logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor 6Y120L0 - strzały z dysku i niemożliwy format

carnal69 13 Mar 2010 23:18 1343 3
REKLAMA
  • #1 7826075
    carnal69
    Poziom 2  
    Witam.

Na początku przy najnormalniejszym rozruchu komputera między ładowaniem się systemu a ekranem powitalnym było słychać strzał z dysku i automatyczny reset. Postanowiłem postawić system od nowa. Niestety po szybkim formatowaniu z systemem NTFS pojawiał się biały komunikat na czarnym tle, że instalacja nie może być kontynuowana, ponieważ brakuje jakiegoś pliku, a nie było to na pewno związane z wybrakowaną płytą z oprogramowaniem. Z kolei przy formatowaniu pełnym z systemem NTFS szło to w tempie 1% na 15-20 minut więc dałem spokój i zainstalowałem system na innej partycji.

Ostatnio przy oglądaniu filmu zrestartował się komputer, a następnie wyświetlił się jedynie pierwszy ekran (tam gdzie wykrywa napędy) i później nic się nie dzieje. Chciałem postawić system od nowa, ale w pewnym momencie wyskakuje niebieski ekran z komunikatem, że nie można sformatować dysku i aplikacja zostanie zamknięta w celu ochrony danych i takie tam. Ludzie mówią na to "Blue Screen". Następnie podpiąłem go do innego PC-ta i chciałem sformatować ten dysk z prawokliku, ale wyskakuje taki komunikat:

"Nie można sformatować tego dysku. Zakończ działanie wszystkich narzędzi dyskowych i innych programów, które korzystają z tego dysku oraz upewnij się, czy w żadnym oknie nie jest wyświetlana zawartość dysku. Wtedy ponów formatowanie."

Zwracam się do Was z tym problemem nieprzypadkowo. Mianowicie słyszałem o tym forum od wielu ludzi, że jest tu wielu znakomitych fachowców. Ja niestety nie jestem zbyt fachowy w tym temacie. Pozdrawiam. Marek
  • REKLAMA
  • #2 7826214
    AsOziii
    Poziom 11  
    Jaki masz kolego zasilacz.jesli chodzi strzały z dysku to jedyne co mi chodzi po głowie to wymuszony ponowny start dysku wiec mozliwe scenariusze to chwilowy brak zasilania cos namieszał lub drugi to uszkodzony tzw Service Area.. próbowałes postawic jakies LiveCD Ubuntu lub inne i uruchomienia w konsoli "fsck" ???
  • REKLAMA
  • #4 7828405
    carnal69
    Poziom 2  
    Już zaraz zabieram się do czytania. Jak chodzi o te strzały z dysku to jest to mniej ważne, bo już nie strzela, ale dzisiaj podpiąłem go do siebie z powrotem i na pierwszym ekranie pisze "Detecting IDE drives ..." i koniec - nie może ich wykryć.
    Jeżeli chodzi o zasilacz to będzie to L&C B300ATX.
    Grafika to Radeon 9550 128MB.

Ooo, wykryło w końcu, bo włączył się instalator oprogramowania. No i kupa - instalator nie znalazł żadnych dysków twardych :/
REKLAMA