logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć regulator napięcia w Simsonie po przewinięciu cewek?

Audia42 12 Mar 2010 16:20 3150 23
REKLAMA
  • #1 7819227
    Audia42
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Witam. Otóż w swoim Simsonie przewinąłem wszystkie 3 cewki, na bezmasowe, każdą wyprostowałem mostkiem prostowniczym i połączyłem razem. To puściłem na akumulator, a dopiero od niego wszystkie żarówki, zapłon etc.Teraz potrzebuje do tego regulator napięcia. Znalazłem taki Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i podłączyłem 51 pod + z mostków a 30 do akumulatora, ale nadal na aku dochodzi do 18v. Nie wiem może układ jest uszkodzony. Czy ma prawo działać ten układ w tej instalacji, czy muszę zrobić coś takiego Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany A może podejdzie regulator z innego samochody. Bardzo proszę o pomoc.
    Szukałem na ten temat, ale nie znalazłem konkretnych informacji.
  • REKLAMA
  • #2 7823854
    Audia42
    Poziom 10  
    witam ponownie. Stwierdziłem, że zbuduje ten układ Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Moje pytanie brzmi regulator ten musi się składać z 3 bloków, każdy na osobną cewkę, czy cewki połączyć razem i to puścić pod jeden blok? I mostek prostowniczy musi być koniecznie za układem, a nie przed tak? Bardzo proszę o pomoc
  • #3 7824361
    admiral
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Po co sobie życie utrudniasz podłącz według schematu i po problemie będzie.
  • #4 7824523
    Audia42
    Poziom 10  
    tak, tylko cewki są bezmasowe i w sumie z 3 cw. mam 6 przewodów i jak je podłączyć pod ten uklad?
  • #5 7831195
    admiral
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Chodzi Ci o takie coś:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 7835620
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 730
    To jest banalnie proste, nie widać tu żadnego problemu w podlączeniu tych cewek. pierwsze trzy początki cewek podlączasz razem a końce wędrują do układu w regulatorze. I o co tyle pytań? Pamiętaj że łączone cewki muszą być uzwojeniami w jednym kierunku bo inaczej prądy będą sie równoważyć. To jest typowe połączenie w gwiazde. I nie możesz połączyć wszystkich równolegle w jedną całość bo bedzie zwarcie.
  • REKLAMA
  • #7 7838557
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2604
    To nie jest takie proste jak myślisz. Cewki nie są rozłożone idealnie symetrycznie co 120° kąta fazowego. Dwie cewki w zapłonie stykowym - oświetleniowa oraz ładowania są rozstawione tak, że przesunięcia fazowego napięcia pomiędzy nimi nie ma - mogą być połączone równolegle, tak samo jak to jest w Rometach. Pozostała cewka - zapłonowa musi być podłączona osobno ze względu na przesunięcie fazowe. Teraz pozostaje pytanie jakie dalsze rozwiązanie instalacji elektrycznej i regulator zastosujesz.
  • #8 7838905
    helena33
    Poziom 27  
    Dwie cewki połączone równolegle to się zgodzę, ale napewno trzy cewki mogą być połączone rónolegle przed regulatorem napiecia? Chyba napewno będzie zwarcie.
  • REKLAMA
  • #9 7847374
    Audia42
    Poziom 10  
    tzn. chce zastosować ten regulator stratny Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany tak więc z prądnicy muszą wychodzić 3 przewody. Dobrze rozumuje z połączeniem cw. świetlnej i zapłonowej:

To z cw. świetlnej i ładowania będę miał 2 przewody, a co z cw. zapłonową?
    Bardzo dziękuje za zainteresowanie moją sprawą!
  • #10 7847550
    helena33
    Poziom 27  
    Podany przez Ciebi link z układem prostowniczym jest do zastosowania trzech cewek, połączonych tak jakby w gwiazdę, a chcesz łączyć dwie cewki i podać prąd na regulator, w takim przypadku nie prościej połączyć obie równolegle i mieć dwa przewody, które łatwiej połączyć pod regulator napięcia?
  • #11 7850802
    Audia42
    Poziom 10  
    no dobrze połączę te 2 cewki równolegle to będę miał 2 przewody a co z cewką zapłonową? Bo do tego układu mogę podłączyć 3 przewody.
  • REKLAMA
  • #12 7851263
    helena33
    Poziom 27  
    A co cewka zapłonowa ma do układu prostowniczego i zasilania akumulatora i świateł? cewka zapłonowa to insza bajka w układzie elektrycznym. Czy kolega ma jakiekolwiek pojecie o elektryce w swoim pojezdzie ?

Dodano po 2 [minuty]:

Dwie cewki łączysz równolegle z zachowaniem kierunkowości uzwojeń i dajesz to na regulator napięcia, wtedy wystarczy zwykły regulator naiecia. A cewka zapłonowa swoją drogą do układu zapłonowego.
  • #13 7851610
    Audia42
    Poziom 10  
    kolego hella33 napisałem wyraźnie w pierwszym poście, że wszystkie cewki zostały przewinięte na bezmasowe, zostały wyprostowane mostkami prostowniczymi i ładowanie właśnie stanowią te 3 cewki. Z akumulatora są światła, zapłon bateryjny(czyli świeca) i wszystko pozostałe. Teraz potrzebuje regulator napięcia na te właśnie 3 cewki. Znalazłem ten regulator stratny Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i nie wiem jak wyprowadzić przewody z prądnicy-zapłonu aby to podpiąć. Miało być w gwiazdę, ale kolega BANANvanDYK napisał, że tak nie można. Więc pytam jak to podłączyć? Ładowania i świetlną równoległe (początek z końcem i koniec z początkiem do regulatora) a co z cewką zapłonową? Jeden koniec do masy, a drugi na regulator?
  • Pomocny post
    #14 7851669
    helena33
    Poziom 27  
    Tera to ja już nie czaje, jeśli masz zapłon bateryjny, to powinno sie zrobić samą prądnice z tych trzech cewek ( rozumiem że wszystkie cewki są nawiniente identycznie) wtedy łączysz te trzy cewki w gwiazde(czyli zachowując kierunkowość uzwojeń łączysz trzy poczatki tych cewek) a końce dajesz na regulator, zupełnie jak w linku który podałeś

Dodano po 4 [minuty]:

Dodano po 12 [sekundy]:

coś takiego
  • #15 7851709
    Audia42
    Poziom 10  
    no właśnie teraz zrozumiałeś. Chciałem połączyć te 3 cewki w gwiazdę, ale BANANvanDYK napisał, że tak nie można zrobić ponieważ cewka zapłonowa jest przesunięta wg kąta fazowego czy coś takiego. Więc jak to podłączyć jeżeli w gwiazdę nie można
  • #16 7851738
    helena33
    Poziom 27  
    Bananvandyk napisał że nie ma kąta przesunięcia tych cewek o 120*, a to znaczy że to nie jest prawdziwe połączenie w gwiazde, ale uklad podlączenia tych cewek będzie spełniać funkcie prądnicy przy tym połączeniu idealnie, wiec spokojnie możesz tak podłaczyć
  • #17 7851747
    Audia42
    Poziom 10  
    to jeżeli piszesz że można połączyć w taki sposób to tak zrobię. Bardzo dziękuje za pomoc. Oczywiście dostałeś pomógł.
    Ten tyrystor musi być taki wielki tzn. 25A nie może być mniejszy np. 7,5A (w Simsonie to chyba wystarczy) bo taki największy mają w moim mieście.
  • #18 7853242
    helena33
    Poziom 27  
    Jakiego przekroju drutu użyłeś do nawijania cewek, będzie wiadomo jaki wtedy przepłynie max prąd przez przewód z cewki i dobierzemy tyrystor do max amperażu.
  • #19 7853336
    Audia42
    Poziom 10  
    Drut na każdej z cewek, to Φ 0,9mm
  • #20 7854195
    helena33
    Poziom 27  
    7,5A też będzie duży do tego układu jeśli uzwojenie cewki ma 0,9 mm śred drut. Ale dla pewności możesz założyć 7,5A tyrystor. Tak według mnie spokojnie wytrzymał by nawet 3A tyrystor (dioda). Choć nie wiem jak to będzie się przekładać na straty przez zastosowanie zbyt dużego tyrystora (diody). Niektórzy mówią że powinno się dawać takie diody i tyrystory aby nie były zbyt dużego oporu, czyli ten 25A to była by porażka, 7,5A może być za duży, ale wszystko i tak będzie zależało od prądnicy, bo dla drutu śred 0.9 mm będzie około 2A, z trzech cewek w gwiazdę będzie około 6A. Gęstość prądu prawdopodobnie będzie się zmieniać wraz z obrotami a co za tym idzie amperaż może podskoczyć max z 3 cewek do 10-12A chociaż nie wydaje mi się żeby aż tak było. Tak że załóż ten 7,5A i powinno wszystko grać. Bo jak rozumiem potrzebujesz tych tyrystorów i diod do mostka prostowniczego Gretza?
  • #21 7866489
    Audia42
    Poziom 10  
    Witam, podłączyłem te cewki w gwiazdę tak jak mowa w temacie i cewki dawają tylko 1.5A Teraz połączyłem 2 równolegle( ładowania i świetlną) i jedną osobno. W sumie mam 4 przewody. Dorobie jeszcze jeden blok do regulatora i będzie OK. Co wy na to?
  • #22 7866680
    helena33
    Poziom 27  
    A kierunkowość nakręcania uzwojeń jest jednakowa na każdej cewce? bo jak na dwuch będziesz miał tak samo a trzeciej w grugą strone to prądy będą sie równowazyć i spadek napięcia oczywisty.

Mam już dosyć poprawiania błędów w postach, od tego momentu te z błędami, będą lądowały w koszu. Rycho T.
  • #23 7868912
    Audia42
    Poziom 10  
    Tak cewki są nawinięte w tym samym kierunku i o tym samym drucie, ta sama liczba zwoi. Teraz połączyłem 2 cewki równolegle (ładowania i świetlną) a zapłonową oddzielnie. W sumie 4 przewody. Dorobie jeszcze jeden blok do tego regulatora i będzie OK. Co wy na to?
  • #24 7872955
    helena33
    Poziom 27  
    Chwila, to znaczy że chcesz połączyć cewke zapłonową (która została przewinięta) do regulatora przy pomocy obydwu jej końców?? Dobrze rozumiem?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia regulatora napięcia w Simsonie po przewinięciu cewek na bezmasowe. Użytkownik przewinął trzy cewki, połączył je mostkami prostowniczymi i podłączył do akumulatora, jednak napięcie na akumulatorze osiągało 18V. Uczestnicy forum sugerowali różne metody podłączenia cewek, w tym połączenie ich w gwiazdę oraz równolegle. Podkreślono znaczenie kierunkowości uzwojeń cewek, aby uniknąć zwarcia. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na połączenie dwóch cewek równolegle (świetlna i ładowania) oraz podłączenie cewki zapłonowej osobno. Wskazano również na konieczność doboru odpowiedniego tyrystora do układu prostowniczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA