logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena siatkowa. Większość kanałów śnieży. Da się wzmocnić antenę?

nero123 26 Cze 2006 13:57 10878 11
REKLAMA
  • #1 2764995
    nero123
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich
    Bardzo prosze o pomoc w następującym problemie
    Posiadam antene siatkowa do odbioru naziemnego TVP1 TVP2 TV lublin Polsatu i TVN i w zasadzie da sie oglądać tylko kanał pierwszy i drugi telewizji polskiej (chłam sam), a pozostałe śnieżą. czy jest jakaś możliwoś wzmocnienia anteny ? A tak wogóle to dla osoby miszkającej w woj lubeskim
    zamontowane jest tam dokładnie dwie siatkówki. Jedna jest skierowana na lublin a druga na kielce. Wynienałem juz kabel, kilka płytek (sam nie wiem co to było dokladnie), i zasilacze (12v 100mA)
    Z góry wielkie dzieki za odpowiedzi
    Pozdrawiam Nero
  • REKLAMA
  • #3 2765327
    nero123
    Poziom 14  
    A co sądzisz o sastosowaniu wzmacniacza szerokopasmowego 460/860 Mhz? regulowane wzmocnienie?
    może coś pomoc?
  • REKLAMA
  • #4 2765335
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Witam
    Z tego co było u mnie, to niewiele to pomogło, wzmocniło sygnał ale wraz z nim wszystkie śmieci.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #5 2765725
    nero123
    Poziom 14  
    ile może koszować antena Yagi? No i nie wiem ale jeszcze do najbliższego nadajnika TVP jest prawie 100km, napewno wystaryczy?
  • Pomocny post
    #6 2765753
    piotr10001
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    masz dosc daleko do nadajnikow dlatego anteny szeroko pasmowe moga byc kiepskie. Ich zaleta jest to ze sa bardzo tanie , natomiast stosujac anteny kierunkowe musisz wiedziec na jakich kanalach pracuja poszczegolne programy , poniewaz moze sie zdazyc ze jedna antena nic nie da . wtedy nalezy zastosowac kilka anten , zwrotnice i raczej napewno wzmacniacze na okreslone pasmo , tak ze koszt moze wyniesc dosc duzo.
    jestem ze szczecina i nie wiem jak jest u ciebie.
  • REKLAMA
  • #7 2765824
    nero123
    Poziom 14  
    kurde to już taniej mnie wyniesie zakup tunera cyfrowego na allegro i wgrywanie kodów, hehehe no ale nie ma wyjścia
    dzieki wielkie za odpowiedzi
    pozdrawiam Nero
  • Pomocny post
    #8 2767650
    piotr10001
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    najprosciej jezeli jest to mozliwe porozmawiaj z sasiadami jak u nich to wyglada , moze da sie cos powielic zeby bylo tanio i ok.
    powodzenia
  • #9 2768105
    nero123
    Poziom 14  
    Dzieki wielkie za odpowiedzi
    Pozdrawiam Nero
  • #10 2769751
    microwave
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Rzeczywiście anteny siatkowe nie są najlepszej jakości.Z tego co zrozumiałem nero123 masz zamontowane dwie anteny siatkowe , by może problem tkwi w ich wzajemnym połączeniu (np. splitter a nie zwrotnica)
  • #11 2769801
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1665
    microwave napisał:
    Rzeczywiście anteny siatkowe nie są najlepszej jakości.Z tego co zrozumiałem nero123 masz zamontowane dwie anteny siatkowe , by może problem tkwi w ich wzajemnym połączeniu (np. splitter a nie zwrotnica)

Problem to 100km do nadajnika. A siatka to nie antena. I wszystko na ten temat.
    Michał
  • #12 2770618
    microwave
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    W zupełności się zgadzam z Michałem .Nie ma lepszego sposobu niż zastosowanie układu anten kierunkowych.Na tym chyba koniec.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru naziemnej telewizji cyfrowej za pomocą anteny siatkowej, która zapewnia dobry sygnał tylko dla TVP1 i TVP2, natomiast pozostałe kanały są zaszumione ("śnieżą"). Użytkownik posiada dwie anteny siatkowe skierowane na różne nadajniki (Lublin i Kielce) oraz wymienił kable, płytki i zasilacze 12V 100mA. W dyskusji podkreślono, że anteny siatkowe mają niską jakość i nie są optymalne do odbioru na dużych odległościach (ok. 100 km od nadajnika). Zalecane jest zastosowanie anten kierunkowych wieloelementowych typu Yagi, które zapewniają lepszą selektywność i wzmocnienie sygnału. Wzmocniacze szerokopasmowe mogą podnieść poziom sygnału, ale jednocześnie wzmacniają zakłócenia, co nie rozwiązuje problemu. Przy dużych odległościach i różnych kanałach konieczne może być użycie kilku anten, zwrotnic i wzmacniaczy dedykowanych do określonych pasm, co zwiększa koszty instalacji. Alternatywnie rozważany jest zakup tunera cyfrowego. Również zwrócono uwagę na prawidłowe łączenie anten (zwrotnica zamiast splittera). Najprostsze rozwiązanie to konsultacja z sąsiadami w celu znalezienia sprawdzonego i ekonomicznego sposobu odbioru sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA