logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja centralki LPG 628H z emulatorem Lecho E4 i sondą lambda

Tomasz 08 Sie 2004 20:03 8699 11
REKLAMA
  • #1 783640
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Problem jak tytule. Chcę zakupić interfejs gazowy, ale nie wiem co to za centralka. Mam zamontowany emulator wtryskiwaczy E4 i sondy lambda firmy Lecho ( takie napisy są na obudowach). Centralka 628H.
    Czy ktoś wie co to takiego?

Pozdrawiam 8)
  • REKLAMA
  • #2 783708
    Michal_O
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Tomasz napisał:
    Problem jak tytule. Chcę zakupić interfejs gazowy, ale nie wiem co to za centralka. Mam zamontowany emulator wtryskiwaczy E4 i sondy lambda firmy Lecho ( takie napisy są na obudowach). Centralka 628H.
    Czy ktoś wie co to takiego?

Pozdrawiam 8)

Zrób zdjęcie i wrzuć na Forum!
  • REKLAMA
  • #3 783789
    mania2
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,czy to jest lecho mini czy maxi,jeżeli maxi to interfejs można kupić u producenta a mini to tylko testerek :D
  • #4 783790
    Tomasz
    Poziom 18  
    Oto zdjęcie:
    Załączniki:
    • Identyfikacja centralki LPG 628H z emulatorem Lecho E4 i sondą lambda lpg.jpg (51.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 783846
    mania2
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,przykro mi ale do tego niema interfejsu tylko tester-wielkości centralki stag a przełącznik 3 stopniowy jest od rodzaju sondy lambda 1V,5V,0,8-1,6V pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #6 785383
    Tomasz
    Poziom 18  
    mania2 napisał:
    Witam,przykro mi ale do tego niema interfejsu tylko tester-wielkości centralki stag a przełącznik 3 stopniowy jest od rodzaju sondy lambda 1V,5V,0,8-1,6V pozdrawiam :D

Czy to znaczy, że to coś gorszego? :roll:
  • #7 787395
    Tomasz
    Poziom 18  
    Gdzie szukać producenta tego ustrojstwa :?: Czy to coś porządnego czy gazownik szukał oszczędności? Jest sens zmieniać na coś lepszego i co to może dać :idea: :?:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 796648
    vryty
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    czesc

www.lecholpg.pl

mozna sobie nawet porozmawiac telefonicznie
  • #9 808087
    Tomasz
    Poziom 18  
    Dzięki za informację. Faktycznie można wywnioskować,że to MINI to takie....faktycznie MINI'mum :D . Ta centralka MAXI ma więcej funkcji.
    Jak to się sprawdza w praktyce?Czy warto zmieniać, tym bardziej, że wiąże się to ze sporymi zmianami w instalacji :?: i zapewne z kosztami :?
  • #10 814626
    Dar_bob
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Mam identyczna centralke z firmy Lecho, jest to mini lambda, do tego przełacznik WR ( do wtryskowych) w opisie na stronie http://www.lecholpg.pl/pl/minil.html jest zdanie dotyczace regulacji w przypadku braku testera TSL. Nalezy zewrzec dwa styki biiały i czerwony.
    To wszystko rozumiem ale wytłumaczcie mi prosze jak mam to wyregulowac skoro nie mam mozliwosci podgladu ledów na testerze.?????
    To pytanie zadałem juz producentowi..- odpowiedzi brak...
    Byc moze ktos ma juz wieksze doswiadczenie w sterowniku tej firmy...
    Pozdrawiam
    Darek.
  • #11 824706
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Dar_bob napisał:
    Mam identyczna centralke z firmy Lecho, jest to mini lambda, do tego przełacznik WR ( do wtryskowych) w opisie na stronie http://www.lecholpg.pl/pl/minil.html jest zdanie dotyczace regulacji w przypadku braku testera TSL. Nalezy zewrzec dwa styki biiały i czerwony.
    To wszystko rozumiem ale wytłumaczcie mi prosze jak mam to wyregulowac skoro nie mam mozliwosci podgladu ledów na testerze.?????
    To pytanie zadałem juz producentowi..- odpowiedzi brak...
    Byc moze ktos ma juz wieksze doswiadczenie w sterowniku tej firmy...
    Pozdrawiam
    Darek.

Ze wzgledu na "fachowca" ktory podlaczal mi gz zdobylem juz pewne doswaidczenie i wiedze na temat sterownikow. Nie potrzebujesz testera TSL, wystarczy podlaczyc miernik do wejscia sondy Lambda, ma to oscylowac w zaleznosci od sondy w okoliczahc0,5V lub 2,5V, i to wszystko . Najpier zwierasz styki tak jak opisano, pokretlem na silniku krokowym ustawiasz tak aby mieszanka na biegu jalowym byla ciut za bogata. i odlaczasz zwore, a na mierniku patrzysz czy ci oscyluje napiecie. No i jeszcze ustaw sobie poziom TPS, po niewilkim nacisnieciu pedalu przyspieszenia , dioda powinna sie zapalic. Sprawdz jeszcze ustawienia switchy na sterowniku mini. To chyba wszystko co mozesz zrobic. Chyba ze tak jak mi zalozyli Ci za maly parownik(do silnika o mocy 125kW zalozyl mi kretyn parownik 75kW) i nie cignie mi samochod powyzej 4500rpm.
  • #12 848936
    Tomasz
    Poziom 18  
    gmp napisał:
    Nie potrzebujesz testera TSL, wystarczy podlaczyc miernik do wejscia sondy Lambda, ma to oscylowac w zaleznosci od sondy w okoliczahc0,5V lub 2,5V, i to wszystko . Najpier zwierasz styki tak jak opisano, pokretlem na silniku krokowym ustawiasz tak aby mieszanka na biegu jalowym byla ciut za bogata. i odlaczasz zwore, a na mierniku patrzysz czy ci oscyluje napiecie.

U mnie napięcie zmienia się od 0do około 0,95V, cyklicznie co około 2sek.spada i wzrasta( po regulacji śrubą na reduktorze, bo wcześniej miałem stałe około 0,9V). Mam pytanie : czy powinno oscylować w całym zakresie obrotów ( sprawdzałem na biegu jałowym) , jak sprawdzić czy mieszanka jest bogata, czy uboga?

Pozdrawiam :bye:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji centralki LPG oznaczonej jako 628H, wyposażonej w emulator wtryskiwaczy Lecho E4 oraz sondę lambda firmy Lecho. Użytkownik poszukuje informacji o centralce i odpowiednim interfejsie gazowym. Okazuje się, że jest to wersja MINI centralki Lecho, która nie posiada dedykowanego interfejsu, a jedynie testera o rozmiarze podobnym do centralki Stag. Przełącznik 3-stopniowy służy do wyboru rodzaju sondy lambda (1V, 5V, 0,8-1,6V). Wersja MAXI centralki Lecho oferuje więcej funkcji i posiada interfejs dostępny u producenta. Regulacja centralki MINI wymaga zwarcia określonych styków (biały i czerwony) oraz ustawienia mieszanki na biegu jałowym za pomocą silnika krokowego, jednak brak jest możliwości podglądu LED-ów bez testera TSL. Pomiar napięcia na wejściu sondy lambda powinien oscylować około 0,5V lub 2,5V w zależności od sondy, co pozwala ocenić poprawność regulacji. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność odpowiedniego doboru parownika do mocy silnika oraz ustawienia poziomu TPS i przełączników na sterowniku. Wskazano również stronę producenta www.lecholpg.pl jako źródło informacji i kontaktu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA