logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trwały klej do mocowania nitu do magnesu neodymowego w levitronie magnetycznym

baza0 12 Mar 2010 19:42 5358 13
REKLAMA
  • #1 7820224
    baza0
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam. Mam pewien problem otóż robię levitron magnetyczny i nie mogę przymocować kawałka nitu do magnesu neodymowego. Próbowałem kropelką i po kilku upadkach stopka urywa się od magnesu. Co będzie trwalsze od kropelki ?
  • REKLAMA
  • #2 7820243
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 495
    Na pewno lepiej się sprawdzi elastyczny klej. Silikon byłby niezły ale zawiera kwas octowy i do metali się za bardzo nie nadaje( co wcale go nie wyklucza) ale jest podobny pod względem własności klej poliuretanowy.
  • #3 7820278
    baza0
    Poziom 12  
    próbowałem też klejem montażowym. po 24H zastyga niesamowicie jednak ciężko jest ustawić wtedy dokładnie wyważyć bączek bo zawsze z którejś strony jest więcej.
  • REKLAMA
  • #5 7820383
    merlin249
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Poleciłbym ci klej do montażu szyb samochodowych.Jest on elastyczny i doskonale kleji się do metalu.
  • #6 7820618
    krzysiek1959
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 31
    Ja bym ci polecił jednak klej Poxipol -tylko niebieski,można spóbować jeszcze kleju Ośmiorniczki
    jednak nie polecam kleju Cjanoakrylowego bo prawie to samo co kropelka
  • REKLAMA
  • #7 7820812
    kuba michal
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Moim zdanie klej do szyb samochodowych .
  • #9 7821920
    baza0
    Poziom 12  
    No raczej nie...
  • #11 7822609
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    baza0 napisał:
    No raczej nie...

Przeszlifować papierem o gramaturze 700-1000, odpylić i starannie odtłuścić. Nie dotykać paluchami.
    Powinno się trzymać.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #13 7828210
    merlin249
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    No to fakt jak sie ubrudzisz nim to przechlapane ciężko się domyc a kleji się do niego wszystko co popadnie.Ale jest dobry bo nie robi się sztywny potem.Nie tak jak inne kleje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem trwałego mocowania nitu do magnesu neodymowego w levitronie magnetycznym. Użytkownicy sugerują różne rodzaje klejów, które mogą być bardziej skuteczne niż kropelka. Rekomendowane są kleje elastyczne, takie jak klej do montażu szyb samochodowych, klej poliuretanowy, Poxipol (niebieski) oraz klej molekularny. Podkreślono również znaczenie odpowiedniego przygotowania powierzchni do klejenia, w tym szlifowania, odtłuszczania i unikania dotykania palcami. Wskazano na trudności w czyszczeniu niektórych klejów, ale ich elastyczność i trwałość są doceniane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA