logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Liteon 48x i CD Rom LG 52x - wolne działanie po reinstalacji systemu

Paweł W. 07 Sie 2004 10:52 1851 20
REKLAMA
  • #1 781501
    Paweł W.
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Pozdrawiam Wszystkich.

Mam problem z nagrywarką i CD Rom-em w moim kompie.
    Po wgraniu systemu opracyjnego stały się bardzo wolne.
    Nagrwarka ma problem zarówno z nagrywaniem i odczytem.
    Napęd CD Rom to LG 52 razy a Nagrywarka Liteon 48 razy.
    Czy może to być związane z BIOSM albo oprogramowaniem ?
    Doradźcie proszę.
    Za pomoc dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 781564
    andrea
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Kolego nie piszesz jaki system wgrałes ,sprawdż we właściwościach czy jest włączone ULTRA DMA dla napędów.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 781595
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    wgrywałeś może sterowniki od kontrolera dyskówna płycie ?? jakj tak to problem może tu być, win łapie z nimi koflikt...miałem coś takiego
  • #5 784217
    wamal
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Uściślijmy. Jaki był stan usprzętowienia kiedy działało? Dokładałeś jakiś napęd? Masz je na jednym kanale, czy na dwu? Zwarte jednakowo (CS/CS) czy Master/Slave?
  • #6 796881
    Paweł W.
    Poziom 15  
    Dzięki Wszyskim
    Nic nie znieniałem ani nie przełączałem, dołączyłem tylko kartę IEE 1394 tak zwane FIRE WIRE do kamery no i sterownik który był do niej, czyżby ta karta osłabiła tak zasoby nawet jak nie korzystam z cyfrowego wejścia?
  • #7 800146
    bs123
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Najprościej wyjąć na chwilę dołożoną kartę z płyty głównej,
    uruchomić komputer i sprawdzić, czy jest w porządku.
  • #8 800188
    remekl
    Poziom 11  
    Tak jak napisal wamal. Sprawdz ustawienia zworek na napedach. Jesli pracuja na jednej tasmie to mozliwe ze po dolozeniu 2 cd masz dwa urzadzenia w trybie master lub slave.
  • #9 800258
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    Gdyby oba urządzenia były na master lub na slave
    to wogóle by nie były wykrywane przez system.
    Ustaw nagrywarkę na Master, a Cd-rom na slave.

Co to znaczy, ze stały się wolne?? wolno płytę kręci czy jak??. Wyjmij tą katrę co dołożyłeś i zobacz czy wróci do normy.

kłopotem możebyć również............zasilacz ale o tym puźniej

Pozdrawiam
  • #10 800331
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    moim skromnym zdaniem, wina powinna lezec po stronie sterownikow do kontrolera dyskowego. pewnie pracuja w trybie PIO... :(
  • #11 800480
    IT-SERVICE
    Poziom 13  
    Tak jest sprawdź czy na napędach jest załączone DMA. Jak się nie będzie dało załączyć to zainstaluj nowsze drivery do płyty głównej. zależy jakiego kompa masz. Jak na VIA to Via 4in1 jak intela to sterownik ze strony intela jak SIS to do sisa i tak dalej. Pozdro
  • REKLAMA
  • #12 806542
    Paweł W.
    Poziom 15  
    Dzięki

Oprócz tej karty nic nie było zmieniane, muszę ją wyjąć z gniazda i zobaczyć a stały sie wolne znaczy że spowolniał zarówno CD ROM jak i nagrywarka bardzo wolno można kopiować jak i nagrywać. Z CD ROMEM mógłbym się pogodzić bo jest stary ale ma 52 razy prędkość i kiedyś płyta aż gwizdała podobnie było z nagrywarką 48 razy. Nagrywała na każdej prędkości a teraz potrafi stanąć i skopać każdą płytę, albo zawiesić kompa przy nagrywaniu.

Serdecznie pozdrawiam Wszystkich.
  • #13 807324
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    Już rozumiem
    Mój kolega ma ten sam kłopot tylko, ze on tak ma i sam nie wie od kiedy.

DMA jest właczone ale tez chodzi wolno.

Podejżewam ze to wina jakiegos zasobu systemowego albo zasilacza.

napisz co sie będzie działo jak wyjmiesz ta katrę, aha i napisz jakie zasoby systemowe są wykożystywane przez te urządzenia ( kanały DMA, przerwania i obszar pamięci), moze przy okazji i mój kolega skożysta na tej dyskusji.

Pozdrawiam
  • #14 808644
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Pozdrawiam Wszystkich.

"Paweł W." pisze:
    ...Po wgraniu systemu opracyjnego stały się bardzo wolne....

jak to rozumiec ?
    korzystales z urzadzen bez systemu operacyjnego ? czy cos doinstalowales ?
  • #15 812415
    Paweł W.
    Poziom 15  
    Pozdrawiam
    Rozumieć to trzeba tak że poprzedni system się uszkodził i trzeba było sformatować partycję dysku a potem wgrać nowy,żeby komputer działał.
    Potem zaczęłysię problemy,których nie powinno być ponieważ nic nie było ruszane.
  • REKLAMA
  • #16 812819
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Czy wreszcie sprawdzisz, co masz w Panel Sterowania/System/Menedzer urzadzen/[naped optyczny] i sprawdz w koncu, czy pracuja w DMA? A moze HDD nie jest ustawione w DMA... Nie rozdwajajmy sie na temat powodu reinstalacji :wink: Wazne co sie dzieje teraz :wink:

Pozdrawiam
  • #18 825688
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ja obstaje przy mojej teorii sterowników kontrolera. spróbuj wyjąć wcześniej jedno użądzenie, np cdrom. nagrywarka nadal chodzi wolno wtedy?? poeksperymentuj...elektronika ma to do siebie że żyje nieraz własnym życiem. pozdrawiam
  • #20 832175
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    napisz czy poskutkowało jak dojdziesz co to...pzdr
  • #21 835210
    Lu3K
    Poziom 13  
    Ja tak miałem na starej płycie ona była na chipsecie via, jak załączałem dma, to albo wyskakiwały błędy plików VXD przy starcie windy, albo potem dyski chodziły w trybie zgodności z MSDOS i wszystko się kaszaniło zobacz. Może przy instalacji systemu w dosie sterowniki cdroma zainstalowales, potem je zostawileś
    wtedy cdromy pracują w 16 bitach i to jest strasznie wolne, zobacz w autoexecu i config.sys'sie czy nie masz mscdex zainstalowanego.

Podsumowanie tematu

✨ Po reinstalacji systemu Windows 98 SE nagrywarka Liteon 48x oraz napęd CD-ROM LG 52x działają bardzo wolno zarówno podczas nagrywania, jak i odczytu płyt. Problem nie wynika ze zmiany ustawień BIOS-u ani systemu, a urządzenia mają włączony tryb DMA. Podejrzewane są konflikty sterowników kontrolera dysków lub zasoby systemowe, zwłaszcza po dołożeniu karty FireWire (IEEE 1394) i jej sterownika, która może obciążać zasoby komputera. Zalecane jest sprawdzenie konfiguracji zworek Master/Slave na taśmie IDE, wyjęcie dodatkowej karty w celu testu oraz weryfikacja, czy napędy nie pracują w trybie PIO zamiast DMA. Możliwe są także problemy z zasilaczem lub sterownikami chipsetu płyty głównej (np. VIA, Intel, SIS). Dodatkowo wskazano, by sprawdzić, czy w plikach autoexec.bat i config.sys nie ma załadowanych sterowników CD-ROM w trybie 16-bitowym (mscDEX), które mogą powodować spowolnienie. Ostatecznie sugerowano eksperymenty z odłączaniem napędów i kart rozszerzeń, aby zidentyfikować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA