logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do Altus 300 (150 W) - jaki model i moc wybrać?

qd 07 Sie 2004 16:55 7905 6
REKLAMA
  • #1 781996
    qd
    Poziom 2  
    witam :)
    przymierzam się do zmiany sprzętu. wybrałem głośniki Altusy 300 (moc znamionowa 150 W) i musze do tego dobrac jakiś wzmacniacz. mój obecny Unitra WS 432 :D ma już swoje lata i czas na emeryturę :)
    ze względu na ograniczone fundusze musze dobrać do tych głośników coś niedrogiego ale w miarę pożądnego. myślę raczej o używanym sprzęcie z oczywistych powodów.
    tak więc... wiem, że głośniki powinny mieć większą moc niż wzmacniacz. tylko ile? czy mogę te kolumny podpiąć pod wzmacniacz np 2x100 i mieć pewność ze im nie zrobi krzywdy? :)
    druga sprawa. jakich firm wzmacniaczy szukać, a czego unikać? nie szukam hi-endowego sprzętu poniewaz słucham przedewszystkim mp3 a to z hi-endem ma tyle wspólnego co ja z mercedesami...
    szukam przyzwoitego wzmacniacza bez zbdnych bajerów

dzieki za wszelkie sugestie :)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 782223
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    A zastanawiałeś się kiedyś jak zagrałaby twoja WS po porządnym tuningu ? Napisz przede wszystkim ile kasy chcesz przeznaczyć.
  • REKLAMA
  • #3 782680
    Macias+-
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    a jak rozumiec pozadny tuning?

ja mam radmora 5412 i chcialbym go "ztunignowac" tylko ze nie mam zielonego pojecia o elektronice...

bym byl wdzieczny jakby ktos napisal co mozna w takim wzmacniaczu poprawic, przerobic itp bo chce zabrac go do elektronika i dac mu liste przerobek jakie ma dokonac :)
  • REKLAMA
  • #4 783744
    Jon-X
    Poziom 28  
    Jest masa takich tematów, nawet przyklejony jeden w Audio, trudno powiedzieć co miałbyś kazać zrobić, bo tunning pod względem brzmienia to czasochłonna robota, trzebaby samemu eksperymentować, tak samo wygląd, to już jest dopieszczanie i tu podejście od strony rzemiosła nie pomoże, tak generalnie rzecz biorąc mógłbyś kazać:

- Wymienić wszystkie rezystory na metalizowane o małym współczynniku temperaturowym rezystancji
    - Wymienić wszystkie tranzystory na niskoszumne
    - Wymienić PRki od prądu spoczynkowego i ustawić dokładnie punkt pracy końcówki na oscyloskopie

W sumie weź idź do niego, powiedz mu co byś chciał żeby zrobił, zapytaj o cenę, wracaj i napisz ile chce. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 784199
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Ja tam bym poradził zostawić tego WSa, wymienić w nim jednak kondensatory w torze sygnału na nieelektrolityczne, sprawdzić czy nie ma zimnych lutów itp. Zagra jak nowy. Albo zmontować sobie coś na lampach- moc na kanał tak z 50W max, stopień mocy na dwóch 6P3S albo EL34, albo czterech EL84. Oczywiście możesz dać coś mniejszego, ale nie wiem czy pociągnie kolumny.
  • #6 785480
    qd
    Poziom 2  
    zamierzałem przeznaczyc na wzmacniacz jakieś 4 do 5 baniek.
    według ciebie zmieścił byłm się w tej kwocie przy proponowanych przez ciebie zmianach? + musowo potenciomery, no i rzecz jasna musiałbym coś kumplowi za to odpalić
    ile mocy mógłbym wyćiągnąć z tego sprzętu op takim tunningu? (tak pi razy) bo może Altusy 300 mógłbym zamienić bez straty przy tym wzmacniaczu na 200? zawsze bańka w kieszeni :)
    właśnie. jestem też w posiadaniu, jak kolego powyżej, radmora (modelu nie pamietam). moze jednak opłacało by się zainwestować bardziej w niego niż w unitre?
  • #7 785674
    Jon-X
    Poziom 28  
    Za 4 do 5 baniek lekko kupisz używany wzmacniacz Sony na Sankenach albo któryś z starych baardzo porządnych Technicsów na dyskretach, miałem okazję kupić kiedyś taki za 400 zł, nie miałem kasy, a kobyła niesamowita, 2x100W na 8ohm przy bodajże 0,001%THD. A za oba sprzęty Unitry jeszcze dopieścisz Soniaka.

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje wymianę wzmacniacza do kolumn Altus 300 o mocy znamionowej 150 W, poszukując niedrogiego, używanego urządzenia o mocy około 2x100 W, które nie uszkodzi głośników. Dyskusja porusza kwestie doboru mocy wzmacniacza względem kolumn oraz sugestie dotyczące tuningu starego sprzętu, takiego jak Unitra WS 432 czy Radmor 5412. Proponowane modyfikacje obejmują wymianę rezystorów na metalizowane o niskim współczynniku temperaturowym, zastosowanie niskoszumowych tranzystorów, precyzyjne ustawienie punktu pracy końcówek mocy oraz wymianę kondensatorów w torze sygnału na nieelektrolityczne. Warto rozważyć modernizację posiadanego Radmora lub zakup używanego wzmacniacza Sony na tranzystorach Sanken lub Technics z dyskretną konstrukcją, oferujących około 2x100 W przy niskich zniekształceniach (THD ~0,001%). Budżet 4000-5000 zł pozwala na zakup solidnego sprzętu używanego lub tuning istniejącego wzmacniacza. Autor rozważa także ewentualną wymianę kolumn na mocniejsze, jeśli tuning nie spełni oczekiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA