logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ 2 rzędów LED z naprzemiennym ściemnianiem i rozjaśnianiem?

smashead 13 Mar 2010 16:13 1746 6
REKLAMA
  • #1 7823771
    smashead
    Poziom 2  
    Witam.
    Chciałbym zbudować, tak jak w temacie, układ w którym będą 2 rzędy diod LED - każdy rząd po 9-12 diod w kolorze niebieskim oraz czerwonym. Cała zabawa miałaby polegać na tym, aby rzędy naprzemiennie przygasały oraz rozjaśniały się, przy czym chciałbym aby kolejny rząd zaczynał "jaśnieć" jeszcze podczas przygasania poprzedniego. I tu pytanie -czy możecie polecić jakie układy zastosować do tego typu albo czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie takiego czegoś? Myślałem o układzie zmieniającym wartości napięcia + jakiś układ przełączający, jednak wtedy nie byłoby efektu "nakładania" się przejść. Proszę o cenne porady i wskazówki :)

Chciałbym również oznajmić, że jak widać jestem nowy na forum, a na co dzień nie mam do czynienia za wiele z elektroniką, także jeśli na starcie zrobiłem coś nie tak to proszę mnie nie bić :) Mówię też, że używałem opcji "szukaj", ale jedyny układ który był podobny do tego co próbuję stworzyć był masakryczny pod względem skomplikowania i złożoności, tzn. miał duuużo bajerów których ja nie potrzebuję.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7823947
    kotlet_06
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Jak zbudować układ 2 rzędów LED z naprzemiennym ściemnianiem i rozjaśnianiem?

na tym schemacie diody nie przygasają powoli. pomyślę trochę może uda się go zmodyfikować
  • REKLAMA
  • #3 7824798
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Niestety ale połowa prądu to praktycznie prawie pełna jasność. Nie będziesz miał takiej zmiany jak wymyśliłeś, trzeba do tego zaprzęgnąć uP który odpowiednio do czułości oka będzie zmieniać jasność.
  • REKLAMA
  • #4 7824998
    kotlet_06
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    tak to prawda ,ciężko osiągnąć taki efekt w prosty sposób
  • #5 7825049
    R_On_!
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak jak to mówił kolega wyżej, trzeba użyć jakiegoś mikrokontrolera (Attiny 2313 lub jakiegoś innego uC) i sterować diody za pomocą PWM-u.
    Wystarczy klika linijek kodu. Pamiętaj, żeby użyć odpowiednio mocnego zasilacza na tyle diod.
  • REKLAMA
  • #6 7825088
    smashead
    Poziom 2  
    Dobrze, a gdyby zastąpić LED kolorowymi żaróweczkami (powiedzmy, że coś w stylu tych z choinkowych świecidełek) i do tego kondensatory równolegle? Myślę, że to mogłoby zdać egzamin - (nie) mylę się?

Co do zabawy mikrokontrolerami to chyba jeszcze nie ten poziom :)
  • #7 7825417
    R_On_!
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Z źaróweczkami to jest taki problem, że pobierają "nieco" więcej prądu, diody mają znacznie większą żywotność niż taka żaróweczka z lampek choinkowych. a co do uC to kiedyś trzeba zacząć ;) w internecie jest mnóstwo tutoriali dotyczących mikrokontrolerów nawet TU na elektrodzie. Polecam na początek uC z serii AVR proste w użytkowaniu etc. a zabawa z uC i diodami może być całkiem ciekawa. Co do kondensatorów to efekt raczej nie będzie ciekawy
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować układ z dwoma rzędami diod LED (9-12 diod w kolorze niebieskim i czerwonym), które mają naprzemiennie przygasać i rozjaśniać się, z efektem "nakładania" przejść. Uczestnicy dyskusji sugerują, że osiągnięcie takiego efektu wymaga użycia mikrokontrolera (np. Attiny 2313) oraz techniki PWM do sterowania jasnością diod. Wskazują również na konieczność zastosowania odpowiedniego zasilacza. Użytkownik rozważa również użycie żarówek zamiast diod, jednak zwrócono uwagę na ich wyższe zużycie prądu i krótszą żywotność w porównaniu do diod LED. Dodatkowo, kondensatory równoległe nie przyniosą oczekiwanego efektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA