pewnie nastąpi.
  • #22 455569
    adamsw
    Poziom 12  
    frohme napisał:
    Temat niczym Feniks się odradza:
    :arrow: adamsw - 1)czy piszesz programy, czy tylko je wgrywasz? 2) czy masz podstawowe przyrządy jak multimetr i sonda logiczna a jeszcze lepiej oscyloskop? Od tych odpowiedzi zależy wiele, a ciąg dalszy zakończony sukcesem pewnie nastąpi.

O jezu! niewracajmy do podstaw.Niepiszę programów (tylko je wgrywam)
    Tak mam te przyżądy i śrubokręt terz ;)

Jeszcze raz proszę czytać posty i pytania w nich zawarte (bez urazy)
    Pytam o gotowy program do w/w procka który sobie wgram programatorem (potrafie). I tyle.
    I na litość boską nic więcej niechce,oprucz fachowej odpowiedzi.

pozdrawiam wszystkich
  • #23 455835
    frohme
    Poziom 21  
    Właśnie bez obrazy. Zadałem pytanie aby uruchamiać to krok po kroku. Po pierwsze tylko sam wyświetlacz, potem jeden silnik, a następnie drugi. Jeżeli nie piszesz programów to albo znajdziesz kogoś w okolicy i w zaspole zadziałacie, albo spróbuję ja zdalnie, przesyłając po koleji fragmenty do zaprogramowania. Pasuje? Jak tak to dalej na priv bo na forum nie warto dalej bić tej piany.
  • #24 456436
    adamsw
    Poziom 12  
    frohme napisał:
    Właśnie bez obrazy. Zadałem pytanie aby uruchamiać to krok po kroku. Po pierwsze tylko sam wyświetlacz, potem jeden silnik, a następnie drugi. Jeżeli nie piszesz programów to albo znajdziesz kogoś w okolicy i w zaspole zadziałacie, albo spróbuję ja zdalnie, przesyłając po koleji fragmenty do zaprogramowania. Pasuje? Jak tak to dalej na priv bo na forum nie warto dalej bić tej piany.

ok pasuje :D
  • #25 461831
    rysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam wszysrkich ja swego czasy kupiłem kompletny kit .Po złorzeniu wszystko się buja. Jeśli kogoś to jeszcze interesuje to postaram się podrzucić program
  • #26 462144
    frohme
    Poziom 21  
    :arrow: adamsw Wysłałem fragment początkowy na priv i co? - jakieś sukcesy lub porażki? Porażka, a właściwie informacja o niej to też ważna wiadomość, na podstawie której można wnioskować co robić dalej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem projektu sterowania silnikiem krokowym w nawijarce cewek, opublikowanego w Elektronice Praktycznej (EP). Użytkownicy zgłaszają, że po złożeniu płytki i zaprogramowaniu procesora układ nie działa, a dostarczone pliki z EP zawierają błędy. Wskazywano na problemy z wyświetlaczem LCD, błędy w schemacie ideowym oraz wadliwy lub niekompletny kod programu, który po wgraniu wyświetla nieczytelne znaki. Proponowano samodzielne testowanie poszczególnych elementów (wyświetlacz, silnik krokowy) oraz pisanie własnego, prostego programu sterującego, korzystając z dostępnych materiałów i kursów Bascom. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące użycia narzędzi pomiarowych (multimetr, sonda logiczna, oscyloskop) do diagnozy problemów. Kilku uczestników deklarowało chęć pomocy poprzez przesyłanie fragmentów kodu do testów. Projekt oceniany jest jako prosty, jednak z błędami w oryginalnej dokumentacji i oprogramowaniu, co utrudnia jego uruchomienie. Nie pojawił się jednak gotowy, w pełni działający program do procesora z tego projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA