logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydrofor, załącza się po pobraniu 15 litrów. Zbiornik 300l

Kamil1987 14 Mar 2010 19:29 22640 16
REKLAMA
  • #1 7830070
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam

Generalnie od zawsze mam "problem" z hydroforem tj, załącza się po pobraniu 15 litrów wody (po odpowietrzeniu po 40l.)

Dane:
    Zbiornik - 300 litrów (29 letni ale trzyma się fenomenalnie)
    Zawór ciśnieniowy zezwala na załączenie silnika przy ciśnieniu 1,6 Bara
    Zawór ciśnieniowy wyłącza silnik przy 4,1 Bara (po wyłączeniu silnika spada w ciągu kilkudziesięciu sekund do 3,8 bara i się zatrzymyje)
    Silnik o mocy 3kW

Do dziś po spuszczeniu 15 litrów wody hydrofor załączał się ponownie, odpowietrzyłem go dziś poprzez spuszczenie wody do zera i otworzenie "klapy" przeznaczonej do czyszczenia od wewnątrz, ciśnienie się wyrównało z atmosferycznym, zakręciłem klapę i teraz cykl załączenia i wyłączenia powtarza się przy 40 litrach ale to wciąż mało przy zbiorniku 300l.

Słyszałem że należy dopompować powietrza (w zbiorniku jest przeznaczony do tego "kranik") ale na logikę to chyba nie w tym przypadku.

Elektroda to forum elektryczne ale problem jest również elektryczny + namiastka hydrauliki tak więc postanowiłem właśnie tu napisać bo z pewnością znajdzie się ktoś kto się na tym zna :)

Pozdrawiam
    Kamil
  • REKLAMA
  • #2 7830118
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Po spuszczeniu wody do zera lejesz wody tyle żeby powietrze nie wychodziło przez rurę odpływową i dobijasz powietrzem do ciśnienia 1 bar i załączasz hydrofor.
  • #3 7830301
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Myślę jak by to miało wyglądać i nie wymyśliłem jaki to ma sens, napewno ma sens bo wiesz o czym piszesz (myślę dalej ;) )

Zbiornik pionowy
    Wysokość zbiornika bez nóżek (110cm)
    Rura odpływowa na wysokości 22cm (czyli z 60l)
    Kranik do dopompowania powietrza na wysokości 47cm (ok 130 litrów można wlać na upartego)

Jaki sens w tym wypadku ma dobicie ciśnienia do 1 bar przy 60 litrach wody w zbiorniku skoro można to dobić wodą ze studni a nie pustym powietrzem.
  • REKLAMA
  • #4 7830498
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Mnie uczono na fizyce ze gazy są w większości ściśliwe, natomiast ciecze nie za bardzo ;) Zrób jak pisałem i powinno być dobrze.
  • #5 7830534
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7830658
    marcin25g
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Przy zbiorniku 300 l powinno być ok 100 l wody i 200 l sprężonego powietrza.Ja w hydroforze poduszkę powietrzną uzupełniam tak.Spuszczam wodę do końca przez zawór na dole zbiornika.Sprężarką nabijam ciśnienie 1,2 bara i włączam pompę.Pozwala mi to wziąć ok 40 l wody między kolejnymi włączeniami się pompy.
  • #7 7831014
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Ok a w praktyce ile powinno się udać wydusić z tego zbiornika między kolejnymi załączeniami pompy ? da się ze 130l ? w przedziale ciśnienia 1,8 - 4,0 bara.
    Jak tylko zorganizuję kompresor dam znać jaki efekt, (elektryczną pompką samochodową da się przy tej pojemności zbiornika dobić do 1 bara czy nie ma co próbować - pompka padnie) :)
  • #8 7831218
    karolrze
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    nalej do zbiornika tyle wody żeby była minimalnie ponad rurą odpływową a ciśnienie powietrza powinno być dolnym ciśnieniem załączenia pompy bo to co robicie to oznacza że macie za małe ciśnienie powietrza i za wysoki poziom wody w zbiorniku przy załączeniu pompy

Dodano po 18 [minuty]:

pracuje w hydroforni ponad 10 lat i wiem w czym macie problem
  • REKLAMA
  • #9 7831306
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Wszystko już "rozkminiłem", pytanie czy jest jakiś rozsądny alternatywny sposób na dobicie powietrza nie mając kompresora, pompka nożna przy tej pojemności zbiornika raczej nie ma sensu, zorganizuję minikompresor samochodowy i zobaczę jak on da sobie radę, może macie jakiś sposób ?
  • #10 7831388
    karolrze
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    przy takim zbiorniku to i nawet pompką nożną nabijesz ciśnienie bez problemu trochę sportu kilka minut i gotowe tylko wyłącz pompę od wody dobij ciśnienie do dolnego ciśnienia załączenia pompy i wtedy załącz pompę
  • #11 7832923
    worw
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Mam podobny hydrofor, pompką nożną taką samochodową to ok godziny bez przemęczania ;) Niedawno zorganizowałem agregat ze starej lodówki i daje radę bez problemu. Czas pompowana ok 45 min, kiedyś się zagapiłem i zapomniałem wyłączyć to dobił mi prawie do 6 bar ;) Dał rade ;)
  • REKLAMA
  • #13 7833249
    worw
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Saimon880 napisał:
    Mój kolega miał podobny problem i okazało sie że uszkodzona została membrana. Zależy tez jaki masz typ hydroforka http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/kilka-slow-o-hydroforze,6391_3681.htm

29 lat temu raczej hydroforów z membraną nie było ;) Wylać wodę,oczywiście nie do końca, nabić powietrza trochę poniżej ciśnienia załączenia pompy, poczekać chwile zobaczyć czy nigdzie nie ucieka, włączyć pompę i cieszyć się bieżącą wodą bez ciągłego słuchania dźwięku hydroforu ;)

Pozdrawiam
  • #14 8101322
    jozef01
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Podepnę się pod temat, i takie pytanie: Czy łącznik ciśnieniowy powinien być zainstalowany "na wodzie", czy na górze poduszki powietrznej?
    Po przeróbce pompy (zmieniłem na głębinową) hydraulicy zaproponowali przeniesienie ŁC na górę zbiornika i raz na tydzień/10 dni ucieka powietrze ze zbiornika.
    Zbiornik jest z 1993 roku, czyli ma 17lat.
    Nieszczelności nie mogę znaleźć, próbowałem pianą szukać i nic.
    w związku z powyższym pytanie: czy istnieje jakiś sprawdzony sposób na zainstalowanie ŁC, aby nie puszczał powietrza (teflon, pakuły, może jakaś pasta)?
    Czy proponujecie przenieść ŁC na wodę? A może wymienić dodatkowo manometr?
    Nie znam się specjalnie na tym. Podpowiedzcie coś, proszę.
  • #15 8102000
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Otóż instalując łącznik na poziomie wody unikasz komplikacji z małymi nieszczelnościami, ale pogarszasz warunki jego pracy (uderzenia hydrauliczne). Każdy element przyłączony do górnej części zbiornika niesie ryzyko upływu powietrza. Trochę nie rozumiem tych wątpliwości z uszczelnianiem. Zwyczajnie musi być szczelnie niezależnie od drogi którą to osiągasz. Może masz niewłaściwie wyregulowany łącznik i powietrze uchodzi do instalacji. A może tak duży odbiór wody, że tak musi być, bowiem powietrze częściowo przenika do wody. Tak na marginesie większe hydrofornie mają zainstalowaną sprężarkę dla ciągłego dodawania powietrza.
  • #16 8106066
    jozef01
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    mczapski
    Dzięki za odpowiedź. Czy mógłbyś mi powiedzieć jak powinien być wyregulowany ŁC? W tej chwili u mnie pracuje w przedziale 2,8-4,2.
  • #17 8222352
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Zamykam temat, jak dotąd nie miałem czasu się tym zająć ale raczej będzie ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hydroforem, który załącza się po pobraniu 15 litrów wody, co jest niewystarczające przy zbiorniku o pojemności 300 litrów. Po odpowietrzeniu ciśnienie w zbiorniku wyrównuje się, ale cykl załączenia i wyłączenia pompy nadal jest zbyt krótki. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego ciśnienia powietrza w poduszce powietrznej zbiornika. Zalecają, aby po spuszczeniu wody do zera, dobić powietrze do ciśnienia 1 bara, co powinno poprawić działanie hydroforu. Wskazują również na możliwość użycia różnych metod dobijania powietrza, w tym pompką nożną lub minikompresorem. Wskazują na konieczność utrzymania odpowiedniego poziomu wody i ciśnienia powietrza, aby uniknąć częstego załączania się pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA