logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usprawnić instalację antenową z dwiema antenami i zmniejszyć ilość przewodów?

wildcat1 06 Sie 2004 07:53 1896 5
REKLAMA
  • #1 779893
    wildcat1
    Poziom 2  
    Witam.
    Od pewnego czasu w moim domu przybyło przewodów antenowych może najwyższy czas, aby trochę usprawnić tę "instalację".

Mam dwie anteny: "siatka" (zaraz usłyszę krytyke :-) ) oraz jakąś kierunkową (dipol ok. 1,5 m z kilkunastoma szczebelkami - raczej stara).
    Z kierunkowej odbieram 1 i 2 a z siatki Polsat (z Krakowa i Tarnowa), Kraków, TVN (łapię jeszcze oczywiście 1 i 2- Kielce 2 - Rzeszów oraz i dwie słowackie).

Obecnie z 'siatki" oglądam Polsat i Kraków, ale jak TVN wyłączy analogowy sygnał satelitarny, to będę musiał jeszcze TVN (a raczej marnie teraz odbiera) odbiór z siatki w dużej mierze zależy od pogody.

Na jednym odbiorniku TV mam sygnał z obydwu, a na drugim tylko 1 i 2-kę.

Chciałbym zmniejszyć ilość przewodów (mam dwa do TV oraz dwa do satelity). Doskwiera mi również to, że przedów od siatki mam wpięty w magnetowid (troche poprawia sygnał)... później do TV przez Euro, a drugi od razu do odbiornika TV (i uniemożliwia mi to nagrywanie 1 i 2-ki).
    Pomyślałem o zwrotnicy..... tylko proszę o pomoc, jaką powinienem zakupić, aby "siatka" nie zakłócała mi odbioru 1 i 2-ki.

jeżeli zastosuję zwrotnicę, a później będę chciał rozdzielić sygnał na dwa TV to gdzie powinienem podłączyć zasilacz?
    czy wchodzi w grę wtedy zwrotnica wawnętrzna (podłączenie do zasilania)?

Bardzo proszę o pomoc, bo myślałem o tym, aby kogoś znaleźć kto oceni mój "bałagan" i coś doradzi, ale nie mogę na miejscu nikogo znaleźć :-(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 780805
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam
    W tym przypadku z dobraniem zwrotnicy będzie problem.
    Z którego nadajnika odbierasz TVN : Kraków k. 30 czy Taranów k. 35.
    Jeżeli z Krakowa to ja bym zastosował dwie anteny kierunkowe:
    1. 12 elementową na k. 10-12 TVP1 z Krakowa
    2. dobrą antenę kierunkową na k. 21-60 pozostałe programy i do niej odpowiednio dobrany wzmacniacz (jako przedwzmacniacz)
    Obie połączyć zwrotnicą np AZ 1-21/21-60 i ustawić na Kraków.
    Potem dopiero rozgałęźnik na 2 TV
    Jeżeli zastosujesz rozgałęźnik z możliwością przesyłania napięcia to zasilacz może być przy samym TV.
    Powinieneś wtedy uzyskać TV Puls k 25
    Ale to są teoretyczne rozważania. Bez pomiarów i orientacji w terenie.
  • REKLAMA
  • #4 781217
    wildcat1
    Poziom 2  
    Rafal23 napisał:

Wszystko znajdziesz tutaj
    http://www.dipol.com.pl/

Trafiłem tam już wczesniej, jednak zakres informacji i asortyment przekracza moją obecną wiedzę na ten temat :-( jednak zacząłem to studiować.

tomarex napisał:
    Z którego nadajnika odbierasz TVN : Kraków k. 30 czy Taranów k. 35.
    Jeżeli z Krakowa to ja bym zastosował dwie anteny kierunkowe:
    1. 12 elementową na k. 10-12 TVP1 z Krakowa
    2. dobrą antenę kierunkową na k. 21-60 pozostałe programy i do niej odpowiednio dobrany wzmacniacz (jako przedwzmacniacz)
    Obie połączyć zwrotnicą np AZ 1-21/21-60 i ustawić na Kraków.
    Potem dopiero rozgałęźnik na 2 TV
    Jeżeli zastosujesz rozgałęźnik z możliwością przesyłania napięcia to zasilacz może być przy samym TV.
    Powinieneś wtedy uzyskać TV Puls k 25
    Ale to są teoretyczne rozważania. Bez pomiarów i orientacji w terenie.

Dziękuję za wyjaśnienia.

TVN "łapię" na k. 35, Polsat na 60.... acha... kierunkową obecnie mam skierowaną na Święty Krzyż (antena marna, prawie wcale nie ustawiana i łapie "jak żyleta" :-)
    Gdy kierunkową 21-60 ustawię na Tarnów (teraz lepszy sygnał) to prawdopodobnie wypadnie mi TV Kraków :-(

Dodam, że "dodatkowo" jeszcze mam dom położony w zagłębieniu terenu (w kierunku Krakowa i Tarnowa) z tego powodu mam dosyć wysoki masz.... antena na Kielce wisi dużo niżej.

Czy mówiąc o antenie na 21-60 można miec na myśli np: A3385 lub A1910 A1910R (pierwsza niestety dosyć ciężka, co ma znaczenie przy wysokim maszcie...a i droższa).

Czy dobór zwrotnicy zależy od tego czy anteny będą obydwie na Kraków czy np. jedna na Kielce druga na Kraków?
    Czy wystarczy zwykła C0010?

Czym kierować się przy doborze wzmacniacza (przedwzmacniacza)? czy może być np: B1096?
    Wzmacniacz TYLKO na antenę 21-60 - tak?

Rozumię, że jak zastosuję rozgałęźnik z możliwością przesyłania napięcia, to wystarczy zasilacz przy jednym TV (np. ten od wzmacniacza).
  • REKLAMA
  • #5 783503
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Może napiszę innaczej od początku.
    W Twoich warunkach odbioru jest to robota pracochłonna i zarazem kosztowna dla doświadczonego instalatora. Nie można jednoznacznie napisać jakie elementy zastosować, gdyż najpierw trzeba dokonać pomiarów. Więc mogę tu jedynie się rozpisywać co by było gdyby.
    Problemem jest właśnie ta zwrotnica. Więc najlepiej gdyby się udało tak ustawić anteny, aby odbierały sygnały z Krakowa i TVN z Tarnowa. Zestaw jaki podałem. Dokonać pomiarów (dla Ciebie przydał by sie telewizor na dachu dla podglądu), dobrać wzmacniacz i ewentualnie zastosować pułapki (filtry zaporowe na kanały 28 i 38 z Kielc). Teoretycznie można 1 i 2 włączyć z Kielc, ale to jest właśnie kwestia doboru na miejscu materiałów.
    Są np takie zwrotnice: http://www.dipol.com.pl/sklep/c0381.htm
    filtry: http://www.dipol.com.pl/sklep/r90211.htm
    http://www.dipol.com.pl/bib17.htm
    zresztą na stronie Dipola jest bardzo duży wybór materiałów i dużo przydatnych informacji, tylko ciężko dotrzeć do właściwych (słabo z linkami pomiędzy stronami)
    Gdyby z TVN były problemy to można dać antenę na Tarnów kanałową 21-35 i reszta z Krakowa (na UHF też kanałową (40)50-60
    Ja na Twoim miejscu powstrzymał bym się w inwestowanie dla TVN-u. Na pewno tak łatwo nie chcą stracić olbrzymiej rzeszy odbiorców. Pewnie wejdą w pakiety TV naziemnej cyfrowej i prosi się tu o nadajnik na Sw Krzyżu.
    Na koniec pamiętaj że ustawiając anteny w złych warunkach musisz przemieszczać je w trzech płaszczyznach nie tylko obracając, aby uzyskać optymalny odbiór, stosuj kable najwyższej jakości np CTF113 (bardzo ważne). I bez próby z TV na dachu to raczej marne szanse, a od tego zależy co zastosować.
  • #6 784462
    wildcat1
    Poziom 2  
    tomarex napisał:
    Może napiszę innaczej od początku.
    W Twoich warunkach odbioru jest to robota pracochłonna i zarazem kosztowna dla doświadczonego instalatora.
    (...)
    zresztą na stronie Dipola jest bardzo duży wybór materiałów i dużo przydatnych informacji, tylko ciężko dotrzeć do właściwych (słabo z linkami pomiędzy stronami)

Dziekuję bardzo za informacje.... sporo mi rozjaśniłeś w tym temacie.

Co do strony Dipola, to zauważyłem, że jedynie z podstrony "Cennik" mozna wyłapać wszystko co mają.... z "katalogu wyrobów" niestety nie :-(
REKLAMA